6.6.2012 Venuša cez Slnko
Moderátor: Moderátoři
6.6.2012 Venuša cez Slnko
6.6. od 6:00 v trvaní cca 2 hodín bude pozorovateľný prechod Venuše cez kotúč Slnka. Chcel by som toto vystriehnuť a súčasne sa popýtať, aký filter na tento účel použiť.
Vopred dík.
Vopred dík.
Re: 6.6.2012 Venuša cez Slnko
No táto technika je pre mňa veľmi vzdialená. Moja predstava skôr bola dopracovať sa k približne výsledku - viď obrázok. Myslím, že ani hodne zrazené EV so sivým filtrom by k tomu nestačilo. Som tak uvažoval o nejakom silne začmudenom skle. Šlo by to?
- Přílohy
-
- transit_of_venus.jpg (28.41 KiB) Zobrazeno 16794 x
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A co sedy filtr prodluzujici expozici 1000x, B+W 110 například? Já se tím teď na slunko podíval, svítilo sice pěkně,ale v kombinaci ISO 100, větší clona a hodně krátký čas by to mohlo jít...
Na pozorování slunce se používá třeba černý film nebo svářečské brýle, ale nevím, jak by to šlo zkombinovat s objektivema jaká by byla kvalita...
Stejně bude určitě zamračené
Na pozorování slunce se používá třeba černý film nebo svářečské brýle, ale nevím, jak by to šlo zkombinovat s objektivema jaká by byla kvalita...
Stejně bude určitě zamračené
Hoď na seba dva polarizačné filtre.Ich potáčaním voči sebe dostaneš plynulú zmenu priepustnosti svetla až do takmer úplnej tmy.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Nuž tej výbavy mám ja zatiaľ poriedšie a 2 filtre .... ani vo sne..... Ale istí to ten zváračský štít. To je taká pre mňa najpoužiteľnejšia rada
Inak ak by niekto chcel fotiť či pozorovať, tak je to pozorovateľné nie od šiestej, ale už od piatej. Vyššie som sa sekol. Tie cca 2 hodinky platia.
Inak ak by niekto chcel fotiť či pozorovať, tak je to pozorovateľné nie od šiestej, ale už od piatej. Vyššie som sa sekol. Tie cca 2 hodinky platia.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem našel fólii AstroSolar, má velikost A4 a dá se z toho v pohodě vystřihnout několik filtrů. Stojí okolo 600 Kč, viz. zde. Podle toho, co jsem četl, by to mělo bohatě stačit, ale pro mě je to celkem dost peněz na to, že to použiju jednou a hlavně z A4 se těch filtrů dá vyrobit minimálně 6. Kdyby měl někdo z Rožnova p. R. nebo okolí zájem, tak napiště SZ. V několika lidech by to byla celkem levná sranda.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Chystal jsem se na to s IR 860nm BW, ale strasne me se*e, ze budu akorat v praci ((
Pentax K-r FW v1.12
18-55 D-AL + 55-200 D-AL
18-55 D-AL + 55-200 D-AL