To je jednoduché... více, je vždycky lépe, pokud si s tím HW telefonu umí poradit. Rozdíl mezi 40Mpx a 16Mpx není ve výsledku díky optice velký, ale nějaký být může...
Nicméně! Já jsem ohledně všeho toho povyku docela skeptik. Nádherně to ukázal loňský "slepý test" na mobilmánii, kde soutěžilo několik telefonů se stejnýma fotkama, resamplovanýma tuším na 8MPX a odstraněným exif. Myslim, že S3, iPhone 4s a bájná Nokia 808 s 40MPX + několik dalších.
A výsledek. Drtivá většina lidí byla překvapená, jak vyrovnaný souboj to byl. Excelovala tam hlavně jedna sada s velmi vyrovnaným výkonem, širokým dynamickým rozsahem a množstvím detailů... za favorita jí označilo 80% lidí všetně mojí maličkosti.
A k velkému překvapení všech Apple haterů to byl rok starý iPhone 4s.
Navíc Nokia si s oblibou svoje promo fotky fotí FF zrcadlovkama, stabilizaci ukazuje z profi filmové kamery atd. ... jejich přístup k marketingu nebudí mot důvěryhodnosti.
Viz:
http://www.youtube.com/watch?v=pytmZV0Qs7s (a spousta dalších, viz ty úžasné noční z ruky focené fotky z města, které měly krásné hvězdicové odrazy a později se objevily i fotky, ze kterých vyplývalo, že to bylo focené FF zrcadlovkou NA STATIVU!).
Takže já nevěřim Nokii ani nos mezi očima

.