Alf píše: ↑08 pro 2019, 05:15
Pentax DA 35 2,4 - rozhodně ano, překvapí tě jak je ten objektiv ostrý
Ale všechno výše bych vyměnil za Pentax 35mm F2,8 Macro. Jde o nejostřejší objektiv jaký Pentax vyrobil. Potvrdil to i DXO mark. Cenou se dá sehnat kolem 6-7k což je více než přijatelné a pokud Tě tlačí kapsa teďka před Vánoci tak bych šel do Pentax DA 35mm 2,4, který se dá sehnat už za 2500 a z těch ostatních tady je to asi druhá nejlepší volba, na třetí místo bych dal Sigmu 30mm f1,4 ART, která má skvělou světelnost
Škoda, že je 35 pro tebe moc dlouhé. Pod to, co napsal Alf, bych se podepsal i já. Plastová 35 má asi kusovou variabilitu - kolega měl první, která byla skvělá a ostrá, ale ztratil ji (jestli si dobře pamatuju) a pak pořídil další kus, který nebyl tak dobrý. Ale třeba měl jen smůlu.
Já mám 31Ltd a 35Ltd - oboje skvělá skla. 20-40Ltd zmiňovaná zireckem je taky velmi zajímavé sklo.
35 Ltd je super ostrá, příjemný bokeh a máš možnost pravého makra se zvětšením 1:1 a je vcelku malá. Cena je, si myslím, vcelku nízká. V bazarech ještě nižší. SMC verze má luxusní hvězdičku - jasně, věc vkusu.
31 Ltd tak ostrá není, je větší a těžší, a jakožto starší objektiv trpí na výraznější chromatickou aberaci, kterou samozřejmě není problém opravit. Její výstup je jinak věc, která se tu samozřejmě nemusí představovat. Jen je trochu drahá.
20-40Ltd je větší než zmiňované, ale překvapivě lehká. Designově nádherný kousek (to i ty předchozí, ale tady je to ještě o něco lepší, si myslím). Obrazový výstup není tak dobrý, ale stále je to výstupem fajn sklo. Nevýhodou může být nižší světelnost směrem k delšímu konci. Výhodou zase naopak WR - utěsnění proti stékající vodě.
Pak je otázka, jestli z KP v budoucnu, i třeba vzdálenějším, neplánuješ přechod na FF u Pentaxu.