Fotka v galerii od aCIDfire

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Fotka v galerii od aCIDfire

Příspěvek od likelayk » 08 úno 2014, 08:45

To aCIDfire
Nevlezlo se mi to do komentáře pod foto, takže tady.

Jedná se o foto - Paris 2014 - Cimetiere de Montmartre II.

Mně se líbí. A pařížské obecně. Mají v sobě něco, co si pro sebe definuji pojmy atmosféra, nálada a když to trochu přeženu, duše. Technicky není moc co řešit. K té technice otázka, zamyšlení. Nemám zkušenost s FF. Říká se že tento formát má mnohem menší HO než APSC. Leca S2 má snímač ještě o něco větší než FF. Čili teoreticky ještě menší HO. Nafotils to tu na poměrně nízkou clonu. Možná že to blbě vidím, koukám na to na NB, ale zdá se mi, že ten keřík i to zelené pod/za ním jsou v zásadě celé v HO. TíM pádem, dle mého, HO je hlubší než bych si představoval. Čím to, mám blbé představy?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Fotka v galerii od aCIDfire

Příspěvek od bedo. » 08 úno 2014, 09:26

Závisí, ako ďaleko bol od toho kríka. Inak súhlasím, že tie obrázky zobrazujú Paríž trošku inak, ako obvyklé "turistické" zábery na Eiffelovku/Notre Dame.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 09 úno 2014, 16:23

2likelayk: Ahoj, až Jarda(cocik) tady z fora mě upozornil na tohle vlákno... Ta fotka je focená na plnou díru, takže celej keřík ostrý není i když se tak zdá (níže obrázky jsem típnul výřezy 100%, BEZ doostření, ale už v určitý fázi barevnýho postprocesu, profil Fuji Pro 160S). Co se DOF týče a jestli fotka bude vypadat placatě nebo prostorově (pop/3D) ve fotkách záleží primárně na několika věcech. Senzor,sklo,světlo a lokalita co fotíš (co je před/za hlavním motivem). Leica S2 není pravej středoformát, je to "jen" 1.3 crop. Pokud bych toto fotil na FF s jiným světelným sklem, neříkám, že by výsledek nebyl podobný,ale středoformátový look z FF/APS-C dostaneš mnohdy jen těžko, zvláště motivy focené ze střední vzdálenosti. Fotky třeba dětí zblízka odpíchneš světelným sklem na FF/APS-C taky, ale jakmile jsou dál než pár metrů, už je to o něčem jiným. Co se skel týče, tak pop/3D efekt mají skla, která mají výborný mikrokonstrast a co nejlépe korigované CA. APO skla jako ta 180tka je na to samozřejmě ideální. Ze starších skel jedny z nejprofanovanějších jsou třeba Contax Zeiss 100/2 MMJ, který má výborně korigované CA nebo 85/1.4 ale i třeba Contax 35/1.4 na střední vzdálenost. Příkladů by se dalo najít více, třeba Leica M 90/2.8. Oproti tomu třeba s Leicou M 90/2 AA (ačkoli je APO ASPH) tak nafotíš mnohem méně fotek s "3D/pop" efektem než právě třeba s tím COntaxem 100/2. Dobře je to popsané v recenzích na pebbleplace.com.

Na obrázku č.3 už některý části keříku jsou mimo HO, stejně tak třeba náhrobní kámen na obrázku 4 je mimo
HO oproti těm zeleným listům, ačkoli jsou v těsné blízkosti.

100% výřezy:
http://img839.imageshack.us/img839/1936/xfhf.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/308/k6xk.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/5126/kv6o.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/8601/0lxw.jpg

Tady jsou pro změnu ještě 100% výřezy tý volavky z Malediv focený taky S-180/3.5, ale na vyšší clonu f/4.8,
přesto na druhým obrázku je vidět, jak malá hloubka ostrosti zde je, ostřeno manuálně.
(gallery/albums/userpics/L1002606_final_small.jpg)

http://img822.imageshack.us/img822/6007/xiza.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/7174/1kpe.jpg
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od likelayk » 10 úno 2014, 21:14

Díky za obšírnou a názornou. Nejsem v tomto oboru nijak kovaný. O pojmu mikrokontrast jsem už samozřejmě četl, ale kdyby po mně, když koukám na nějakou fotku na kompu, někdo chtěl ať mu na ní ukážu ten oný mikrokontrast, tak by měl smůlu. Na určitého typu fotkách, a ty Tvoje k nim patří, se mi velmi líbí to, co si nazývám čistotou obrazu, průzračností, jakoby ( a teď trochu přeháním) mezi aparátem a snímaným objektem nebylo žádné sklo, žádný vzduch, nic než čistý obraz. Tak nevím jestli je to právě výsledek mikrokontrastního objektivu nebo jen vhodně zvolené expozice nebo čeho.Jde třeba na tom snímku volavky tento pojem nějak uzřít?
Na okraj. Jsou takové stránky manualniskla.cz a ty měly předchůdce. Adresu bohužel nepamatuji. A tam psal a dával fotky člověk s nickem no-x, který, jak se zdá, objektivům trochu rozumí. Myslím, že teďpíše na diit.cz
A jednou tam dal fotky pořízené jakýmsi prastarým objektivem vyrobeným tuším před první světovou a předělaným na jeho digi Sigmu. Ty s průzračností neměly nic společného, byly silně soft, ale tak nádhernou zasněnost krajiny a jejich detailů jsem ani před ani po ještě neviděl. To jen tak, že nemusí být supermoderní sklo pro výborný výsledek. I když bych proti Tvé sklárně určitě nic neměl. Zdrawim

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 16 úno 2014, 23:30

Jednak díky, jsem rád,že se ti moje fotky líbí,.. ten člověk no-X toho z internet. for znám, funguje na http://forum.mflenses.com. Už nevím, každopádně to je taky velkej nadšenec co se skel týče. Ty starý skla co jsi psal se "soft"efektem byly třeba starší pre-war Leicy, třeba Leica Summar 50/2.0 bez povrchovýho coatingu, proto ten
soft low contrast efekt. Jak jsi psal na závěr, že nemusí být supermoderní sklo pro výborný výsledek, tak nemám jen top skla z posledních let jako 200/2 VRII nebo S systém,ale pořizuju i starý legendární skla, teď např. Canon FD 85/1.2 L, mám starý středoformátový Mamiya skla - 80/1.9, "APO" 120/4, A 150/2.8, měl jsem APO 200/2.8. Na DSLR třeba Leica Elmarit 60/2.8 macro, pentaxí středoformátovou M* 300/4 ED, atd. pravda je, že všechno jsou to skla, který jsou něčím speciální a mají nějakou duši, kterou rád oživuju a objevuju :) Není to daleko od LBA to přiznávám :wink: Už dlouho mám v hledáčku ještě Voigtlander SL 125/2.5 APO, který by nahradil Mamiyu 120/4,ale zatím jsem ho nenašel za cenu, která by se mi líbila.

na poslední stránce tohohle topicu jsou fotky od toho no-X co jsi zmiňoval, zrovna s tím Voigtlanderem SL 125 :) :
http://forum.mflenses.com/voigtlander-1 ... o+125.html

likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od likelayk » 12 bře 2014, 22:24

Poslední necelé tři týdny jsem denodenně "kontroloval" křižovatku ulic Vídeňská/Zálesí. Z okna FTN v Krči. Takže jsem "neměl čas" reagovat. Díky za odpověď. Koukal jsem na fotky z toho Voigtlandera. Je fakt, že jsem fotovyhladovělý, ale i tak, krasanebeska. Sice dost pomalu, ale poměrně jistě se mi názor mění od zoomů a i autofokusů k manuálům. Bude to ještě asi chvíli trvat, ale až se najde tělo s velkým hledáčkem a dobrou matnicí za pro mně přijatelný peníz tak proměna bude pokračovat. Prozatím na tom co mám (K30) je manuální ostření dost opruz (i když foťák je celkem OK) a Live View mně nějak nebere. To tak jenom trochu OT.
Zdravím.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 13 bře 2014, 16:15

Snad už jsi uzdraven z toho pobytu v Krči...K tomu foťáku hledáček nezměníš, ale matnici v ní můžeš změnit,
nejlépe předělávka z CAnon matnice www.focusingscreen.com. V hospodě jsem měl půjčenou K5 + 50/1.2 s touhle matnicí a ostřilo se s tím mnohem lépe než na norm. matnici pokud zrovna nechceš kupovat rovnou klínovou matnici
třeba s mikroprismem..

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“