Fotograf - Co může a co ne? - edit: Přídána anketa

Moderátor: Moderátoři

Měli by jste v konkrétní situaci se sebevrahem, popsané v této diskusi, morální zábrany pořídit takové fotografie?

Anketa končí za 03 bře 2009, 12:57

Ano
16
46%
Ne
19
54%

Celkem hlasů: 35

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 27 led 2009, 16:32

Kdyby takové fotky nevznikaly.. toho by šlo v reálných podmínkách docílit pouze cenzurou a stejně by se to prodávalo jako podpultovky. A navíc místo toho by nastoupil v ještě větší míře internet (který naštěstí lze cenzurovat obtížně) a jelo by se dál. IMO se u nás bulvár těší takové oblibě také proto, že dříve (před 89)byla cenzura všudypřítomná a tyto věci nebyly uspokojeny. Krátce po odstranění cenzury lidi hltali z bulváru i to, co by dneska za senzaci nepovažoval kdejaký "seriózní" deník. Od té doby hyenismus určitě přitvrdil, ale to je zase otázka prodejnosti, tudíž lidí, co to kupují. Bez toho, aby se zrušila poptávka, nabídka nevymizí. To je realita.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 27 led 2009, 18:51

DjLuke9: aj keby si bol dohodnutý zo záchranármi (policajtmi) a tým by to nevadilo že ich fotíš, tak morálny problém je inde. a to tam že či môžeš fotiť tých, ktorým pomáhajú ( zachraňujú... tých nešťastníkov :D ), lebo aj keď si sa dohodol zo záchranármi tak s nimi nie. Lebo či sa dohodol so policajtmi alebo nie, aj tak fotíš to isté, dajme tomu teraz tento prípad samovraždy.

asdf a iný: Nemyslím si, že problém je v tom, že fotiť cudzie nešťastie je zlé, je na úkor toho koho fotím. nemyslím si že fotenie ako také ubližuje (na to že berie ľuďom dušu neverím, iné dôvody sa mi zdajú byť rovnako zlé). Zverejnenie fotiek už asi ublížiť môže, ale neubližuje zverejnená fotka. Ale podľa mňa ubližuje to, čo z nej vyvodzuje (ten samovrah) – možno pri samovrahovi pocit zodpovednosti za to, že ohrozoval iných, že zdržiaval policajtov a hasičov, alebo ktovie čo iné. Alebo možno ubližuje vedomie, že ju niekto zverejnil so zlým úmyslom. To sú ale veci, s ktorými sa musí vysporiadať a nemali by ho pustiť z psychiatrie, kým s tým nebude vedieť žiť ( nevyskočí z okna, keď sa o ňom susedia budú rozprávať, že ho videli, keď chcel skočiť; alebo keď nájde článok s fotkou o tom čo chcel spraviť ). Zakazovanie hovorenia, alebo písania článkov a zverejňovania fotiek, na túto tému je hlúpe. Načo z toho robiť tabu? Chcete toho samovraha chrániť pred realitou a pravdou? A čo keď prídu ďalšie fakty ktoré neznesie? To sa stane tabu možno zo všetkého?... Netreba potom radšej spoločnosť chrániť pred ním? Mne sa zdá že treba chráni spoločnosť pred ním, a aj jeho pred spoločnosťou – a nato sú psychiatrické liečebne.

A myslím si že aj takéto fotky na niečo sú. Sú nato aby ukázali, čo sa dialo. A keď to bude vidno, možno ľudia pochopia že problémy treba riešiť. A nech vidia ako je to problémy riešiť samovraždou. Nech sa rozprúdi debata, možno zistia, že je ľahšie problémy riešiť keď nastanú a nie nechať ich nakopiť na neúnosnú mieru.

a ešte
Jinými slovy.., všechno se dá říct jednou větou: Co nechceš, aby dělal někdo tobě, nedělej ty jemu, toť vše... Kdo bude takhle přemýšlet, nebude muset řešit, jestli je to nebo ono ještě únosné nebo ne...
to že ja niečo chcem, neznamená že to chcú aj ostatný. je veľký problém keď sa tým riadia úchyláci. mne napríklad nevadí, keď ma niekto fotí na verejnosti a nechce ma fotkou zosmiešniť, ponížiť uraziť - proste so zlým úmyslom, nezavadzá mi, ...
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 27 led 2009, 21:55

Trochu jako Formanovo "Hoří má panenko".Podstata je jinde.Přeci je každému /doufám/ jasné,když se děje něco zlého nebo nějaké neštěstí podobné výše zmíněné situaci, tak na prvním místě se snažím můžu-li jakkoli pomoci, nemůžu-li tak co nejméně překážet těm co pomáhají!! Foťák zůstává někde na padesátým čtvrtým místě.Mezi čumilem s foťákem nebo bez nedělám rozdíl.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 27 led 2009, 22:19

Opravdu jsem nečekal že tato diskuse se takhle rozroste, no. :-D
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 27 led 2009, 23:53

Rozoberat morlanu otazku ze pokial by si nepomahla a bolo by terba ale namiesto toho fotil je trosku mimo...Mylsim ze kazdy sudny normalne uvazujuci clovek by najpr pomahla potom fotil...To by som rposte nerozoberal..
Ak tak proste ide len o to ci vobec fotit..Podla mna nie...Koniec a basta...

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od asdf » 28 led 2009, 00:46

majster333 píše:a ešte
Jinými slovy.., všechno se dá říct jednou větou: Co nechceš, aby dělal někdo tobě, nedělej ty jemu, toť vše... Kdo bude takhle přemýšlet, nebude muset řešit, jestli je to nebo ono ještě únosné nebo ne...
to že ja niečo chcem, neznamená...
Majster, tys ale obrátil smysl mých slov :) ..! Já jsem napsal "Co NECHCEŠ, aby někdo dělal tobě...", tys to ale převedl do roviny "Co CHCEŠ, aby někdo... ". A v tom je přece rozdíl.
Pentax istD* (18-55; A 35-105/3,5); Ricoh GRD3 (GW2 21mm)

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 28 led 2009, 09:33

Všichi tu mluvíte že by ste mu pomohly, a co by ste jako dělali, když tam bylo mraky hašíču, policajtů a záchranářu? To mně docela zajíma? Nebo by ste se dívaly cca 3 hodiny jak tam stojí a neudělali ani jednu fotku, popřípadě záznam na kameru?
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 28 led 2009, 10:20

Hovorim rozoberat ci by mu niekto pomohl je off...Ako som pisal keby tam vyslovene nikdo nebol tak by kazdy normalne uvazujuci clovek pomohol...Hockomu...

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 28 led 2009, 10:27

...nestál bych tam 3 hodiny,protože bych se tam ani nezastavil.Stejně tak u požárů,bouraček,infarktů,utonutí,apod. A nejsou to morální zábrany,prostě to tak mám.Zkouknu jestli tam je záchranka a dál mě to nezajímá.Ani na živo ani v tv, v novinách a samozřejmě ani na fotkách profíků nebo amatérů.
Mimochodem zítra bude vernisáž Andy Warhola v Rudolfinu.Asi výběr ... tak tuším,že by tam mohlo ve výběru být i něco z cyklu autonehody.Sociální guru se specializací na masovou kulturu a její stimuly myslím odpovídá na výše položené otázky dostatečně srozumitelně
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 28 led 2009, 13:34

asdf píše:
majster333 píše:a ešte
to že ja niečo chcem, neznamená...
Majster, tys ale obrátil smysl mých slov :) ..! Já jsem napsal "Co NECHCEŠ, aby někdo dělal tobě...", tys to ale převedl do roviny "Co CHCEŠ, aby někdo... ". A v tom je přece rozdíl.
Tak je to zlaté pravidlo . Má dve podoby, tú čo si napísal ty a tú, na ktorú som ( omylom )narážal ja. problém je podľa mňa ten istý v oboch prípadoch: to že niečo ja chcem/nechcem, neznamená, že to chce/nechce aj ten druhý. Príkladov na to prečo to môže byť zlé, isto vie nájsť každý dosť.
Ale ten príklad čo som použil , je dobrý, mohol si to pochopiť. Len som namiesto nechce dal chce.
Naposledy upravil(a) majster333 dne 28 led 2009, 17:59, celkem upraveno 1 x.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

donPedro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od donPedro » 28 led 2009, 16:39

No já to mám s focením či spíše nefocením takových situací, jako Tomáš. Čili je-li potřeba tak pomoci a jinak mazat pryč. Tím pádem tento druh fotografií bych tedy, když už musí býti, jelikož si je bohužel doba mediální a dav žádá, nechal na profících, kteří už se s tím holt musí nějak vypořádat, neb koho chleba jíš toho píseň zpívej, že. Na to abych to já dával někde na web či nabízel oněm médiím nemám jaksi žaludek. Tož tak.
K10D, DA 18-55, DA 50-200, Velbon Sherpa 600

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“