Fakt nechápem ako môže mať vplyv použitie kábla medzi GPU a LCD na BIOS, ved MB môže byť jedno ako komunikuje LCD s GPU, pre MB je podstatná komunikácia s GPU
Mě to nepřekvapuje, měl jsem podobný problém, kdy počítač odmítal bootovat s monitorem na DVI výstupu, přitom s VGA bylo vše OK.
Mě napadá následující:
- zkusit jiný DP kabel (vždycky je dobré začít kabelem

)
pokud by to nepomohlo, tak bych zálohovat data a zkusil následující:
- zkontrolovat, zda je v BIOSu nastavený SATA type na AHCI, případně zkusit nastavit AHCI s RAID (i když RAID nebudeš používat) a pokud je to možné, tak povolit i hotplug - u některých starších desek to zlepšuje stabilitu při detekci SATA/SSD disků a DP se navíc detekuje připojená zařízení jako hot plug, což vede k mnoha zajímavým situacím (stačí googlovat display port hot plug)
- pokud je to hodně stará deska (což asi je) a relativně nový SSD disk, může být problém s tím, že řadiče na desce má problém s kompatibilitou s řadičem SSD - zkusil bych přehodit disky na jiný port a pokud by to nepomohlo, tak zkusit externí řadič (chvíle googlování ukázala, že si uživatelé na mizející SSD na této desce stěžují docela často)
- zkontrolovat SSD disk, zda není nějakým způsobem poškozen MBR/boot sektor (přes instalační médium W7)
Je otázka, jak moc je stabilní a fuknční je ten neoficiální BIOS, co používáš - může v něm být nějaká (neznámá) chyba, která se projevuje jen při nějaké nestandardní kombinaci nastavení a zapojení, které se ti bohužel podařilo dosáhnout. Asi by bylo dobré zkusit, zda se to projeví i se standardním biosem, případně to nahlásit jako chybu autorům toho alernativního biosu - třeba s tím něco udělají.