Příspěvek
od hilda4sea » 12 bře 2014, 15:22
Z některých sdělení jsem jurodivý.
Předně:
sRGB je standardní RGB (Red Green Blue, červená zelená modrá) barevný prostor vytvořený ve spolupráci HP a Microsoft pro použití na monitoru, tiskárnách a Internetu. Původně byl čistě pragmaticky sestaven ve spojení s ICC. Je podporovaný W3C, Exif, Intel, Pantone, Corel a spoustou průmyslových přehrávačů, je také dobře snášen open source software jako například GIMP, a je otvírán například ve formátu SVG.
Proto je nejjednodušší používat právě tento barevný prostor, protože jak při focení, tak při reprodukci na monitoru nedochází ke konverzi barevného prostoru a má nejširší podporu v digitálním zpracování a reprodukci obrazu.
Adobe RGB jako barevný prostor vznikl v roce 1998 a vytvořila jej firma Adobe Systems. V porovnání s sRGB má Adobe RGB větší rozsah barev a to zejména v oblasti zelené a azurové barvy. Červená a modrá složka odpovídají hodnotám sRGB, ale zelená složka má hodnoty posunuty až k x = 0,2100 a y = 0,7100.
Abych širší paletu využil, musím již s tímto prostorem fotit a mít SW a HW, které umí s tímto prostorem pracovat!!!
Pro Photo RGB vytvořila firma Kodak v roce 1931, když byla "pupek filmového světa". Dnes již ireleventní.
CMYK využívají tiskárny a jedná se o barevný prostor, který je vždy závislý na daném zařízení a má menší rozsah barev.
Z uvedeného plyne, že prvním předpokladem úspěšnosti správy barev je snímat a zpracovávat v jednom prostoru. Takovém, na jaký mám foťák, SW a HW!!!!
Jsem přesvědčen, že většina to ví, ale jak se zdá jsou i tací, co v tom mají zmatek.