Národní muzeum Praha

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
pavelklas
Nový uživatel
Nový uživatel

Národní muzeum Praha

Příspěvek od pavelklas » 23 led 2010, 16:56

Ahoj,

chci se podělit o dnešní "zážitek" při návštěvě národního muzea v Praze. Obeznámen s cenou vstupenky, která je 150,-Kč (myslím, že odpovídající) jsem se s přáteli vypravil do matičky Prahy obtěžkán fotovýbavou včetně blesku a stativu. Hned po příchodu do muzea mě zaujala vnitřní hala (před pokladnami) a tak jsem se jal uděl první snímek přátel, samozřejmě s bleskem, kvůli nedostatku světla. Načež jsem byl okamžitě insultován hlídací paní, která na mě od pokladen křičela NO FLASH, NO FLASH!!! Už bylo ale pozdě, ale dál jen bez blesku. Další nadělení bylo, když jsem si vyndal stativ, připevnil foťák, abych mohl vyfotit halu. Z ničeho nic se jedna z hlídacích babizen na mě rozeběhla se slovy: "To je nehoráznost, co on si to dovoluje!!!" Nechápal jsem a z jejích slov jsem se dozvěděl, že fotit můžu, ale bez blesku a stativu a že to je snad jasně vidět na tabuli u pokladen. U pokladny jsem si zakoupil speciákní vstupenku s možností focení (+50,-Kč), to jsem, ale neměl dělat, protože v celém muzeu je tolik světla, že i při ISO 1600 (max. na K10D) vycházely časy okolo 1/4sec (spolu se seťákem). Samozřejmě je možné použít stabilizátor, ale myslím, že některé časy (0,3sec a méně) jsou při nejlepší vůli již mimo schopnosti stabilizátoru (nepovažuji se za třasořitku). Nechám si rád poradit o těch, kteří jste národní muzeum navštívili a fotili tam, různé fígle pro kvalitní fotku.
Navštívil jsem muzea v Anglii, Francii, Itálii a Japonsku a nikde jsem se s takovou restrikcí nikdy nesetkal. To nemluvím o tom, že v každé místnosti byly alespoň dva zaměstnanci muzea, pod jejichž dohledem jsme neustále byli (všichni). Byly tam i zahraniční turisté a myslím, že si z naší matičky Prahy po takové návštěvě, jistě další návštěvu rozmyslí.
Po opuštění muzea, jsme se rozhodli dát si rychlé kafčo v nedalekém McDonalds (Bílá Labuť), kde jako vrchol všecho chtějí za použití toalet 5,-Kč (mám je, ale nevidím jediný důvod proč platit za toaletu, když už jsem si něco koupil).
Na závěr: Mám Prahu pořád rád, ale připadá mi, že se snaží být nečím víc než je a akorát jí to kazí renomé.

Fuf, to je délka.
Díky.
Pavel.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 23 led 2010, 17:25

U nás je pořád zakořeněné, že kdo nekrade okrádá rodinu a každý se snaží trhnout co se dá a zároveň se nenechat přistihnout při tom, že by náhodou udělal něco zadarmo.

Samozřejmě, že kdyby v muzeu povolili používat normálně foťák, lidi by si ty exponáty nafotili a pak by se na ně nemusel nikdo chodit koukat. Logické, ne? A McDonalds je přece slušný podnik, kdyby tam nechali člověka vyčůrat zadarmo, začali by se jim tam stahovat bezdomovci od hlaváku.

Je to všechno strašně logické, jako že kdyby v českých restauracích dávali jako ve světě vodu zadarmo, tak by nikdo nekupoval ty hnusný matonky.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 23 led 2010, 17:45

pavelklas:

Pavle... to, že se nesmí používat blesk a stativ je zcela běžné v podstatě ve všech muzeích světa.

Blesk se nesmí používat většinou vůbec. Stativ se smí používat jen s povolením, které se udává na základě akreditace.

Proč to tak je?

Fotograf se stativem většinou fotí profesionálně za konkrétním účelem (proto si tuto akreditaci může opatřit).

Muzea se bojí, že pakliže se bude toto povolovat všeobecně... budou chodby brzy plné stativářů.

Blesk se nesmí používat z bezpečnostních důvodů.

Bohužel je to takhle v podstatě v každém větším muzeu... to, že Ti to někde prošlo je spíše o větší toleranci nebo štěstí.

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 23 led 2010, 17:49

A jak se muzea stavi k monopodum? Povazuji je za stativ nebo ne?
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od peter_01 » 23 led 2010, 18:08

V Národním muzeu jem byl s foťákem v době předzrcadlové,maje povědomí o tom že stativ nerozchodím jsem si k Oly C7070 pořídil monopod...s ním jsem trochu pomohl těm časům a vyrazil do muzea.Hned v hale na mne nastoupila hlídačka,že stativ ne - na mou opověď ať mi ten stativ ukáže pravila - žádná opěra!!Ale v další místnosti klika - paní byla filmařka a na monopod zírala s nadšením.Dále jsem fotil s jejím doprovodem,dík.
Zdaleka nejlepší zkušenost mám z let.muzea ve Kbelích,pokud není plno po dohodě se podaří i takové kousky jako dočasné odstranění zavazících cedulí.

pavelklas
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od pavelklas » 23 led 2010, 19:26

Díky za příspěvky, už si nepřipadám jako největší terorista na světě :) , určitá pachuť ještě nějakou dobu zůstane...

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 23 led 2010, 20:14

Ja som bol v Londýne 2 týždne, mal som vtedy kompakt a statív. Vo všetkých múzeách, ktoré som navštívil som mohol používať blesk ako som len chcel. Statív som nepoužíval, ale v každom múzeu pri prehliadke ruksaku videli "strážnici", že ho mám, ale nikdy nepadlo ani slovo o tom, že je zakázané ho používať. Jedine pred London Eye som musel dať statív do úschovy :lol:

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 24 led 2010, 16:17

Jak jsem psal, on se většinou stativ ani blesk nesmí používat skoro nikde...

... ale ve světe jsou k tomu většinou naprosto tolerantní a řeší to až v moment, kdy to začne být nějaký reálný problém (třeba by fotograf svou polohou obtěžoval návštěvníky apod.).

Kdežto v Praze to řeší "chytří důležití důchodci" okamžitě a bez zjevných důvodů...

Muzeum v Praze je vůbec kapitola sama pro sebe. Před nějakým časem (cca 2 roky) jsem "měl" v NM něco fotit. Respektivě klientovi se tam líbilo jedno místo a protože nebyl klient úplně nemajetnej, říkali jsme si, že se nima zkusíme nějak oficiálně domluvit.

Počítali jsme s tím, že to bude stát nějaké peníze. Říkali jsme si, že když přijedeme na místo už s nalíčenejma a oblečenejma modelkama + vezmeme víc asistentů, celá akce zabere zhruba max 2 hod. Říkali jsme si, že pokud by za to Muzeum dostalo třeba 5-10.000,- Kč. Nebyl by to pro něj asi až tak špatnej kšeft... nic jsme nepotřebovali, nic bychom je nestáli. Ani návštěvníci by nebyli omezeni (nehledě na to, že bychom to odfotili kdykoliv).

Nicméně nabídka, která přišla od muzea byla totálně mimo mísu. Nebudu říkat o jakou částku se jednalo, ale byla to fakt šílená pálka. Vrchol byl, že když jsme nabídku se smajlíkem odmítli, obratem nám přišla nabídka asi 10x nižší (která byla ovšem stále o řád výše, než naše původní představa).

Je to takovej malej komunismus... nikdo se o nic nestará, všichni mají své jisté. Tak se zakázka odfotila za 2,5 tis na nějakém zámečku, kde byl správce šťastnej, že za to může opravit 3 okna a bylo.

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 24 led 2010, 19:01

Tak..kedze rad cestujem musim sa podelit o svoje skusenosti:).

Takze vecsinou v zahranici a to som videl dost (taliansko, Nemecko, Rakusko, Polsko, Grécko, Egypt atd atd) funguje následujuci princip: Bud sa moze fotit alebo s anemoze fotit. Ziadne fotenie za poplatok. samozrejmost je zakas stativu a blesku v hlavnych pamiatkach ako je historicko-prirodovedne muzeum vo Viedni atd.

Osobne mi vadi len poplatok tu na Slovensku alebo v Cr, co samozrejme je nezmysel (ak je povolene fotenie tak vlastne to je v stupenke). Nidke , a fakt nidke v hlavnych pamiatkach sa nemohol pouzivat stativ a ani Blesk a to som len v roku 2009 navstivil viac ako 100 roznych pamtihodnosti v roznych kutoch CR, SR, AT, DE, PL... Mylsim ze pohorsovat sa nad tym je zbytocne... Ja som cetsoval uz predtym jak som zacal fotit a akosi som zistil ze treba sa pytat.. pytat pytat pytat... OSvedcilo s ami to... a napriklad na Bojnickom hrade na Slovensku kde sa nemsie fotit s belskom som fotil s bleskom, na zamku Neuschwanstein som mohol fotit z okna, co normlane musite odovzdavat fotak, popripade ste pod prisnym drobnohladom.. atd atd... Slusnost ruze prinasa:) a toto fotenie za poplatok uz vobec nevyuzivam v Ceskoslovenskych koncinach... lebo je janse ze schopnu fotku neurobim a platit za to nemale peniaze...ee... Zapadny pristup je rozdielny v tom ze si vacsinou nepytaju za fotenie (naprikald Vieden), proste bud je dovolene alebo zakazane (samozrejme dovolene s pdomienkami ako nepouzitie stativu a blesku). Treba zistovat aby clovek nezazival taketo vyhrotene situacie, a hlavne v zahranici mozu byt z toho neksutocne neprijemnosti v dnesnom panickom strachu z teroristov...

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“