Archivování fotografií
Moderátor: Moderátoři
Archivování fotografií
Rád bych se zeptal, v jakém formátu archivujete své fotografie...
S pořízením nového přístroje jsem začal fotit do RAW+, tj. následně do PC kopíruji DNG a JPEG pro všechny snímky. Nyní uvažuji, jestli v PC nechávat oba formáty, nebo pouze DNG. (V tom případě bych pochopitelně mohl fotit jen do RAW namísto RAW+).
Jaký je váš "systém" popř. zvyklosti - a proč?
S pořízením nového přístroje jsem začal fotit do RAW+, tj. následně do PC kopíruji DNG a JPEG pro všechny snímky. Nyní uvažuji, jestli v PC nechávat oba formáty, nebo pouze DNG. (V tom případě bych pochopitelně mohl fotit jen do RAW namísto RAW+).
Jaký je váš "systém" popř. zvyklosti - a proč?
Re: Archivování fotografií
DNG, teraz ešte uvažujem, že slabšie obrázky (do troch hviezdičiek) budem komprimovať stratovo v LR4 (úspora miesta je značná, strata kvality minimálna)
Já archivuju dlouhodobě jen psd vybraných fotek + všechny JPG. Kdybych náhodou v budoucnu potřeboval nějakou další fotku ze série, zachránil bych to z toho JPG.
Ale je to o velikosti, které máš k dispozici. Můj archiv fotek zabírá aktuálně více než 6,5 TB (x2 se zálohou). Se všema raw by to bylo ještě o moc více. Ten benefit mít raw u fotek, které jsem před půl rokem nevybral, pro strýčka příhodu... ten by mi asi investici do dalších třeba 10TB kapacity neospravedlnil.
Pokud máš relativně málo fotek, není co řešit... ten jpg je v podstatě dobrej jen jako rychlej náhled a není důvod ho archivovat, když máš raw.
Ale je to o velikosti, které máš k dispozici. Můj archiv fotek zabírá aktuálně více než 6,5 TB (x2 se zálohou). Se všema raw by to bylo ještě o moc více. Ten benefit mít raw u fotek, které jsem před půl rokem nevybral, pro strýčka příhodu... ten by mi asi investici do dalších třeba 10TB kapacity neospravedlnil.
Pokud máš relativně málo fotek, není co řešit... ten jpg je v podstatě dobrej jen jako rychlej náhled a není důvod ho archivovat, když máš raw.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
no já ročně nafotím cca 100-150GB a začínám to taky řešit - ale zatím to mám poladěné tím že ze zápasu to promažu na 15-30fotek (takže 15x28MB RAW + 15x 10MB full jpg + 15x 1MB mini jpg )
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
V tomto dobre slouzi Synology DS412+ NAS.. 3+1 disk v raidu5 takze dostupna kapacita 6TB...
Po promazani a nechani pouze fotek co je treba uchovat, tak zatim 50% zaplneno..
Po promazani a nechani pouze fotek co je treba uchovat, tak zatim 50% zaplneno..
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Já jsem se v tom dlouho plácal... ale pak jsem do toho šlápnul a koupil si DS2413+. Je tam 12 pozic pro 4TB disky, takže osazovat to budu postupně až v průběhu času. Mělo by mi to stačit ještě minimálně na 5-6 let.
Já také fotím do RAW+, ale do počítače ukládám jen DNG rawy, ze kterých si pak JPGy udělám podle svého a ty JPGy na paměťové kartě promažu a nechám tam jen pár fotek, abych si občas z nudy mohl prohlédnout nějaké staré fotky nebo je mohl někomu i ukázat .
Jinak moje celá složka se všemi fotkami a nějakými videi a to včetně různých pracovních kopií, kopií pro webovou galerii, úpravy apod. má ani ne 500 GB, poněvadž dlouho jsem fotil jen do JPG. Takže na zálohování/archivaci mám zatím jeden 2TB externí disk. A jednou nebo dvakrát do roka si jen surové neupravené fotky nebo RAWy ještě vypálím na archivační DVD jako offline zálohu, pro případ kdyby něco... Ale až mi ta DVD dojdou, tak s vypalování asi končím, bo je to docela otrava najednou vypálit x DVD, ověřit že jsou v pořádku atd.
Jinak moje celá složka se všemi fotkami a nějakými videi a to včetně různých pracovních kopií, kopií pro webovou galerii, úpravy apod. má ani ne 500 GB, poněvadž dlouho jsem fotil jen do JPG. Takže na zálohování/archivaci mám zatím jeden 2TB externí disk. A jednou nebo dvakrát do roka si jen surové neupravené fotky nebo RAWy ještě vypálím na archivační DVD jako offline zálohu, pro případ kdyby něco... Ale až mi ta DVD dojdou, tak s vypalování asi končím, bo je to docela otrava najednou vypálit x DVD, ověřit že jsou v pořádku atd.
Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1
Archivuju PEF + upravený JPG. Důležité je důkladně oddělit zrno od plev a promazávat. Jako úložiště mám Synology DS214 se dvěma 2TB disky. Zbytek archivu jsou kinofilmy a svitky v několika šanonech. Místa mám zatím dost
Důležitý je také systém, mám několik složek podle tématu ve kterých jsou další složky podle data a někdy pojmenovaná akce pokud to jde
Důležitý je také systém, mám několik složek podle tématu ve kterých jsou další složky podle data a někdy pojmenovaná akce pokud to jde
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Já po focení nahraju vše do počítače a následně vše ještě zkopíruju na externí disk jako zálohu. To co mám v počítači postupně proberu a upravím a tyto přebrané fotky (master v RAW nebo JPG, podle toho, do čeho jsem fotil) uložím na domáci server (zatím raid 2x2 TB), ty za poslední cca rok udržuju i v počítači. Finální upravené fotky exportované jako jpg si ještě zálohuju na flickr. Původní surovou zálohu z externího disku obvykle po nějaké době smažu.
Mastery uložené na serveru čas odčasu procházím a dále promazávám, odstup několika měsíců při hodnocení a třídění dost výrazně pomáhá.
Mastery uložené na serveru čas odčasu procházím a dále promazávám, odstup několika měsíců při hodnocení a třídění dost výrazně pomáhá.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mam 2 kusy TB HDD, fotím a vložím kartu, pošlem RAW subory do adresara prveho disku, vyvolam ich a zalohujem všetko na druhy disk. Aplikaciu SyncBackPro. Aplikacia najde sama nove prirastky a zalohuje ich.