*Soutěž* Poznáte místo?
Moderátor: Moderátoři
Re: *Soutěž* Poznáte místo?
Longyearbyen na Špicberkách (nejsevernější obydlené město). Já jsem si říkal, že ta příroda je hodně arktická, ale na sever Norska je tam moc velký kopec...
mkyral: Lofoty jsou poměrně ještě hodně zelené...
mkyral: Lofoty jsou poměrně ještě hodně zelené...
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
správně, k.e.n. trefil do černého a pokračuje..
Jinak jak píší třeba tady http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0picberky,správně se souotroví jmenuje Svalbard, nicméně Longyearbyen je zcela správně.
Zajímavý údaj je v odstavci "Politika", kde se píše : "Špicberská dohoda z 9. února 1920 přiznává Norsku svrchovanost nad tímto územím, ale území musí zůstat demilitarizované. Norové převzali správu nad ostrovy v roce 1925. Nicméně podle této dohody mohou občané zemí, které se staly signatáři dohody (dohodu podepsalo i bývalé Československo) stejným právem využívat přírodní nerostná bohatství..." zde může ČR těžit uhlí
Jinak jak píší třeba tady http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0picberky,správně se souotroví jmenuje Svalbard, nicméně Longyearbyen je zcela správně.
Zajímavý údaj je v odstavci "Politika", kde se píše : "Špicberská dohoda z 9. února 1920 přiznává Norsku svrchovanost nad tímto územím, ale území musí zůstat demilitarizované. Norové převzali správu nad ostrovy v roce 1925. Nicméně podle této dohody mohou občané zemí, které se staly signatáři dohody (dohodu podepsalo i bývalé Československo) stejným právem využívat přírodní nerostná bohatství..." zde může ČR těžit uhlí
Zůstáváme ve Sk.e.ndinávii. Zde můžete vidět jednu světoznámou fabriku z roku 1868. Firma letos oslavila 160let a je tedy nejstarší svého druhu v dané zemi, mimo jiné v oné domovině postavila i první hydroelektrárnu. Město, z kterého firma pochází je velice turisticky známé, fabrika leží pár Km přes záliv v městečku začínající na stejné písmeno, jako ono předchozí nejsevernější město. Jak se jmenuje město, kde sídlí ona firma?
Že by to byl Lodalen? A firma Rainpower, dříve Kværner Brug?
Pentax K-3 + SMC DA 18-135mm f/3,5-5,6 ED AL IF DC WR + Pentax SMC DA 50mm f/1,8
Nee, ta elektrárna byla jen součástí provozu. A tak rovnou napovím, že tato fabrika také zpracovávala jistý materiál biologického původu, který měnila ve špičkové ..., které používal i Amundsen a jiní drsní hošové na výpravách typu "jdu na jih a jdu na sever".
No nekecej, že je to Devold! Zrovna mám jejich tričko na sobě
Jinak město Langevåg.
Jinak město Langevåg.
Pentax K-3 + SMC DA 18-135mm f/3,5-5,6 ED AL IF DC WR + Pentax SMC DA 50mm f/1,8
Přesně tak. Továrna na vlněné oblečení Devold v Langevågu. To velké město "hned" vedle, kde před těmi 160 lety začali, je známý přístav Ålesund. Ve fabrice je i prodejna levných "nepodarků" (třeba jinak barevné švy), pak jsem to musel další 3 týdny tahat po kopcích. Jo a z komína je super výhled na moře a hory, no kdo to má? Pokračuješ...
Zůstaneme v zahraničí, napovím že to je na severní polokouli
v New Yorku vraj majú voľačo podobné...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Flatiron Building Gastown, Vancouver, BC, Canada
http://fineartamerica.com/featured/orig ... e-fox.html
http://fineartamerica.com/featured/orig ... e-fox.html
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
Takovou rychlost jsem teda nečekal, je to opravdu dům "žehlička" ve Vancouveru. Pokračuješ...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
-