Pentax a Foveon

Moderátor: Moderátoři

Zafod
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pentax a Foveon

Příspěvek od Zafod » 24 zář 2010, 10:17

Jistě si každý všiml, co Sigma představila na Photokině a tak mě napadla taková věc...co kdyby Pentax zkusil dát tenhle senzor do těla K-7...je to APS, takže by nebyl problém s kompatibilitou objektivů...a při použití Ltd. objektivů by to mohlo dělat neskutečný fotky...
No nic, to je jen takový nápad :D
Pentax K-3, DA 16-85, DA 21 Ltd.,DA HD 55-300 = Pentax ME + M28/2.8,M50/1.7,M135/3,5 = Voigtlander Brilliant = Kodak Retina Ia = Olympus Mju II
Velbon Sherpa 600

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

huncut
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od huncut » 24 zář 2010, 10:26

Nojo, já bych byl pro :)

Ale na druhou stranu Foveon má údajně horší výsledky při vyšších ISO a ISO dneska prodává. To je to, co se u fotoaparátů skoro nejvíc porovnává, hodnotí a včem se výrobci čipů předhánějí.

Ale jinak mě osobně se fotky z Foveonu líbí moc.
K20D, DA 21/3.2 ltd, A 50/1.7, FA 28-70/4, M42 50/2.8 Volna-9

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 24 zář 2010, 10:28

Nápad to jistě špatný není, připomeňme si však, že jednou z největších výtek ke K20D a K-7 byl horší šum na vyšší ISO. Tuto výtku spravila k-x a podle prvních výsledků i K-5. Foveony měly v minulosti dokumentované problémy s věrností barev a co se týče šumu, taky to nebyla žádná špička. Dalším problémem pak je, že foveony údajně nezvládají video (byť v kompaktech od sigmy video prý je). Celkově je to zajímavá technologie, ale lépe bych si uměl představit, že Pentax Sigmě zalicencuje bajonet K (ostatně Sigma by klidně mohla udělat bajonet K, který nebude mít omezení pro objektivy K a M) než že Pentax náhle změní dodavatele senzorů, který jim umožňuje dýchat na záda Nikonu co do obrazové kvality.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

Martan67
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pentax K7 a Foveon

Příspěvek od Martan67 » 24 zář 2010, 10:34

Pentax K7/K5 a k tomu jako snímač tenhle nový Foveon by minimálně pro krajináře a architekturu byla nejspíš suprová kombinace. S pořádným sklem, by úroveň a ostrost detailů mohla být zas o stupínek výš. Uvidíme na jaře až budou k dispozici pořádné fotky z té Sigmy SD1. :wink:
Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) :D.
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků

Zafod
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Zafod » 24 zář 2010, 10:34

huncut píše:Nojo, já bych byl pro :)

Ale na druhou stranu Foveon má údajně horší výsledky při vyšších ISO a ISO dneska prodává. To je to, co se u fotoaparátů skoro nejvíc porovnává, hodnotí a včem se výrobci čipů předhánějí.

Ale jinak mě osobně se fotky z Foveonu líbí moc.
Mě taky :D
Kdyby šlo jen o rozlišení a celkovou kvalitu obrazu, bylo by to možná lepší než FF... A nemusel by se vyvíjet žádný nový FF objektiv :D
Ale asi máš pravdu - o kvalitu obrazu dneska už moc nejde - marketing honí vysoký ISO a hodně Mpix a lidi na to slyší :?
Pentax K-3, DA 16-85, DA 21 Ltd.,DA HD 55-300 = Pentax ME + M28/2.8,M50/1.7,M135/3,5 = Voigtlander Brilliant = Kodak Retina Ia = Olympus Mju II
Velbon Sherpa 600

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 24 zář 2010, 10:50

Myslim ze kvalita obrazu je uz z K20/K-7 taka dobra ze to uz netreba riesit.
Tlacil som 80cm fotky a vyzeraju vyborne, lepsie ako skeny z 35mm Velvie.

K-5 umozni vyssie ISO , takze uspokoji aj reportaznych fotografov.

Kto chce lepsiu kvalitu a tlacit 2m fotky, treba ist do digi stredoformatu.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 zář 2010, 11:51

Zkuste si někdy stáhnout někde RAW z SD14, mě to přijde jako dost hrozný. Jinak Sigma dřív K-mount měla, jejich první zrcadlovka Sigma SA1 bylo velmi slušné dostupné tělo s K-bajonetem.
Ale pak se zvrhli...

huncut
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od huncut » 24 zář 2010, 12:05

Tak nejde ani tak o kvalitu jako takovou, ale prostě ty fotky z Foveonu vypadají trochu jinak a mě se to podání líbí o trochu víc. A jelikož na vysoký ISO stejně nefotím, tak by se mi to zamlouvalo. Ale je mi jasné, že to nemá dnes šanci uspět.

Škoda, že Sigma utekla od K-mountu, zajímalo by mě proč vlastně zvolili svůj vlastní systém.
K20D, DA 21/3.2 ltd, A 50/1.7, FA 28-70/4, M42 50/2.8 Volna-9

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 24 zář 2010, 13:26

Zaslechl jsem, že Sigma bajonet je založený na Canoním EF. Ale není s ním kompatibilní. Je pravda, že to od Sigmy byl podivný krok přijít jako relativní nováček s vlastním bajonetem. Spíš bych čekal cestu kterou později zvolil Kodak.

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 24 zář 2010, 13:29

Když ono licencovat bajonet stojí peníze. Snad s výjimkou původního k-mountu (to byl takový bajonetový linux). KAF už myslím je nutné licencovat.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 zář 2010, 15:12

vkramar píše:
huncut píše:Škoda, že Sigma utekla od K-mountu, zajímalo by mě proč vlastně zvolili svůj vlastní systém.
Zaslechl jsem, že Sigma bajonet je založený na Canoním EF. Ale není s ním kompatibilní. Je pravda, že to od Sigmy byl podivný krok přijít jako relativní nováček s vlastním bajonetem. Spíš bych čekal cestu kterou později zvolil Kodak.
Je to tak, mechanicky je to K-mount s jinou registrační vzdáleností a ořezaný od vazeb a kontaktů. Ty byly víceméně vykradeny z protokolu EF bajontu. Sigma se holt učí od nejlepších.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 zář 2010, 18:47

Tak hlavně upřímně řečeno... já bych chtěl Pentax s čipem od Sigmy, ale nechtěl bych Sigmu s bajonetem Pentax :-). A to ani náhodou...

Ale Foveon o tomhle rozlišení a velikosti bych opravdu bral... je to cesta, jak zvýšit obrazovou kvalitu bez "vedlejších nemocí" (jako je třeba zvětšení objemu fotografií).

Myslim, že zrovna Sigmě by spolupráce s Pentaxem hodně bodla... technologie čipu úžasná (Pentax svou nemá - tu co vyvinul se Samsungem stála z mého pohledu za kulové a teď nakupuje od kvalitní Sony). A Sigma zase z mého pohledu absolutně nezvládá udělat dobré tělo, základní postprodukci snímků v těle a marketing (tady by jí Pentax ale zase asi tak moc nepomohl).

Když se nad tím zamyslím, byla by to fakt úžasná dvojka a super spolupráce...

Ale nechme se překvapit. Šušká se, že svůj Foveon má už i Canon a vzhledem k tomu, že Ds4 zatím opravdu nebyla představena (Canon poprvé porušil svůj pravidelný obnovovací cyklus 1D řady) je fakt dost možné, že nás bude příáští rok čekat fakt hodně velké překvapení. Ani bych se nedivil, kdyby na tuhle technologii přešly skokově všechny Canon modely s úplně novejma řadama, protože stejně momentálně Canon nemá vůbec nic zajímavého (proti Nikonu).

1D M4 (oukej... tak tohle jediné nové tělo)

Špičková 1Ds III, která má 3-4 roky starou technologii za nekřesťanské peníze :o(.

5DII - 2 roky :o(

7D - šíleně drahej, čí je to konkurent o více než 1/3 levnějšího D7000?

60D (bez komentáře)

550D (+- slušnej entrák)

To je prostě nejmizernější a nejstarší portfolio produktů, které měl kdy Canon v nabídce za celou svou historii. Takže buď má Canon pořádnej problém nebo chystá nějakou pořádnou bombu a nechtěl s ní vylítnout ještě letos.

... ta druhá možnost se mi zdá o dost reálnější :o).

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 zář 2010, 19:29

Na tomhle se shoduje většina komentátorů, dneska jsem četl tenhle názor i od nikonisty Hogana. Canon se nadechuje k velkému výkřiku. Ale málokdo čekal, že na Photokině toho předvede míň než Pentax. Mohli aspoň naznačit...

Zafod
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Zafod » 24 zář 2010, 19:46

miky_lbc píše:Tak hlavně upřímně řečeno... já bych chtěl Pentax s čipem od Sigmy, ale nechtěl bych Sigmu s bajonetem Pentax :-). A to ani náhodou...

Ale Foveon o tomhle rozlišení a velikosti bych opravdu bral... je to cesta, jak zvýšit obrazovou kvalitu bez "vedlejších nemocí" (jako je třeba zvětšení objemu fotografií).

Myslim, že zrovna Sigmě by spolupráce s Pentaxem hodně bodla... technologie čipu úžasná (Pentax svou nemá - tu co vyvinul se Samsungem stála z mého pohledu za kulové a teď nakupuje od kvalitní Sony). A Sigma zase z mého pohledu absolutně nezvládá udělat dobré tělo, základní postprodukci snímků v těle a marketing (tady by jí Pentax ale zase asi tak moc nepomohl).

Když se nad tím zamyslím, byla by to fakt úžasná dvojka a super spolupráce...

Ale nechme se překvapit. Šušká se, že svůj Foveon má už i Canon a vzhledem k tomu, že Ds4 zatím opravdu nebyla představena (Canon poprvé porušil svůj pravidelný obnovovací cyklus 1D řady) je fakt dost možné, že nás bude příáští rok čekat fakt hodně velké překvapení. Ani bych se nedivil, kdyby na tuhle technologii přešly skokově všechny Canon modely s úplně novejma řadama, protože stejně momentálně Canon nemá vůbec nic zajímavého (proti Nikonu).

1D M4 (oukej... tak tohle jediné nové tělo)

Špičková 1Ds III, která má 3-4 roky starou technologii za nekřesťanské peníze :o(.

5DII - 2 roky :o(

7D - šíleně drahej, čí je to konkurent o více než 1/3 levnějšího D7000?

60D (bez komentáře)

550D (+- slušnej entrák)

To je prostě nejmizernější a nejstarší portfolio produktů, které měl kdy Canon v nabídce za celou svou historii. Takže buď má Canon pořádnej problém nebo chystá nějakou pořádnou bombu a nechtěl s ní vylítnout ještě letos.

... ta druhá možnost se mi zdá o dost reálnější :o).
Co když udělaji rovnou FF Foveon??? A odstraní většinu jeho nevýhod? Jen se podívejte jak Canon "vypiplal" CMOS...
Velbon Sherpa 600

petsen
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od petsen » 24 zář 2010, 20:25

Co si tak pamatuju, tak bajonet sigma byl vyvinut špéci pro digitální snímače. Mezi objektiv a zrcátko se vejde ještě přepážka která nepustí dovnitř prach, takže odpadají fičury typu oklepávání čipu, lepící proužky, čištění čipu...
K20D
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“