Krajinný detail

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
alda
V.I.P.
V.I.P.

Re: Krajinný detail

Příspěvek od alda » 27 lis 2018, 18:19

Obrázek Fuji GW 690 III+90/3,5 + Ilford 125 ISO

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od likelayk » 27 lis 2018, 18:38

taky teda bobule

Obrázek

trochu jsem to uedělal tmavší a zbavil se ne příliš zajímavého zeleného pozadí, ale zase mně to připadá tak trochu jak pohřební kvítí, tak nevím...

alda: pekná cintorínovka

maZec: jak smazat fotky v "Tvé nahrané obrázky"?
Naposledy upravil(a) likelayk dne 27 lis 2018, 18:43, celkem upraveno 1 x.

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 28 lis 2018, 07:32

cport: děkuji a ještě jednu hřbitovní a končím s negativy s Fuji, je to vlákno Pentaxu... :mrgreen:
Obrázek

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 09:42

@alda obě hřbitovní moc pěkné. Fuji nevadí některé fotky, které jsem dal jsou maličkým Olympusem. Tady jde jen o fotografování. Nemusí to být Pentaxem.
@likelayk Prima i s tím tmavým převodem.

Můj dnešní přísvěk
Obrázek
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

alda
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od alda » 28 lis 2018, 10:07

maZec: jak to jen děláš, že máš tu kompozici vždy takovou čistou a jednoduchou,
bez rušivých segmentů, co tam mám já. A to samé platí o likelayk. Já jsem se na ten
strohý a funkční detail nikdy nezaměřoval. Bral jsem krajinný detail spíše jako menší
část krajiny. Např. solitérní strom, skála, rybník atd. doplněné i nějakými postavami,
či živočichy... Třeba toto... :mrgreen:
Obrázek

maik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od maik » 28 lis 2018, 10:41

alda: Moc se mi ty hřbitovní líbí, hlavně ta první. Hezký kontrast a protisvětlo a tak vůbec :)

HonzaC
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HonzaC » 28 lis 2018, 11:42

alda: "Bral jsem krajinný detail spíše jako menší
část krajiny. Např. solitérní strom, skála, rybník atd. doplněné i nějakými postavami,
či živočichy... "
Ano, já taky a je to v naprostém pořádku. Já jsem osobně Tomáše Hyku, na jehož počest maZec vlákno založil, neznal. Ale párkrát jsem si s ním vyměnil SZ nebo mail. V neděli jsem prohrabával archiv starého umřetého počítače, abych dohledal Tomův dokonalý mail na moji otázku ve stylu majora Terazkyho - Počúvajte Kefalín, a čo vy si predstavujetě pod takým slovom Krajinný detail? Ptal jsem se poté, co mi přišlo, že na Digineffovém vlákně už se vkládá kdeco (já tam ale zrovna moc aktivní nebyl). Dovolím si zkopírovat část Tomovy odpovědi:
"Taky jsem si všiml, že už to jede někdy jako vykecávací vlákno, ale zatím mi to nevadí. Hlavně když je tam dobrá nálada. Nechci nikoho umravňovat. Taky najít hranice, co je ještě krajinný detail a co už ne si ani netroufám. Každý ji může mít jinde. Za sebe, já jsem dokonce kdysi rozeznával i krajinný detail a přírodní detail. Krajinný byl ten, na co se dívalo z dálky a co spoluvytvářelo krajinu. Stálé objekty, solitérní strom, kaple, kříž. Hlavně když na fotografii nebylo typické pozadí jako třeba hory nebo les a tak. Přírodní detail, na ten se musí koukat zblízka, list na stromě, květina, houba. Čili drobné přechodné objekty významné pro přírodu, ale ne pro krajinu. Semenáč stromku rostoucí z pařezu - přírodní detail. Remízek na horizontu - krajinný detail. Kámen u cesty - přírodní detail, skalní blok - krajinný detail. Zamrzlá louže na cestě - přírodní detail, zamrzlý rybník - krajinný detail. A tak dále. Jasné, že? Vidíte, dnes už to nerozlišuju. Nedá se přesně určit hranice."
Ten mail ještě pokračoval, ale myslím si, že tahle jeho část pojem krajinný detail vystihuje dokonale. taky si myslím, že v tomto vlákně máme z hlediska Tomova pojetí spíš přírodní detaily než krajinné. Což je ale úplně fuk.
Dám sem jednu fotku, kterou mi jako krajinný detail zcela typický Tomáš odsouhlasil. A klidně se můžeme pohádat, jestli to už náhodou není krajina. :D
Obrázek
K-70, Pentax HD DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR, smc Pentax DA 15mm F4 ED AL Ltd, smc Pentax DA 55-300mm F4.5-5.8 ED, HD PENTAX-DA 20-40mm F2.8-4 ED Ltd., Pentax SMC D FA 50 mm f/2.8 Macro

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 12:14

To krajinný detail nebo přírodní detail jsem s Tomášem nikdy neřešil hlavně proto, že příroda je součástí krajiny a krajina součástí přírody.
Ale máš pravdu je to jedno. Bude to takové jaké budeme chtít. Já jsem si to vždycky vykládal tak jako co už není krajina a ještě není makro. Je to dost jednoduché tak abychom si nemuseli nic jiného vysvětlovat.
Ale když sem dáte makro nebo krajinu i to je jedno. Všichni co fotí krajinný detail také rádi fotí krajinu. K detailu se často uchylujeme, když prostě není počasí nebo když přilehlá krajina neposkytuje žádné potěšení pro lidské oko.

@HonzaC máš to moc pěkný líbí se mi to i barevně.
@alda No já jsem hodně na kompozici zaměřenej. Taky dělám i nekompoziční fotky (linie, abstrakce atd) ale vždy uplně vždy o kompozici přemýšlím. I přes to, že tomu co dělám říkám výcvak stejně je to záměrně komponovaná fotka.

Jedna z dnešní procházky.
Obrázek
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

siro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od siro » 28 lis 2018, 18:03

Když už jste u toho filozofování co je a co není detail, tak si dovolím nadhodit, co takhle přírodní detail aby vypadal jako krajina ? :-)
Viz níže, foto takového detailu.
Ta kostka ledu vlevo dole není větší než krabička od sirek.
Je tu zavedené jakési pravidlo povinné kritiky, tak to vezmu jedním šmahem.
Taky bych se ptal jako cport, v čem to je lepší než ,,obyčejná galerie" ?
To, že se tu můžou dávat výcvaky a poradit si co a jak, to se děje snad i v galerii.
Pokud někdo nechce kritizovat v galerii nebude to dělat ani tady.
Nevadí mi vlákno typu: Poznáte místo ? kde asi ani tak o tu fotografii nejde a ani ho moc nenavštěvuji,
ale neumím si představit, že by tu byly založena vlákna na každé jiné jednotlivé témata.
Ke vší úctě kamaráda (bohužel jsem ho neznal) kvůli němuž toto vlákno vzniklo, se mi to jeví spíše jako
nějaká kasta která tak trochu galerii opovrhuje.
Kritika v galerii pod každou jednotlivou fotografii mi příjde praktičtější, než se tady vracet ke starším fotkám
pokud vlákno nenavštěvuji pravidelně.
Ano máte tady hezké fotky s nepochybnou a nadstandardní kvalitou a jsou tu i ty výcvaky, ale proč takto odděleně ?
No nic to jsem si jen tak pobrblal a třeba se mi to tu zalíbí :-)
20130317-_IGP3362.jpg
20130317-_IGP3362.jpg (58.74 KiB) Zobrazeno 1935 x

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 18:15

Prostě tohle vlákno se nebere vážně. Galerie tam si lidi často dávají to svoje nej. Tady si to můžeme zkritizovat dát si i obrázek, se kterým si tolik nevěříme, můžeme si poradit. A kasta to není. Dávám jak do galerie tak sem. Prostě je to vlákno pro lidi, které baví stejná specifická věc. Jako by si někdo tady udělal vlákno s portréty a lidi si tam radili jak na portréty a sdíleli si tam fotky.
A pokud ti vlákno nevyhovuje a víc ti sedí galerie tak je to v naprostém pořádku. Každému tak jak si přeje.
Od prvního dne vlákno žije takže smysl má.

PS pokud budeš dávat fotky tak jsme si tu zvykli okomentovat minimálně fotku před tebou. Je to takové nepsané pravidlo.

siro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od siro » 28 lis 2018, 19:46

Za tu kastu se omlouvám, ani jsem to tak nemyslel, jen mi to přišlo zbytečně vyselektované, a asi jsem to vlákno tak úplně nepochopil :-)

Na tom tvém listu jsou ty krystaly ledu zajímavé, skoro bych uvítal i větší detail, vypadají tam jako vysazené nějakým klenotníkem.

Tyto kořeny mi připadají jako smrt a rozklad těl, nechal jsem tam ten kvítek, jako symbol dalšího zrodu a naděje.

obrázek jsem nahrál přes, Nahrát obrázek , přesto je tu nějak hodně zmenšený, ten první taktéž.

Obrázek

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 20:18

Musíš kliknout na nahrát obrázek, vyskočí ti okno, nahraješ obrázek a dole se ti objeví kód jen ho klini na Copy a on se ti automaticky uloží pak jen tento kód vložíš do vlákna. To co ty jsi teď vložil je příloha proto je to takové malé.
Jak se ti to jednou povede hned budeš vědět.

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 20:31

Jsem zvědavej co na to řekneš 12let stará fotka

Obrázek

siro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od siro » 28 lis 2018, 20:54

Morbidní :-)
Jen tak uvažuju, která černá je horší, tvůj lístek je svěžejší, ale neroste a bude brzy k smrti odsouzen.
Je to ale zajímavé, jak nikdo z nás nejsme originální a jak ty nápady plují časem a vždy někdo příjde s něčím podobným.

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 28 lis 2018, 20:58

Mě se ta tvoje verze líbí víc. Já jsem tam tomu lístku nedal moc prostor. Kompozičně to máš rozhodně lépe. Mě se ovšem líbí to foto-dvojče jako celek, prostě nápad a prakticky stejné provedení. Jsme zcela evidentně stejná krevní skupina :)

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“