nedá mi to a musím založit toto téma. Už dlouhou dobu čtu - nejen zde -, že mnozí používají stativ i když fotí s poměrně krátkým časem. Kdysi jsem někde zaslechl, že se teoreticky ohnisko v mm cca rovná (de)setinám sekund, tzn.:, že pokud např. fotím na ohnisko 100mm, čas by měl být cca 1/100s (50mm = cca 1/50s), aby se dal udržet v ruce a fotka nebyla mázlá. Ovšem, za celou dobu focení a tedy mých vlastních zkušeností, hovoří proti výše zmíněnému. Včera někdo psal, že neudrží 200mm při čase 1/500s, dnes tu čtu, že 28mm nejde na 1/40s. Nesmysl. Se svým setovým objektivem 18-55 jsem udržel bez větších problémů 0,5s a s 70-200 čas 1/6s.
Abych to, co tvrdím, nebyla jen slova do tmy, přikládám fotku focenou na 1/8s z ruky. Je už poněkud starší - moje začátky s DSLR -, ale poslouží dobře.
Stativ bych použil v případě: noční fotky na dlouhý čas, focení panoramat, kde chci spojit fotky, při dlouhodobém focení na jednom místě.
Rád bych se vás zeptal na váš názor - na to, kdy používáte stativ a kdy raději fotíte z ruky. Ale i na to, zda-li souhlasíte s tím, co píši, nebo máte jinou zkušenost.