na pár dní jsem měl možnost zkusit Pentax KP. Nedělal jsem žádné zevrubné testování, ale věřím, že moje zjištění může někomu pomoct při rozhodování, jestli si tenhle sympatický foťák pořídit. Už proto, že na podobné testování KP jsem na netu zatím nenarazil. Soustředil jsem se na oblasti, které mě na K-50 omezují a vadí mi, takže hlavně autofocus

Vzal jsem foťák na výstavu psů s nasazenou 77 Limited. Nafotil jsem s ním několik sekvencí, z těch relevantních jsem udělal vždycky jednu extra vysokou fotku, aby bylo možné koukat plynule na jednu fotku za druhou. Každý ten soubor jsem nechal jednak v originálním rozlišení (tzn. každá z fotek v sekvenci má celých 24 Mpix), taky jsem udělal i zmenšenou variantu na šířku 2000 pix (z těch ale nejdou tak snadno poznat nuance v ostrosti). Odkazy na stažení uvádím na konci příspěvku.
Pro větší počet správně zaostřených snímků jsem se inspiroval tipem jednoho ze zkušených pentaxáků na pentaxforums, který používá K-3 a fotil s tím fotbal. Říkal, že pro vysokou úspěšnost AF-C při sekvenčním focení je potřeba nejdřív nechat uzamknout zaostření na sledovaném objektu a až potom začít fotit. Chytne se tak daleko rychleji, než kdyby člověk na potvrzení zaostření nepočkal a hned začal pálit a čekal, že se to brzo chytí.
Nastavení jsem používal takové, co jsem zvyklý u K-50, tzn. ostření na (většinou) středový bod s možností připojení bodů sousedících se středovým. Ostření AF-C na zadním tlačítku a na spoušť sekvenční focení Hi, priorita ostření. AF hold na úrovni medium.
Ostřil jsem vždy na hlavu psa.
V rámci situací, co najdete v odkazech, jsem zjistil následující:
- člověk musí počkat na potvrzení zaostření a pak teprve začít pálit, tzn. ne bezhlavě
- vzhledem k nastavení, co jsem použil (jen středový bod a těsné okolí), je nutné být ve sledování objektu přesný (body jsou daleko menší než u K-50 nebo K-70), jinak to člověk foťáku sám kazí svou nepřesností
- jakmile se uzamkne ostřící bod a člověk začne fotit, zvládá foťák sekvenci s prioritou zaostření odhadem 3sn/s
- pěkně kontrastní psy s krátkou srstí zvládá af-c líp, kdežto nekontrastní tmavé jednobarevné kusy nebo dlouhovlasé "bezkontrasťáky" občas mine, hlavně teda když zrovna procházejí před černobílou cedulí "ONTARIO"

- na úplně blízkou vzdálenost už to přeostřovat nestíhá, ale to jsem ani nečekal, že by foťák zvládl
Info k jednotlivým sekvencím:
- Sada 1 - f/2, 1/400s, iso1250-3200 - výsledek považuji za OK, 9 snímků ostrých, 1 s přimhouřením oka ostrý, 1 neostrý
- Sada 2 - f/2, 1/250s, iso800-3200 - výsledek považuji za vynikající, všech 14 snímků ostrých, navíc i ty, kdy je většina psa schovaná za psem, který foťáku z většiny zastoupil cestu (!)
- Sada 3 - f/2, 1/320s, iso1600-4000 - výsledek považuji za přijatelný, hlavně s ohledem na nekontrastního psa na kontrastním pozadí, trochu to možná ještě zkresluje zbytečně dlouhý čas, ale řekl bych 6 ostrých, 2 s přimhouřením oka ostré, 1 neostrý
- Sada 4 - f/2, 1/500s, iso5000-6400 - výsledek považuji za výborný, obzvlášť poslední fotky, kde před psem prochází další a ze sledovaného už leze jen kousek čumáku, všech 5 snímků ostrých
- Sada 5 - f/2, 1/400s, iso1600-4000 - výsledek považuji za přijatelný, vzhledem k tomu, že jsem si tohoto psa vybral záměrně, protože je to u něj s tím kontrastem svinské

Tady se na ty sady snímků můžete mrknout, prvně odkaz na všech pět ve zmenšeném vydání (pro přehled OK, na detailní posouzení to moc není):
https://www.ulozto.cz/tam/_803XwhwZ4Dli
A tady jsou v plném rozlišení:
https://www.ulozto.cz/tam/_Goz7XsboOXM3
Výsledek tedy zhodnoťte sami. V případě zájmu můžu někomu poslat i jednotlivé jpg nebo rawy (ale ozvěte se rychle, zanedlouho to smažu

A ještě ke KP - pokud jste někdo zvyklý ostřit tlačítkem na zadní straně místo na spoušti, tak ergonomie je v tomhle ohledu u KP na vrcholu (dle porovnání s konkurenčními foťáky, co jsem si včera osahával

Snad teda moje zjišťění někomu pomůžou. Za postřehy budu samozřejmě taky rád.
maik