Nie že by som nejako programovo poškuloval práve po Pentaxe, ale potrebovali sme náhradu za Panasonic FZ30 a na poli UZ som už žiadneho dôstojného nástupcu nenašiel. Tak sme si (ja + manželka) povedali že si nekúpime novú kuchynskú linku a skúsime zrkadlovku. Pôvodne sme boli rozhodnutý pre Nikon D7000, ale po "ošahaní" nás toto rozhodnutie pomerne rýchlo prešlo. Po krátkom pátraní padlo rozhodnutie pre Pentax K5, kde to s nami požadovaným (a zaplatitelným) rozsahom výbavy vyšlo dokonca o trochu lacnejšie ako pri Nikone. Či je to kvalitatívne lepšie neviem posúdiť. Keby bolo dosť peňazí tak by som možno teraz žil z Nikonom D300s, ale ten bol vtedy s požadovaným rozsahom skiel nad limit. Velmi sympatický bol aj Olympus (krásne kompaktný systém), ale ten práve končil zo zrkadlovkami, nehovoriac o tom že ich stredná trieda (= ešte zaplatitelná) mala problémi zo šumom a zase ich profi riešenia boli nezaplatitelné (ale pri nich som asi najviac slintal).
Nemalú rolu pri výbere zohrala "outdoorovosť" a kompaktnosť systému a aj akýsi vzdor, či nasratosť, keď to človek nemá kde vyskúšať, či aspoň chytiť do ruky a prakticky každý od toho odhovára s radami ísť do Nikonu či Canonu. Neznášam takúto stádovitosť. Tak sme kupovali cez internet z Čiech, kde to aj s poštovným vyšlo lacnejšie ako keby som to kupoval u nás. A hlavne mali skladom to čo sme potrebovali. U nás boli dodacie lehoty v nedohladne. Síce sa to trochu predražilo, keď som K5ku posielal obratom naspäť do Prahy pre bordel na čipe. Ale napriek tomuto zlému začiatku zatial prevažuje spokojnosť. Na naše účely táto výbava postačuje a zďaleka nevyužívame jej potenciál na 100%. Jediná vážnejšia výtka je snáď k rýchlosti ostrenia s DA*300.