Do jakého RAWu fotit pro zpracování v ZPS

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ziki
Uživatel
Uživatel

Do jakého RAWu fotit pro zpracování v ZPS

Příspěvek od ziki » 27 zář 2012, 10:42

Zdravím, doteď jsem si zatím vždy vystačil s focením do JPG, kdy fotku následně maximálně ořežu, občas vyvážím bílou nebo upravím expozici, případně z fotky něco vyretušuji. Ale občas mám i nějakou fotku se kterou provádím různé harakiri. Třeba rozostřenou fotku pořízenou na vysoké ISO za velmi špatných světelných podmínek, kde následně zesvětluji i to, co už tam není a doostřiji i šum. A po i několikanásobném procesu odšumování a odstranění různých skvrn, by se dalo polemizovat, jestli je to stále ještě fotografie :D.

Chtěl bych zkusit focení do RAWu a jelikož vlastním Zoner Photo Studio 14, tak bych chtěl RAW fotky vyvolávat v Zoneru. Nevím ale jaký formát RAWu používat, jestli Pentaxácký "PEF" nebo univerzální "DNG". Osobně bych preferoval spíš PEF, protože přeci jen je to přímo proprietární formát od Pentaxu a mohl by obsahovat i nějaká vlastní interní data navíc, pro která v univerzálním formátu DNG od Adobe není třeba místo. Ale problém je v tom, že když v Zoneru otevřu PEF, tak mi program nahlásí něco ve smyslu, že nejlepších výsledků dosáhnu použitím kodeků přímo od výrobce. Kdežto když otevřu v Zoneru DNG, nic takového nehlásí. Vypadá to, že Zoner Photo Studio nativně podporuje DNG, ale ne PEF. Adobe nabízí konvertor různých RAWů do DNG, který se dá do ZPS integrovat. Ale otázkou je, jestli v tom případě má smysl fotit do PEF, když se to bude následně v Zoneru konvertovat do DNG nebo si už rovnou ve foťáku nastavit formát DNG a ušetřit tím konverzi?
Chtěl bych se tedy zeptat, je nějaký rozdíl v kvalitě mezi PEF a DNG? Pak, dochází k nějaké ztrátě kvality, pokud se formát PEF konvertuje do formátu DNG přes Adobe DNG konvertor, neztrácí se při tom převodu nějaká data, metadata apod.? A vlastně, do čeho je tedy lepší fotit, PEF nebo DNG? :D
Za odpovědi předem děkuji :).
Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Do jakého RAWu fotit pro zpracování v ZPS

Příspěvek od atiratha » 27 zář 2012, 11:49

Já fotím do DNG z jednoduchého důvodu - DNG má v sobě vložený barevný profil konkrétního foťáku a Lightroom to umí číst. Jinak jsem si rozdílu nevšiml.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 27 zář 2012, 12:39

Asi bych doporučil použít DNG přímo z foťáku, pokud je to novější model a umí DNG bezztrátově komprimovat.

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 27 zář 2012, 13:04

Docela pečlivě jsem oba RAWy - DNG i PEF porovnával a nenašel jsem žádný rozdíl... já používám DNG

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 27 zář 2012, 13:37

Záleží na použitém SW, některý má třeba lepší podporu PEF než DNG. Na PentaxForums jsem takové ohlasy viděl. Ale pro Zoner určitě DNG. Mimochodem - moc se těším na verzi 15, za pár týdnů by mohla vyjít.

zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od zirecek » 27 zář 2012, 13:40

Fotim do PEF, ktery vyvolavam v original Raw Pentax SW. Po nekterych upravach vyvolam TIFF 16bit, ktery dotesam v APS, kde ukladam mezikroky v PSD. Ke Camera RAW SW v APS jsem moc neprilnul. Nektere funkce original Raw SW Pentax mi vyhovuji velice.

ziki
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ziki » 28 zář 2012, 20:12

Děkuji za odpovědi, nastavím tedy ve foťáku formát RAWu DNG (Pentax k-r) :). Zkusím se také podívat na originál soft od Pentaxu, který byl k foťáku přibalen a který jsem doteď nevyzkoušel :D, ale už jsem si přeci jen hodně zvykl pracovat s fotkami jen v ZPS. Dřív jsem na každou činnost s fotkami používal jiný soft, GeoSetter na geotagging, XnVIew na správu a drobné úpravy, Gimp na velké úpravy, retuše apod. a kdysi Hugin na panoramata, ale v ZPS mám všechny potřebné funkce pohromadě (i když Gimp stále úplně nenahradil) a nechtěl bych zas rozkouskovávat jednotlivé činnosti na fotkách opět do mnoha softů :). Jinak už se také těším na ZPS 15 a jestli tam přidali jednu funkci, kterou jsem konzultoval i s podporou Zoneru :D.
Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 28 zář 2012, 20:41

medzicasom som si porovnal vystup zo Zoneru, Silkypix a LightRoom, vstup RAW v DNG formate, vystup TIFF (48bit bez kompresie)

- Zoner 14build2: najslabsi vystup, zvlast spracovanie pixel to pixel + sum
- Pentax Camera 4.35 Silkypix : najlepsia tonalita vzhladom k vystupu z fotaku (JPG)
- LightRoom 4.1 (Camera Raw 7.1): najlepsia celkova kvalita (tiene, prechody, raster, sum)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od zirecek » 29 zář 2012, 16:09

Proč 48bit varianta TIFF? V PENTAX Digital Camera Utility 4 se mi líbí především možnost prosvětlování "dodqe".

Želvák Bob
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Želvák Bob » 06 říj 2012, 17:36

... jsem celkem šťastný, že jsem amatér, který to dělá jen pro radost a chce u počítače trávit co nejmíň času - takže v kombinaci tohoto a skutečnosti, že nevládnu cizími jazyky mi stačí Zoner 13 pro a DNG z mé K5 ;-) Kvalita pro mne naprosto dostačující a intuitivní a rychlé ovládání pro mne pohodlné. S Lr (zkoušel jsem 3 verzi) jsem se nikdy nedokázal sžít ... A i já se těším na verzi 15, kterou taky čekám cca do měsíce v nabídce.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...

Chotouchovak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Chotouchovak » 07 říj 2012, 10:15

Mě raw v zoneru vůbec nevyhovuje. Mám verzi 13pro a je tam sice znát pokrok oproti starším, ale i tak. ZPS je výbornej program na první promazávání, tvorbu katalogů a správu fotek, prezentaci a taky na drobný úpravy, kvůli kterejm se mi nevyplatí otevírat lightroom. LR je zas naopak pomalej na promazávání a správu. Dělat všechno v jednom programu je momentálně asi nemožný. Dokonce jsem se zúčastnil jednoho kurzu lightroom pro pokročilé, s tím, že jsem doufal, že mě přesvědčí o opaku, ale nic.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“