Příspěvek
od Alf » 19 srp 2020, 07:30
@Portvis tak to pro Tebe mám perfektní sklo a dokonce je na prodej

. Původně jsem si také koupil tohle ohnisko a preferoval 20mm a tak mám Tokinu Firín AF 20mm FE F2. Jenže teď když mám sigmu 14mm F1,8 tak jí nemůžu mít také v batohu. Ta Tokina je skvělá v tom, že nemá téměř žádné zkreslení je tedy super na architekturu, panoramata a právě na astrofoto + samo na krajinu, svatby atd. Má záruku ještě cca 22 měsíců je uplně nová, krásný zpracování nádherný výstup, kontrast prostě radost. Ale vim, že pro mě je nyní zbytečná. Uplně nutně jí prodat nemusím já jí totiž tak jako tu sigmu dostal s výraznou slevou cca 8000 (200eur) takže já jí prodám vždy za to za co jsem jí nakoupil.
@Slávek. U tohodle skla máš výhodu, že existuje na youtube hodně videí o něm, v rozích minimální coma je na plnou díru, ale při tom širokém ohnisku není šance, že bys to mohl vidět na vytištěné fotografii nebo na zmenšené fogotrafii v galerii. Bylo by to vidět někde na plátně kdyby si stál blízko. Je to z optického hlediska téměř dokonalé sklo na astrofoto. Při cloně f2,8 už je to uplná pohoda, ale zase to odneseš na šumu protože budeš muset zvednou ISO. Raději drobné coma v extrémních rozích.
Tady máš video s ukázkami na různé clony (rovnou jsem Ti to posunul na čas, kde to je)
https://youtu.be/3ZS8h4pbbqs?t=367
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art