Bedo, mám Turbo II na NEX7. Zkušenosti s pentax objektivy:
Pentaxy 2,8/28 SMC A a F: oba nejde zaostřit na nekonečno, zadní čočka se zastaví o čočky mitakonu, dopadlo to bez ůhony
Podobná situace je se super Takumarem 1,4/50, s tím na nekonečno zaostřit jde, ale jak mám adaptér tenčí, takže to to točí "trochu za nekonečno", tak taky narazí. Nekonečno ani nepotřebuju, podložil jsem to pro jistotu papírovým kroužkem, vyšlo to akorát
pentaxy smc A 2,8/50macro, 4/100macro a 2,8/135 - účinek perfektní, řekl bych, že to bude stejné jako na FF, krásná kresba plošně od největší clony, rovnoměrný bokeh, prostě fajné objektivy
FA 28-80 powerzoom: velké překvapení, obyčejný zoom, ale naprosto dobře výkonný, opticky s turbem deklasuje seťák sony 18-55, bohužel i hmotností celého setu, v praxi asi nepoužitelné, leda jako masochismus
smc M 1,4/50 - tak tady jsou výsledky trochu rozpačitější a co napíšu, platí i pro ostatní světelné 50, 55 a 58mm jiných značek, které jsem měl možnost vyzkoušet. Když si představíš kružnici vepsanou formátu toho obdélníku fotky, tak v prostoru kolem ní (ale ne až do uplných rohů) dochází při otevřené cloně nebo blízko tomuto nastavení k degradaci kresby i k jakési změně těch kočičiích očí bokehu, "víří" to tak trošku jinak v té oblasti, pak do rohů už mi to přišlo zase OK, jako není to špatné, ale pozorné oko to v určitých situacích, když je tam hodně těch bublin, uvidí. Po zaclonění to mizí, kresba se fantasticky zlepšuje v celé ploše, je to dobrý objektiv.
NEX jsem si pořídil hlavně pro možnost přesného MF zaostření na bokehové fotky, takový jupiter 9 se zrcadlovkou nezaostřím... a Turbo II je prostě třešnička navíc, jsem s tím spokojen. Ale pro fotky "do dálky" ho moc nepoužívám.