Co dělám špatně?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Co dělám špatně?

Příspěvek od bedo. » 12 bře 2014, 09:05

Tak ako píšeš, v LR je dokonca aj healing brush, ale Photoshop je v tomto asi trochu univerzálnejší. Osobne odkedy používam LR, tak 99% vecí robím priamo v ňom.

Ešte poznámka k farebným priestorom: to doporučovanie AdobeRGB vyplýva skôr z neznalosti vecí, rozšírené priestory boli navrhované hlavne kvôli minimalizácii strát pri úpravách (LR aj PS používajú interne 16-bitový ProPhoto, resp. MelissaRGB) nie ako zobrazovacie - na zobrazenie je v 99% výhodnejšie použiť sRGB, z dôvodov, ako si napísal. Jednou z mála výnimiek sú niektoré atramentové tlačiarne, ktoré vedia vytlačiť viac farieb, ako obsahuje sRGB, u tých je vhodné použiť AdobeRGB aj na výstupe. Ale aj tam je ešte lepšie použiť priamo farebný priestor tlačiarne (definovaný jej ICC profilom). A úplne najlepšie je nechať to na LR... ;)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 12 bře 2014, 09:05

ten druhý Externí monitor si nastav také.
a teď jen jako příklad:
pokud první nastavíš na sRGB a 8bi. tak v LR při stisku cmd+E se to v PS otevře jako sRGB/8bit. A druhý nastavíš na aRGB/16bit a při stisku alt+cmd+E se to otevře v PS v aRGB/16bit.
ps: hmmm, měl by jsi si o tam také něco základního přečíst, naučit se to ovládat a pak řešit správu barev ;)
STŘÍBRU ZDAR

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 12 bře 2014, 09:09

Pockat pockat.. jakej druhej externi monitor?

mozna se ptam blbe, ale ma jen jeden a externi program bere prece soubor tak jak mu ho LR posle..

Nebo je to tak, ze ten "prvni" je pro export z LR do souboru/tiskarna atp
a ten "externi" je jak to LR posle do programu uvedeneho v tom dialogu?

Tohel nepouzivam zatim, tak v tom tapu
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 12 bře 2014, 09:53

překlep, měl tam být editor, né monitor :D
ten druhý eterní editor si můžeš nastavit také na ten samý PS, ale třeba jen s jiným nastavením. A jak jsem psal, pokud v LR stiskneš cmd+E tak se to otevře podle prvního nastavení, při stisku alt+cmd+E se to otevře podle druhého nastavení.
dál si můžeš ještě nastavit LR tak:
1. že pokud chceš ještě znovu upravovat to jednou upravené PSD, tak buď ho otevřeš znovu v PS, nebo se z toho PSD vytvoří kopie a až ta se otevře v PS, takže pak máš RAW+2 PSD ;)
2. kam se mají PSD/tiff atd. ukládat, zvlášť složka, ta samá kde je zdrojoví RAW atd.
3. atd.
4. atd.
STŘÍBRU ZDAR

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 12 bře 2014, 10:22

Čtvrtek: kvôli čomu máš nastavený v prvom prípade AdobeRGB a nie ProPhotoRGB? Osobne nevidím nejaký dôvod používať hocičo okrem ProPhoto/16 a sRGB/8...

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 12 bře 2014, 10:35

To bylo jen tak aby byl vidět rozdíl, LR už dávno nepoužívám, je pro mě zbytečný. A protože jsem líný, tak nedám dopustit na Bridge+Camera Raw+ Photoshop. Jak se říká, vše v jednom ;)
STŘÍBRU ZDAR

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 12 bře 2014, 12:58

Povedal by som, že Tvoja kombinácia je dobrá, ak robíš s fotkami ďalšie montáže a tak podobne, LR je zasa vhodný pre tých, čo okrem vyvolania už do obrázkov veľmi nezasahujú, ale chcú mať v nich prehľad (a ušetriť pritom pár stoviek €). Inak nejaký principiálny rozdiel nevidím, jadro (ACR) je rovnaké v oboch prípadoch.

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 12 bře 2014, 13:18

No zkusim to nastavit v LR ty autootevirani na zkratku a uvidim.

Jen jsem zvedavej jak to vybere, kdyz mam PS4, 5, 6 nainstalovanoo najendou ;-)
Pentax FF MX + 50/f1.7

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 12 bře 2014, 13:20

laurel: a to je načo dobré, mať 3xPS? :)

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 12 bře 2014, 13:22

No reknu to takhle..

Delam v PS4, PS5 a 6 jsem zkusil, ale blbne mi nejak pozadi programu. Pri zoom mi preskakuje z tmave na bilou a obracene.
Kde to funguje bez problemu je prave PS4... no a bzl jsem linej odinstalovavat ty PS5 a 6. ;-)
Pentax FF MX + 50/f1.7

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 12 bře 2014, 14:39

bedo: v obojím je ta samá Camera Raw, takže to stejné (až na bodovou křivku). Jen mě nebavilo každou blbost do LR importovat. V Bridgi mám přehled naprosto o všem a můžu si s tím dělat co je libo. bez importu + plus podpora dávek s akcemi z PS, což se říct o LR nedá :(
STŘÍBRU ZDAR

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 12 bře 2014, 15:22

Z některých sdělení jsem jurodivý.

Předně:

sRGB je standardní RGB (Red Green Blue, červená zelená modrá) barevný prostor vytvořený ve spolupráci HP a Microsoft pro použití na monitoru, tiskárnách a Internetu. Původně byl čistě pragmaticky sestaven ve spojení s ICC. Je podporovaný W3C, Exif, Intel, Pantone, Corel a spoustou průmyslových přehrávačů, je také dobře snášen open source software jako například GIMP, a je otvírán například ve formátu SVG.
Proto je nejjednodušší používat právě tento barevný prostor, protože jak při focení, tak při reprodukci na monitoru nedochází ke konverzi barevného prostoru a má nejširší podporu v digitálním zpracování a reprodukci obrazu.

Adobe RGB jako barevný prostor vznikl v roce 1998 a vytvořila jej firma Adobe Systems. V porovnání s sRGB má Adobe RGB větší rozsah barev a to zejména v oblasti zelené a azurové barvy. Červená a modrá složka odpovídají hodnotám sRGB, ale zelená složka má hodnoty posunuty až k x = 0,2100 a y = 0,7100.
Abych širší paletu využil, musím již s tímto prostorem fotit a mít SW a HW, které umí s tímto prostorem pracovat!!!

Pro Photo RGB vytvořila firma Kodak v roce 1931, když byla "pupek filmového světa". Dnes již ireleventní.

CMYK využívají tiskárny a jedná se o barevný prostor, který je vždy závislý na daném zařízení a má menší rozsah barev.

Z uvedeného plyne, že prvním předpokladem úspěšnosti správy barev je snímat a zpracovávat v jednom prostoru. Takovém, na jaký mám foťák, SW a HW!!!!
Jsem přesvědčen, že většina to ví, ale jak se zdá jsou i tací, co v tom mají zmatek.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 12 bře 2014, 16:44

hilda4sea píše:Z uvedeného plyne, že prvním předpokladem úspěšnosti správy barev je snímat a zpracovávat v jednom prostoru. Takovém, na jaký mám foťák, SW a HW!!!!
Jsem přesvědčen, že většina to ví, ale jak se zdá jsou i tací, co v tom mají zmatek.
Hildo, pri všetkej úcte, nevyjadruj sa prosím k niečomu, o čom evidentne nemáš ani páru. S poslednou vetou súhlasím. :mrgreen:

Kontrolná otázka soudruzi: v jakém barevném prostoru pracuje foťák?

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 12 bře 2014, 17:02

bedo, bedo...

Ještě jsi nenašel přepínání RGB a sRGB ve foťáku???? Samozřejmě ty levnější to nemají. :D
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 12 bře 2014, 17:16

pánové... vynechte ty osobní útoky. Je lepší nesouhlas podložit argumenty - spousta lidí se rádo něco přiučí (včetně mě)
Můj názor: AdobeRGB a sRGB: pokud nepoužíváte nějaký archaický program, nepodporující správu barev,tak je to zbytečné řešit > je lepší fotit do plného gramutu.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“