M4/3 K&F Concept PK/DA-M4/3 adapter. Bohuzel umi jen ovladat clonu. Autofokus umi jen ta vec na Sony, ale stejne umi jen nektere nativni objektivy a ja mam i hromadu od Sigmy a Tamron. A Sony ani nema nejaky zajimavy fotak krome A6600 a A6700.
Olyna jsem koupil EPL-6 s 14-42 na aukru za 3.5k a bral jsem si to na sluzebky jakoze malinkaty systemek misto kompaktu, co jsem nosival predtim (Olympus XZ-2 a Stylus1s). No docela me to chytlo, pridal jsem 40-150 tele ani ne za dvojku. Pak 45/1.8 za 2.5k. Bomba, ono to ostri na oci na plnou diru! Pak 9mm Fisheye, protoze jsem chtel i neco sirokeho. No a pak jeste 25/1.7 Panasonic jako svetelnou "padesatku" zase ani ne za 3k.
Hral jsem si s teletem:
Protoze s 2x crop je to zajimavy.
Ale na tom displeji se blbe ostri, tak mi jedna dobra duse poslala VF-2 hledacek do patice (coz je vec, kterou by mohl krasne integrovat Ricoh a meli by zrcadlovku, ze ktere by slo kdykoliv udelat EVF fotak!)
Ale taky je to fajn se svetelnym:
A nebo s M42:
Cvakani letadel me zlakalo k 75-300, kterej je kupodivu jeste o fous vetsi nez DA55-300PLM ackoliv je pro mensi format a min svetelnej. Jenze na oplatku ostrej naplno od otevrene clony.
jpg EPL6+75-300 bez jakychkoliv uprav:
No a kdyz jsem pak zahlidl EM5III za peknou cenu, tak se nedalo.
A pak uz to se mnou slo z kopce.. 12-100/4, mensi 12-50EZ na lehko a 14-150II na bezny toulani misto K3+18-135WR
Ten rozdil velikosti a hmotnosti tam proste je... a jeste to ostri kam ma.
Takze ve vysledku je treba tohle ekvivalent, jen to stribrny ma AF co v klidu trackuje do kopce se ritici zavodni motorku. A to cerny musim zaostrit na kus asfaltu, kudy motorka pojede, abych ji trefil
Nebo treba jsem s K3 a 50-135/2.8 chodil fotit hokejisty. Jako da se.. no ale s EM5III a 12-100/4 to je mensi, vysledek je vic spravne ostrych fotek a jeste po cele plose.
Ve vysledku uz na Pentaxy saham jen malo.. coz me zaroven mrzi, ale ten pomer uzitne hodnoty versus rozmery a hmotnost je proste nemilosrdny.
Jasne na K mount mam pokryte od 8mm po 500mm +TC, sirokace, standardni, svetelne, makrace, telata, blesky atd.. ale ve vysledku 90% potreb resi EM5III + 12-100/4.
Kdyby tak Ricoh spachal podobny 16-135/4 a meli k tomu poradne nove telo s fazovym ostrenim i v zivem nahledu, vyklopny displej a nejlip tim nasazovacim EVF... to bych bral hned
Chjo