Hlídání hloubky ostrosti

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Hlídání hloubky ostrosti

Příspěvek od Vláďa » 30 led 2008, 11:46

Občas mám problém s nastavení správné clony abych dostal potřebnou hloubku ostrosti. Mohli by zkušenější kolegové poradit čí prozradit metodiku, jak tento parametr hlídat a kontrolovat při focení. Ne malém displeji to nikdy nerozeznám jak je to prokreslené do hloubky. Jakou hloubku ostrosti mají jednotlivé objektivy při kombinaci clony, vzdálenosti a ohniska v hlavě taky nenosím. K10 má sice páčku na kontrolu, ale nepochopil jsem asi zcela princip. Jak tedy minimalizovat chyby?
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Packelnick
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Packelnick » 30 led 2008, 12:18

Tak k tomuto tématu bych se taky rád připojil. Vím, že jsou 2 možnosti hlídání hloubky ostrostí a to náhledem v na LCD a náhledem v hledáčku, kdy se clona změní změní na nastavenou velikost.. Jenomže tímto optickým náhledem se automaticky ztmaví světlo v hledáčku a špatně se to kontroluje v nedobrých světelných podmínkách... To je tak vše co k tomu vím :) Zbytek si rád přečtu co a jak. ;)
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalN » 30 led 2008, 12:58

Našiel som na IDIF tabuľku s hĺbkou ostrosti rôznych ohnísk a clôn v pdf. Bolo to dávnejšie, neviem presne kde to bolo vo fotoškole, ale mám to a môžem poslať. Tu to neviem prelinkovať. Keby som to tu vedel vložiť ako súbor, dalo by sa.
Michal

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 30 led 2008, 13:09

No k některým objektivům ty tabulky mám, ale ruku na srdce, při focení většinou není čas si něco číst. Není něco efektivnějšího? Například postupovat od nejvyššího možného zaclonění směrem k plné díře? Tak aby byly časy udržitelné? A když tak jít nahoru s isem? Přizním se, že od ISO400 nahoru už se snažím nefotit. Ta 400ka je už často taky poznat a musí se to pak ladit v Neatu.
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

Honza K.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Honza K. » 30 led 2008, 13:23

Bohužel mám zkušenosti jen z klasiky, ale tyto principy by měly být všeobecně platné: hloubka ostrosti je závislá na použité cloně a projeví se až po zaclonění objektivu. Páčka na kontrolu hloubky ostrosti pouze aktivuje clonu v objektivu a tím pádem se zmenší množství světla v hledáčku. Bohužel to jsou dva jevy, které jsou na sobě přímo závislé a nelze vidět hloubku ostrosti bez úbytku světla. Nemívám s tím problém, ale je fakt, že digi zrcadlovky mají menší hledáček, takže úbytek světla asi zlobí víc. Rozhodně si myslím, že toto je jediný možný způsob, nedokážu si představit, že by hloubka ostrosti šla nasimulovat softwarově. Takže vyfotit, prohlídnout a zkusit znova a lépe:)
Jinak pevná ohniska mají většinou vyznačenou hloubku ostrosti na stupnici zaostřování, dříve to bývalo i u nějakých transfokátorů, ale co jsem koukal, tak už to teď nebývá...

qrea3d
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od qrea3d » 30 led 2008, 13:52

Ak chces dobry popis tak tu mas link:
http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm
alebo konkretnejsie
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... ocus2.html

tam je to dobre popisane a aj s obrazkami...ale ak sa chces do toho dostat viac, tak jedine co ti tu moze kazdy odporucit je: "fotit, fotit, fotit"
jedine tak sa to naucis.

Ale zjednodusene: cim vacsia clona, tym je hlbka ostrosti vacsia, lebo "luce" svetla (lepsie povedane fotony svetla) dopadaju kolmejsie na senzor a vzajomne sa menej prekryvaju.
Lepsie ti to moze vysvetlit niekto skusenejsi, lebo ja som zacal s fotenim pred necelym polrokom :wink:

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 30 led 2008, 19:03

2 grea3d:
Díky, ale teoreticky to ovládám. S fotony to rozhodně nesouvisí. Pouze s lomem a úhly světelného paprsku. Zajímají mě však spíše praktické zkušenosti a rutiny zkušenějšich mazáků.

MichalN
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalN » 02 úno 2008, 08:14

Michal

Vladimír Roháček
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Vladimír Roháček » 02 úno 2008, 19:17

Pro Vláďu
Na K10 jde dobře zobrazit hloubka ostrosti na některých objektivech, respektive je to tam vyznačeno, já to alespoň někde mám. Jinak musíš použít digitální náhled (nastavíš v CUSTOM MENU, položka Preview Metod,přepneš to na dvojku). Zkomponuješ fotku, zaostříš namáčknutím do polovic, pustíš tlačítko a tou páčkou co je pod tímto tlačítkem otočíš směrem doprava a pustíš. To ti jako vyfotí, ale neuloží na kartu a hned ti to zobrazí digitální náhled na displeji na 60sec. Fotku si prohlédneš, provedeš případné korekce a buď opakuješ postup, nebo normálně exponuješ. Doporučuji při náhledu zapnout zobrazení přepalů (blikající zebra), náhled se zobrazí na displeji po vyfocení na pár sekund (čas se dá nastavit). Stačí?
pensista

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 02 úno 2008, 23:57

Děkuji všem za dosavadní odpovědi. Měl jsem na mysli nějaké praktické pomůcky a rady, jako je například ta, že se udrží z ruky přibližně převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti apod. Ale asi je nutno mít k dispozici tabulku nebo ji nosit v hlavě, což nebude můj případ. :oops:

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“