Hromadný úprk od Pentaxu?
Moderátor: Moderátoři
Re: Hromadný úprk od Pentaxu?
fakt:
To je přesně ono. Každý ať fotí s tím co mu dělá radost. O to přece jde. Jenom je třeba rozlišovat mezi radostí a technologií, protože tyto dvě věci spolu nesouvisí. Alespoň do té doby, než nějaká vlastnost toho co mám, nezačne být důvodem k mrzutosti.
To je přesně ono. Každý ať fotí s tím co mu dělá radost. O to přece jde. Jenom je třeba rozlišovat mezi radostí a technologií, protože tyto dvě věci spolu nesouvisí. Alespoň do té doby, než nějaká vlastnost toho co mám, nezačne být důvodem k mrzutosti.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Proč by proboha nějakej dobrej fotograf měl mít v galerii špatně zaostřenou fotku? Byly doby (a někdo je má stále), kdy žádný AF nebyl... a taky se fotily ostré fotky. Nové Zeisse nemají třeba vůbec AF a ostrá fotka s nima udělat jde.fakt píše:Hledal jsem málo prostorové a špatně zaostřené fotografie. No - myslím že tušíte, jak jsem dopadl.
O tom tahle debata přece neni a nikdy snad nebyla... debata je o tom, jestli by třeba ten Bena, neměl tu ostrou fotku za 1/2 času focení. Nebo jestli mu zbytečně díky AF neutekla fotografie, kterou by jinak s tím systémem mohl mít v galerii taky.
Ale to je stále dokolečka. Pentax končí. Pentax nekončí. Válka mezi kritikama (ano, to jsem většinou třeba já) a obdivovatelema. A do té občas teda vpadne i někdo, kdo tam vystřelí úplnej blábol, který nemá s žádnou debatou nic společného, třeba že to je rukama, že chce odkaz na galerii a já nevim co ještě

Možná jsem to napsal příliš rozvláčně na to, aby to bylo zřejmé na první přečtení:
- nejlepší fotografie v galerii byli udělány výše popsanou technikou,
- jejich autoři si na techniku nestěžují (že je limituje, není prostorová, neostří),
- pokud by je tolik mrzel případný odpad předpokládám, že by tak zdatní mládenci nezaháleli a upgradovali.
O tom, o čem debata je, nerozhoduje jeden diskutující. Vyjádřil jsem se k tématu threadu a mimo si rozhodně nepřipadám. Dále bych nás zase tolik nepolarizoval a nedělal z obyčejné diskuse válku.
- nejlepší fotografie v galerii byli udělány výše popsanou technikou,
- jejich autoři si na techniku nestěžují (že je limituje, není prostorová, neostří),
- pokud by je tolik mrzel případný odpad předpokládám, že by tak zdatní mládenci nezaháleli a upgradovali.
O tom, o čem debata je, nerozhoduje jeden diskutující. Vyjádřil jsem se k tématu threadu a mimo si rozhodně nepřipadám. Dále bych nás zase tolik nepolarizoval a nedělal z obyčejné diskuse válku.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
-
- Pokročilý uživatel
hilda4sea píše:ziki:
není zásadního rozdílu mezi foto z FF nebo APS-C za běžných okolností a 90% potřeb pokryjí oba systémy stejně. Pak je tady pár odlišností ve prospěch FF, které mohou pro někoho hrát důležitou roli:
1) hloubka ostrosti,
2) hladina šumu za mizerných světelných podmínek, nebo-li hodnota použitelného ISO,
3) při použití srovnatelně kvalitního objektivu bude na snímku z FF více detailů než na snímku z APS-C.
Toto jsou podle mého názoru 3 zásadní faktory, které nelze ničím obejít.
Pokud jde o Px, tak kromě AF je dalším problémem absence světelných objektivů 23/1,4 a cca 100/2.
1) Suhlasim
2) Suhlasim
3) ? ....mozes to prosim Ta nejak obsirnejsie dolozit, lebo s podobnym tvrdenim som sa este nestretol....
Zdravím lidi, dotazem jsem nechtěl vyvolávat flámování ohledně FF vs APS-C apod., ale poslední dobou vidím nejen tady ale i jinde v inzerátech, jak někdo rozprodává celou Pentax výbavu a tak si říkám, jestli je ještě vůbec perspektivní investovat něco APS-C výbavy a to nejen u Pentaxu, ale u něj je to takové nejmarkantnější. Mě osobně APS-C vyhovuje a nemám zatím potřebu a ani se mi nechce se všeho zbavit, abych si pořídil něco s FF v domnění, že můj fotografický výstup bude rázem na vyšší úrovni. Ale to že mě a spoustě dalších vyhovuje a dostačuje APS-C DSLR neznamená, že jej výrobci (pro mě především Pentax) budou stále udržovat při životě, když hodně lidí by chtělo přejít a někteří již přecházejí na FF a jiní zas chtějí kompaktnější přístroje a volí cestu bezzrcadlovek. Já v objektivech nemám investováno zas tolik peněz jak ostatní, ale i tak nechci aby se z nich stala jen sbírka někde na poličce, jestli se vyplní prognózy, že APS-C je už slepá větev
.

Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1
-
- Pokročilý uživatel
Hej jako mě přijde, že ti co pořád říkají, že FF je zbytečný snad nikdy na FF nefotili. Ani na ten kinofilmový. Vždyť to je úplně něco jiného. I ten pocit z toho focení.
a druhá věc:
Krajinkáři prostě nechápou a nikdy nepochopí, proč je FF důležitý pro nekrajinkáře/sportovní fotografy, reportážní atp/. To je ten šum. Pořád se navíc všichni ohánějí tím, že když to vytiskneš tak tam ten šum nebude vidět. To je sice pravda, ale kdo tiskne fotky z reportu? Ty přece musí jít do online galerií. A tam ten šum prostě vidět je. A postproces taky není všemohoucí i když se v něm dají udělat super věci.
a druhá věc:
Krajinkáři prostě nechápou a nikdy nepochopí, proč je FF důležitý pro nekrajinkáře/sportovní fotografy, reportážní atp/. To je ten šum. Pořád se navíc všichni ohánějí tím, že když to vytiskneš tak tam ten šum nebude vidět. To je sice pravda, ale kdo tiskne fotky z reportu? Ty přece musí jít do online galerií. A tam ten šum prostě vidět je. A postproces taky není všemohoucí i když se v něm dají udělat super věci.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
hilda4sea píše:rasko:
Pokud jde o šum, odkazuji na měření nativní hranice odstupu signálu např. z měření DxO nebo jiných zdrojů.
Abych neargumentoval top end mašinami mezi FF.
Nikon D610 - odstup signál/šum ISO 2925 (lidovka mezi FF)
Sony A7s - odstup signál/šum ISO 3702 (top kamera)
Pentax K-3 - odstup signál/šum ISO 1216 (jeden z nejlepších mezi APS-C)
Pokud jde o detaily, tak tvoje představa popírá elementární fyzikální zákony.
Promiň,jestli jsem se tě dotkl,ale tohle jsou pro mě osobně nepodstatná čísla,které jdou zcela mimo mě a na mé fotky nemají vliv žádný,vážně.Jsou prostě lidi,co fotí a pak lidi,co jen sledují tyhle čísla!To už vím dávno.
Sony A7R V+Sony A7C R
Sony FE 200-600 G+FE 90mm f/2,8G Macro+Zeiss Batis 18/2,8+85/1,8++Voigtlander 10/5,6+15/4,5+21/1,4+35/2+50/2+Tamron 28-200/2,8-5,6
Sony FE 200-600 G+FE 90mm f/2,8G Macro+Zeiss Batis 18/2,8+85/1,8++Voigtlander 10/5,6+15/4,5+21/1,4+35/2+50/2+Tamron 28-200/2,8-5,6
Vidím asi 3 varianty, pokud není budoucnost v APS-C zrcadlovkách a nebudou v budoucnu APS-C těla.ziki píše:...jestli se vyplní prognózy, že APS-C je už slepá větev...
Pokud mi APS-C perspektivně stačí, tak můžu dosavadní skla použít i na FF v ořezovém režimu. Ano nevyužiju celý čip, fotka bude mít možná míň Mpix než má teď K-3 (ale spíš ne

Pokud Pentax nepujde do FF zrcadlovky, ale do ML, tady by podle mě APS-C zachovali a na případný nový bajonet by nejspíš byla nějaké redukce, pokud by šli na FF, je to stejná písnička jako v prvním případě. Do 4/3 asi nepůjdou.
Pokud s APS-C umře i Pentax, tak sme holt namydlení, ale to můžou být všichni, pokud přijde nějaký nový typ senzorů apod.

Podobný problém bys ale asi řešil u jakékoliv jiné značky s tímto čipem, výhoda jinde je v tom, že bys mohl kupovat dražší FF skla už teď.
"Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám" M.H.
Pozri Canon mal pred rokom prognozy ze do dvoch rokov si trh so zrkadlovkami rozdeli Canon a Nikon. Vsetko ostatne zanikne. Mas taky pocit ze by bola foto divizia v Sony alebo Sigme chvilu pred krachom. Alebo ze by to Samsung hned vzdal. Nevieme co bude za par rokov.
Ak je Pentax v pluse a zainvestuje do vyvoja, udrzi sa.
Keby oznamili pred pol rokom ze FF je vo vyvoji a dali termin napr. prvy kvartal 2015, tak masivny odchod fanusikov by sa nekonal. Je to o spravnom nacasovani a toto nezvladli.
Ak je Pentax v pluse a zainvestuje do vyvoja, udrzi sa.
Keby oznamili pred pol rokom ze FF je vo vyvoji a dali termin napr. prvy kvartal 2015, tak masivny odchod fanusikov by sa nekonal. Je to o spravnom nacasovani a toto nezvladli.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
k tomu co fotím (indoor sport) jsem prostě na FF musel přejít kvůli šumu/ISO,tak jsem pořídil nejlevnější FF od Nikonu D600 a musím s tím vydržet než si na tu D4s našetřím. Problém u mne byl ten, že u Pentaxu je výhled na FF maximálně na něco na úrovni té D600 a mně prostě vadí když nemám ten cíl na co si šetřím...
rasko:
Nijak nejsem dotčený. Pokud budeš muset např. fotit koncert nebo divadlo, nebo nedej bože halový sport, pro budoucí zvětšeniny 30-40, tak pochopíš proč to nejsou jen hloupá čísla, ale skutečné limity možností použití systému APS-C v takových podmínkách. Jinak stále platí, že na 90% focení je lhostejné zda máš FF nebo APS-C. Těch zbývajících 10% se tě zřejmě netýká, a tak to neřeš.
Nijak nejsem dotčený. Pokud budeš muset např. fotit koncert nebo divadlo, nebo nedej bože halový sport, pro budoucí zvětšeniny 30-40, tak pochopíš proč to nejsou jen hloupá čísla, ale skutečné limity možností použití systému APS-C v takových podmínkách. Jinak stále platí, že na 90% focení je lhostejné zda máš FF nebo APS-C. Těch zbývajících 10% se tě zřejmě netýká, a tak to neřeš.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
Panove, koukam ze se kazde vlakno tyka toho sameho
Abych alepson trochu prispel necim prinosnym, tak dam behem tydne sem ke stazeni na porovnani fotky z FF sony +Pentax DA 55 versus Pentax K5II + 31 limited. Testoval jsem to na obdobne clony, tak aby se dala dobre porovnat HO a ten vas tzv. pop up efekt

Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Těším se.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
BenaCZ: konecne niekto napisal normalny prispevok do temy
tesim sa na tvoje fotky.
EDIT: jedine co ma teraz ser*e, ze na Nikone krutim objektiv z bajonetu aj spodnu krytku opacne, ako som zvyknuty za 7rokov z Pentaxu

EDIT: jedine co ma teraz ser*e, ze na Nikone krutim objektiv z bajonetu aj spodnu krytku opacne, ako som zvyknuty za 7rokov z Pentaxu

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl: Já si UŽ zvykl
Teď to bude pár týdnů, co už točím bajonetem s jistotou