- v tom našem vláknu Krajinný detail (kde je nás pouze několik) jsou všechny fotky ode mne v JPG
- dle mého osobního názoru (opakuji osobního) mi jeho JPG hodně sedí a vyhovuje, pozn. líbí se mi ovládání menu a tedy nastavení aparátu, vzhledem k tomu, že mám starší kousky, je to ovládání téměř totožné. Úpravy Zoner 17 obyčejně na 3 max 4 kroky, ořez, kontrast, popř. doostření, někdy filtr a to je vše. Fotím již několik let pouze v manuálním režimu převážně na ISO 200, popř. na možnost LOW (ISO 100, to je nějaké asi SW řešení), Pen-f umožňuje i ISO 80. Tedy odpadá nutnost (skoro) odšumění.
- možná to mám špatně v paměti, ale někde a kdysi jsem četl něco o Oly systémech, možná to byl reklamní slogan, uvedu to jako Malování světlem....vcelku mi to při adekvátních podmínkách odpovídá
- RAW používám je pro např. unikátní letadla, místa v zahraničí, obecně pro to, co již asi pravděpodobně nebudu mít možnost vidět a potažmo tedy opět vyfotit, ano pochopitelně naprosto chápu smysl a užitečnost RAW. Zde je neprezentuji, nemám to v ruce.
K GPS nemohu říct nic, nepoužívám žádné zařízení, kromě navigací v autech

XMEDA to myslí dobře, ale trochu profesionálně, což je pro toho, kdo chce používat aparát i pracovně (svatby, výstavy, tisky atd.). Toto není můj případ, já jsem jen takový amatérský a hobby dokumentarista převážně všedních dnů. Ale beru jeho připomínky a poznatky vážně i z pohledu poučení

Opět čistě osobní názor, v žádném případě ho nevnucuji jako dogma, v případě pořízení něčeho od OM či Oly bych vyzkoušel i nižší řady s preferencí hledáčku. Nebál bych se setových obj., pokud by byla možnost v setu obj.14-150, jednoznačně doporučuji