Odcházím od pentaxu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 21 čer 2010, 17:00

Ja som párkrát už požičal svoju výbavu dobrému kamošovi ktorý mi tiež velakrát pomohol a tiež plánuje prechod z "EVF" k DSLR a viackrát sa ma pýtal čo mu odporúčam, povedal som mu o každej značke aj o nevýhodách Pentaxu ... On chce aj tak Pentax, mal v rukách aj D90 , ale holú a z výsledkov nebol nadšený, najviac mu chýbal ext. blesk
Tiež sa nechcem dostať do situácie kedy niekomu niečo odporúčím a neskôr mi to bude vyčítané, ale on tiež nie je človek čo sa fotením živý a nemieni do toho navaliť kopec penazí...
Myslím že fotky ktoré fotil hanbu Pentaxu neurobia... je na nich podpis Miroslav Bušo, fotky kde je meno Martin Markech sú fotené D90
http://www.skicentrumkalnica.sk/zima/ga ... 09-10.html

EDIT: BOBO2 tým som nechcel povedať , ktorá značka či telo je lepšie, ide o to kto má pre fotenie aký zmysel. Mne by boli tiež najlepšie majstrovské husle k ničomu ked nepoznám vôbec noty, amatér ktorý sa učí na tých najlacnejších by zahral daleko lepšie ako ja...
A taktiež záleží, kolko je kto ochotný investovať do techniky, inu môj kamoš zistil že D90 sa mu nepáči surovým vystupom (kopec vecí sa dá nastaviť v tele) a tiež mu jednoducho chýbalo príslušenstvo, skrátka bez ext. blesku DSLR nechce a to je to čo som písal, nechce obetovať velké peniaze... Kúpi si lepšie telo s jedným sklom , alebo si kúpi nižšiu radu, lacnejšiu značku DZ kit a bude mať ihned aj externý blesk...
Časom bude svoje rozhodnutie možno lutovať , ale ja mu do výberu nechcem zasahovať, nech sa rozhodne sám... Nie je jednoduché pre začiatočníka buchnúť do výbavy povedzme 1000€ (telo + dve sklá , statív, blesk, brašna), oni už vystonávajú pri 500-600€, záleží čo koho obmedzuje, niekoho horšie ovládanie, niekoho príslušenstvo, ktoré nemá vdaka lepšiemu komfortu ovládania
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 21 čer 2010, 20:20, celkem upraveno 4 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 21 čer 2010, 18:52

...tak teda to som fakt zvedavý, či sa ozve ggrand....

Luboš Hekš
Nový uživatel
Nový uživatel

Proč jsem přešel na Pentax

Příspěvek od Luboš Hekš » 21 čer 2010, 19:07

Teda chlapi,vidím,že jste tady převážně profíci,nebo velmi svobodní koníčkáři,citované stroje a skla jdou v součtu hodně vysoko- já jsem z opačné strany spektra. První DSLR jsem koupil Nikon D40, setový zoom se dočkal okamžité výměny za 18-105 AF-S VR 3,5-5,6. Bylo to levné a dostatečně rychlé,stabilizace objektivu fungovala tak,že na dlouhém konci jsem udržel 1/8s,HO na dlouhém konci už použitelná,ostrost solidní,s blbým ovládáním jsem se smířil,co mě ale nešlo pod nos,byla nekompatibilita se starými skly- měření světla s manuálnímy Nikkory umí až D300 a proto jsem přešel na K-x. Myslím,že to je největší zbraň Pentaxu - cenově mate,výbava odpovídá vyšší třídě konkurence.
Jak se říká,mám co jsem chtěl- s manuálnímy skly (50/1,4 a 135/2,5) potím krev,fotím děti na plnou díru,chytit rovinu ostrosti je fakt dílo,ale co,to co vyjde ,splňuje mé představy.Jen si uvědomuju,že Pentax kvůli mně nezačne vyrábět obdobu cenově dostupných Nikkorů 18-105 a 35/1,7 (cca 6500 a 4900 Kč) a to mně tak trochu štve,se seťákem se nějak odpíchnout od pozadí i na dlouhém konci a na plnou díru je skoro nemožné,LTD si tak prohlídnu na webu :( ... a to je můj zásadní negativní postřeh - absence použitelných levných skel.

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 21 čer 2010, 19:19

dobra sranda to tu. ani se nedivim, ze tady uz vic nez polovina lidi co tu byla nechodi. cist takova sra*ky. Kazdy si tu hraje na profiky a fota o h***u. Je to sice OT, ale nikdo to tu nepromazava, tak co uz. Ja fotim na MF, AF pouzivam zridka a to co chci tak zachytim. Konkurence mi kvalitni objektivy do 2000kc nenabidne.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 21 čer 2010, 19:27

cunesk8: ...Ty si extra trieda a vždy si pre mňa tu bol...

ady
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ady » 21 čer 2010, 19:34

preco sracky? :wink: pisu sa tu negativne aj pozitivne veci pri pouzivani pentaxu ... kazdy tu pise svoje poznatky, takze tazko cakat,ze sa vsetci zhodneme na jednom a budeme sa tu tlapkat po pleci ake mame uzasne dslr... to by sa nestalo asi ani u jednej znacky :lol:

MF objektivy za rozumne prachy su uzasna vec,pokial nemas astigmatizmus, dokonca pri slabych -0.5 dioptriach :cry:

debaty v podobnom duchu sa vedu aj inde vo svete nie len u vecne nespokojenych slovakov a cechov ... dufam,ze si to citaju aj ludia kompetentni a spravia nieco aby to vyzeralo vsetko trocha inak

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 21 čer 2010, 19:44

to nebyla narazka na nikoho. jenom kdyz se podivam do galerie, tak fotky, na ktere se da podivat aniz by mi nevypadly oci muzu spocitat na rukou (1 tyden). Dobre fotky jsou vetsinou od beny, ady, bobo, peppe a sem tam promart. Z lidi co tu zacinali tu nikdo fota nedava snad krom jirky C. Me Pentax vyhovuje, K7 jse super to same plati i pro Kx. Jen po precteni techto prispevku a celkove tady na foru nebudu v praci doporucovat Pentax.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Proč jsem přešel na Pentax

Příspěvek od Ivan-K » 21 čer 2010, 20:09

Luboš Hekš píše:...vím že Pentax kvůli mně nezačne vyrábět obdobu cenově dostupných Nikkorů 18-105 a 35/1,7 (cca 6500 a 4900 Kč) a to mně tak trochu štve, se seťákem se nějak odpíchnout od pozadí i na dlouhém konci a na plnou díru je skoro nemožné,LTD si tak prohlídnu na webu :( ... a to je můj zásadní negativní postřeh - absence použitelných levných skel.
...každý má iné prestavy o cenovo dostupných sklách, ja uprednostnujem sklo ktoré má väčší rozsah a lepšiu svetelnosť ako jeden lacný monofokál...
18-105 je zaujímavá rozsahom, ale nemá svetelnosť, nová 16-85 ju nemá tiež, ako tak by sa dalo siahnúť po 18-70 f/3.5-4.5 ale bez VR...
Pentax má proti tomu lacnú 16-45 + 17-70 obe s konštantnou svetelnosťou a to je to čo mi chýba u konkurencie , ked si mám kúpiť kvalitnejšie sklo, radšej originál. To isté platí pre tele, Pentax má za slušný peniaz 60-250 f/4 , Nikon má len 70-300 zo základnou svetelnosťou a potom až síce super kvalitný , ale pre hobbyfotografa finančne nedostupný 70-200 f/2.8 . Canon má tiež super lacnú 50mm , ktorú často všetci vyzdvihujú , ale to že sa niekomu za dva roky rozsype je realita tiež, vyššia rada Canonackej 50mm už ale nie je nijak cenovo výhodná voči konkurencii. Osobne pred Nikonom uprednostnujem Canon...

Inak pre Samsung NX10 sa robí 30mm f/2 možno sa dočkaš...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 21 čer 2010, 20:46

ggrand píše:kolista2:
Bohuzel prispevek na ktery jsem reagoval je nyni upraven, predtim tam byly odkazy na obrazky jak to jde s pentaxem vyfotit, ale ono to melo asi 80x80 pixelu. A to ze jde o fotku a ne o foceni je spis pristup lidi, to ze tobe jde o fotku neznamena, ze jinym nejde i o foceni, coz je muj pripad.

Dal nechapu, proc by novacek ci jen zvedavec nemel moznost si precist tohle vlakno at vi do ceho jde. To je jako budte zticha at se nam chyti.
Aha. No ty 80pixelové ikony jsem neviděl. Já jsem to co psal Josef pochopil tak, že čím je méně světla, tím menší výstupy (řekněme při reportáži) jdou z APS-C tisknout proti FF (což je fakt).

S tím nováčkem jsem to myslel jinak. Samozřejmě ať si vlákno přečte a názor si udělá svůj, ale zdál se mi dost zavádějící název vlákna. Pokud kluci ví proč, tak je to oznámení a na to už tu vlákna jsou. Pokud by váhali, je název nepřesný. Toť vše.

cunesk8: To, co jsem se dost neobratně snažil vyjádřit, jsi docela militantně vystihl na pár řádcích.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

Luboš Hekš
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Luboš Hekš » 21 čer 2010, 20:48

já ani nějak nečekám,bylo to pro mne buď/anebo,zatím si vystačím,možná že někdy našetřím na vychvalovanou 55/1,4 (anebo za ty penízky uděláme dovolenou a nafotím ji zase manuálem :-) )
Každopádně jsem spokojený,akorát na tu plnou díru vše dodělávám v Lightroom-u...
Takhle je to víc zábava,když jsem tuhle nasadil af zoom (seťák) tak mi to najednou přišlo o ničem,bez práce,nějak mně to ruční ostření z časů kinofilmu chybělo

ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ggrand » 21 čer 2010, 21:28

bobo2 :
Tak problemy... celkem znamy problem a ostuda je u Nikkoru 24-70/2,8,kdy se casto ochodi ci jinak poskodi vedeni zoomu, takze jde pak ztezka az se pak casem zasekne uplne. Cast oprav jde na zaruku, cast toho nechcou uznavat. Tohle je u profi skla neakceptovatelne. Mel jsem ji v planu, ale asi to zatim necham byt prave kvuli danemu problemu, resim Tamronem 28-75. Dalsim problemem je, ze Nikon nema moderni f/4 skla. Ma jenom profi f/2.8,ale asi se blyska na lepsi casy viz Nikkor 16-35/4VR. Dalsi je, ze Nikon ma zastarale pevne ohniska-canon dela snad vsechno s USM,kdezto Nikon porad stara AF skla s dnes uz prekonanym optickym receptem(ovsem opet jenom profi skla jsou na tom dobre-24/1,4;200/2;300/2,8...). Na AF D300 ci D700 si nemuzu nijak zvlast stezovat, vse funguje, jenom by me potesili, kdyby mely vsechny AF body krizove, naco je mi 15 nanahnanych krizovych bodu uprostred, chci i krajni krizove. V tomto vidim hlavni silu noveho C7D(ikdyz o pokryti hledacku AF body D300 si stale muze nechat zdat,coz je prijemne zejmena na stativu). Co mi chybi oproti Pentaxu je moznost menit ISO 1 rukou(u D90 uz to jde),hyperprogram. Na 2.stranu mi to vic nez dobre vyvazuje moznost mit bodove mereni na jakemkoliv z 51 AF bodu, coz strasne zrychluje praci a tim padem ma bodove mereni jeste vetsi uziti,lepsi system volby vyvazeni bile,serioveho snimani atd.Tech 51 AF bodu ma vyznam na stativu nebo u sportaku, pro bezne foceni mam nastavenou volbu mezi 11,coz ovsem znamena, ze krizovy je jenom prostredni bod :-( Nejaky 3D tracking podle barvy(fotak si zvoleny predmet drzi a predava mezi AF body podle jeho barvy) je celkem hracka nez neco pouzitelneho, uvidime co v budoucnu. Vadi mi, ze D300 a vys nelze mit dalkove ovladani(lze pres ebay,ale je to na blbe baterky+prijimac ma umisteni v sancich blesku-nelze mit nasazeny externi blesk)=nema IR prijimac. Par lidi taky place, ze Nikon nema vyssi rozliseni u obou platform jak APS-C, tak FF(tam sice ma,ale za nerealne penize-D3X). Kdyz jsem prodal veskerou APS-C vybavu, premyslel jsem jestli jit do Canonu, protoze ten prece jenom ma lepsi vyber lacinejsich FF skel,ale kvuli vybornemu systemu blesku a dobreho ovladani jsem zustal u Nikonu,protoze by mi vadila i absence interniho blesku(pro rizeni externiho),tak i slaby AF modul u 5D(na 2. stranu puvodni 5D se da koupit za 20k z bazaru a to uz se tomu da krasne prominout). Dal co jsem slysel o problemech tak treba lidi co driv fotili na D80 apod. a presli na D300 apod(fotak s 51AF body) tak si zacali sem tam stezovat, ze nektera jejich skla zacala mit na urcitych ohnisk. vzdalenostech FF/BF. Nutno podotknout, ze slo o objektivy bez AF motorku. Jinak moderni objektivy naprosto bez problemu.
Nejvic se mi ale libi, jak spousta lidi nechce kupovat objektivy urcene vyhradne pro APS-C, ze pak s prechodem na FF by je musela prodavat... to je uplne smesne, protoze treba sam mam Sigmu 20/1.8, na APS-C mi vyhovoval, mozna kdyby byl o fous sirsi bylo by lip, ale ted na FF uz je to na muj vkus zase moc siroke, takze pujde z domu a misto toho asi vemu 24(28)/1,8. Dalsi takovy pripad je makro Nikkor 105mm,kde ted po prechodu premyslim o vymene za Sigmu 150mm(ikdyz je pravdou ze tam hraje roli i to,ze se mi vic libi jeji opticky vykon a stativova patka). Teleobjektiv zatim nemam(nes-ru penize), ale pral bych si nejakou 70-200/4 VR a k tomu 300/4 VR(ani jedno z toho Nikon nedela),takze to cele zaplacnu 70-300VR.

Na druhou stranu je pro zacatecnika Nikon docela dobry prave diky 18-105 a k tomu 35/1,8 za dobre penize a ma tak casto pokryto 85% fotek-neco takoveho Canon nenabizi(ikdyz ma 18-135,ale ten se opticky ani cenove nechyta),ale jak uz bylo receno, nekdo spis slysi na 17-70/4 a to je ono, jde o preference(me treba nebavi a nikdy nebavily manualni objektivy). Jenze jak clovek roste, tak zjistuje, ze ho to cele omezuje. Ja to nastesti poznal zahy a ktomu se mi stala nevyresitelna porucha na Samsungu, takze Pentax sel pryc. Presto prezevsechno ma moje velke sympatie a kdybych kurna mel jooo moc penez chtel bych si nekde poridit starsi Samsung GX10 se setackem a dat si ho do vytrynky s napisem moje 1. zrcadlovka + jeste bych chtel K7 s WR setakem protoze se mi to cele strasne libi(ale 2.druhou stranu si za ty penize raci doplnim stavajici vybavu).
EDIT: jeste bych doplnil, ze original stoji mnoho penez, ale uz jsem si prosel cestou ruznych Tamronu,Tokin,Sigem kde krome sirokacu a maker si mi to jenom vymstilo,ze jsem dosel k zaveru, ze nejsem tak bohaty abych kupoval "lacine" veci.

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 21 čer 2010, 21:50

ggrand: ...ďakujem.

Pepasan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepasan » 21 čer 2010, 23:09

kolista2 píše:Aha. No ty 80pixelové ikony jsem neviděl. Já jsem to co psal Josef pochopil tak, že čím je méně světla, tím menší výstupy (řekněme při reportáži) jdou z APS-C tisknout proti FF (což je fakt).

S tím nováčkem jsem to myslel jinak. Samozřejmě ať si vlákno přečte a názor si udělá svůj, ale zdál se mi dost zavádějící název vlákna. Pokud kluci ví proč, tak je to oznámení a na to už tu vlákna jsou. Pokud by váhali, je název nepřesný. Toť vše.

cunesk8: To, co jsem se dost neobratně snažil vyjádřit, jsi docela militantně vystihl na pár řádcích.
Aby bylo jasno, tak jsem původně dal linky na fotky na jiný web a ony se zobrazovali jen náhledy :-( to vše ....... to se to tady rozjelo co __? :D
Tělo: K20D+D-BG2,K100D_Super,
Zoom: SMC DA*16-50/F2,8 ED [IF] SDM,SMC DA*50-135/ F2,8 ED [IF] SDM, Pevné: FA 100/F3,5mm MACRO,Auto Revuenon 50/F1,4, MC COSINON-T 200mm / F4

Olé
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Olé » 21 črc 2010, 17:19

cunesk8 píše:to nebyla narazka na nikoho. jenom kdyz se podivam do galerie, tak fotky, na ktere se da podivat aniz by mi nevypadly oci muzu spocitat na rukou (1 tyden). Dobre fotky jsou vetsinou od beny, ady, bobo, peppe a sem tam promart. Z lidi co tu zacinali tu nikdo fota nedava snad krom jirky C. Me Pentax vyhovuje, K7 jse super to same plati i pro Kx. Jen po precteni techto prispevku a celkove tady na foru nebudu v praci doporucovat Pentax.
Plně souhlasím! V těchto dnech se rozhoduji o koupi značky Pentax, pouze nevím, zda mám koupit K-x nebo K-7. Již dva dny čtu na fóru různé příspěvky, dívám se na odkazy, abych viděl nějaké dobré fotky z těchto modelů. Moc jsem jich však nenašel. Nejsem žádnej výjmečnej fotograf, ale když si prohlédnu některé snímky, říkám si, proč tady ty lidi řeší nějaký problémy, když by jim úplně stačil kompakt s automatikou.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 21 črc 2010, 17:27

Olé píše:Nejsem žádnej výjmečnej fotograf, ale když si prohlédnu některé snímky, říkám si, proč tady ty lidi řeší nějaký problémy, když by jim úplně stačil kompakt s automatikou.
...možná proto, aby se bylo na co vymlouvat... :-D))))
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“