P-TTL automatika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Re: P-TTL automatika

Příspěvek od lennyl » 10 led 2012, 01:58

zbezne som si precital "problemy" s fotenim v tme s Pentax K5 a P-TTL externym bleskom, urobil som teda test v izbe so zapnutym svetlom a bez neho:

SV svetlo 1/60 F4 ISO 2000 - ISO som nastavil na 2000 = expozicia spravna
1/60 F3.5 ISO 200 - ISO som nastavil na 200 = expozicia spravna
tma rovnake podmienky zmeny ISO = expozicia spravna !
cize na programe SV funguje P-TTL blesk spravne, ale mne tento rezim nevyhovuje,kedze nemozem ovplyvnit clonu.

AV svetlo 1/60 F3.2 ISO 1600 = expozicia spravna
tma 1/60 F3.2 ISO 10000 = expozicia spravna !
tu vidim vyrazny problem vo foteni v tme,ze sice fotka bola bez prepalov,ale fotak zbytocne nastavil vysoke ISO namiesto toho,aby dal rozumne ISO a zvysil silu P-TTL blesku

USER svetlo 1/60 F3.2 ISO 1600 = expozicia spravna
tma 1/60 F3.2 ISO 3200 = expozicia spravna !
opat fotak spravne exponoval aj v tme s P-TTL bleskom - ziadne prepaly. v USER som nerobil nikdy ziadne nastavenia,tak ani neviem,aky je rozdiel v tomto rezime oproti ostatnym.

poznamka k casu 1/60 a clone 3.2 - cas 1/60 fotak vzdy stanovil sam, v zavislosti od ohniska, ja som fotil na 28mm,cize cas bol spravne doratany fotakom. clonu 3.2 som dal zasa kvoli istote,aby som sa vyhol pripadnym problemom na foteni na plnu dieru pre tento test.

Pentax K5 fw 1.11, Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD, Metz 48 AF-1 (fw posledny co mali na webe), nastavene AUTO ISO 160-10000 aby boli vysledky lepsie odlisitelne v pripade zle stanovenej expozicie (prepaly,zbytocne vysoke ISO atd.)

zaver: na vsetkych programoch mi spravne stanovilo expoziciu ! bez prepalov (nerobil som ziadnu korekciu na K5 ani Metz blesku), ALE na programe AV v tme zbytocne nastavilo az ISO 10000 - na toto tu bola pisana staznost, zrejme fotak rata expoziciu najskor ako bez blesku a preto stanovi take vysoke ISO, ale aj tak mi neurobilo ziadny prepal zeby vypieklo externy P-TTL blesk. to je zrejme "vlastnost" logiky K5. osobne ked fotim aj s externym bleskom,chcem mat kontrolu minimalne nad hlbkou ostrosti,cize fotim najradsej na M rezime s pevne nastavenou clonou a pevne nastavenym ISO (v miestnosti cca ISO 400-1250 v zavislosti od osvetlenia,vonku ISO najnizsie) a Metz 48 AF-1 mi spravne dobleskne scenu, mierna korekcia podla situacie na blesku do -1EV je v pohode)

ak niekto foti na automaticke/poloautomaticke rezimy s P-TTL bleskom a cuduje sa,ze to prepaluje,to je potom divny fotograf,ked si kupi za xxx euro zrkadlovku a nema zaujem si korigovat vyslednu fotku aspon hlbkou ostrosti pomocou clony. mne to funguje na K5 a Metz 48 dobre. ale ak sa viaceri stazuju na problemy s K5 a Pentax AF 540 bleskom, je to divne, moze byt ale aj pripad chyby kusu co je na reklamaciu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marauder » 10 led 2012, 14:44

:roll:
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 led 2012, 15:01

Já osobně se taky domnívám, že tohle je "issue".

Padlo na to už strašně moc různejch teorií, od nesprávností vnitřních algoritmů až po já nevím co. Ale faktem je, že každé K5 tělo a revize zařízení reaguje trochu jinak. Třeba moje 3. tělo K5 totálně ulítávalo a bylo s bleskem skoro nepoužitelné. Globálně to bylo na korekci -3EV, ale někdy zase blesk (Metz 56) hodně podexponovával. Pak jsem měl 4. tělo, které fungovalo naprosto v pohodě... jen v případě ISO 2000+ člověk musel dát blesku -2EV. Pak šlo 4. tělo na reklamaci a světe div se... dorazilo naprosto funkční a nebylo potřeba dávat žádnou kompenzaci. U vyšších ISO jsem dával -2/3EV, ale to je spíš o osobní perefrenci.

Když jsem musel reklamovat 4. tělo a přišlo mi 5., jsem zase na - 1 a 2/3 EV při ISO 2000+. Teď budu muset reklamovat znova, takže mi to třeba zase dorazí plně funkční.

Co z toho plyne?

Pokud vám foťák jinak funguje, tak to neřešte. A při čímkoliv co bere autoiso 1600+ nastavte kompenzaci na blesku - 1-2EV. Je to otázka pár sec.

A pokud vám to takhle nestačí a blbne to třeba ještě víc (jak jsem psal, moje původní 3. tělo si s expozicí s bleskem dělalo co chtělo), tak to reklamujte. Velmi pravděpodobně vám dorazí tělo, které bude zvládat expozici i bez korekcí na blesku.

Dohadovat se o tom nemá moc smysl, protože každá K5 si v tomhle ohledu dělá co chce. Jak už jsem tady psal... teď budu (kuli vypadlému kolíku na výměnu objektivu) reklamovat už svoje 5. tělo. A víceméně každé se chovalo úplně jinak.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 led 2012, 19:23

Já mám podobný dojem jako Miky, mám tedy K-5 teprve druhou (známé kapičky na LP filtru) a na servis si nemůžu stěžovat, ale K10D byla poněkud méně poruchová. Nedělal jsem žádné velké pokusy, ale mám taky pocit, že ta předchozí měřila P-TTL blesk trochu jinak.
Ale jsem spokojený, můžu s bleskem bez obav fotit reportáže do jpg, pokud nenastavuju nějaké šílené ISO nebo nějak ujeté parametry. To jsem s K10D nemohl.

relux
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relux » 10 led 2012, 20:00

Doufám, že tohleto vlákno nečte konkurence a nezačne toho marketinkově využívat!Chudáci noví zájemci o značku Pentax!

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 10 led 2012, 20:25

relux to si vystihol :D
Este, ze mam K5, vsetko slape ako ma, no problem
...K10+K5...
a rozne serepeticky

relux
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relux » 10 led 2012, 20:53

Přátelé, už jsem to nemohl vydržet, viz příspěvek výše.Když zabrousím do jiných diskuzí, mezi jiné značky, tak tam si poklepávají po ramenou, jak je ta ,,jejich" značka nejlepší.Tam, kde se střetává více značek, jsou souboje na krev, aby ukázali, že ta jejich je nejlepší!Pouze tady trpíme nějakým sebemrskačstvím a malostí.Ano, Pentax udělal v poslední době několik úletů co se týče kvality, ale nemyslím si, že by to bylo až tak tragické.Jiné značky ty úlety měly také a i mnohem větší, ale až tak moc se o tom nepsalo, popř. se to zametlo pod koberec.Vyzývám všechny srdcaře Pentax, aby značku v horších dobách podrželi! Pokud i ve firmě Pentax (Ricoh) zůstali srdcaři, bude zase líp!

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 led 2012, 21:18

relux píše:Doufám, že tohleto vlákno nečte konkurence a nezačne toho marketinkově využívat!Chudáci noví zájemci o značku Pentax!
Žádná obloha neni bez mráčků...

Nebudu tu Pentax slepě hájit, nedělal jsem to před lety a nebudu to dělat ani dneska. Pravda je taková (a více méně to tady asi všichni víme), že K5 není úplně bezproblémovej model. Svoje na tom asi udělalo to, že majitel věděl, že bude značku během roku prodávat. Tak chtěl udělat co nejnabušenější model, aby značku co nejvíce vytáhl nahoru. A zároveň co nejvíce ušetřit. Proto se asi dost uspěchal FW, kontrola kvality a další věci...

Ale navzdory tomu je K5 poměrně dost slušnej přístroj, kterej ukázal, že značka Pentax ještě co nabídnotu má. V oblasti "low light" nemá prakticky žádnou konkurenci v dané cenové relaci. Jediná jeho přímá konkurence je D7000, ale i ta má svoje mouchy.

Tohle issue je více méně "malichernost". Pokročilému fotografovi nijak zásadně nekomplikuje život. Při vyšším autoisu prostě nasadí na blesk korekci. Neříkám, že to je v pořádku... ale žít se s tím dá dost v pohodě.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“