ve skutečnosti, než na fotkách. A podle mě je to nejpohlednější digi Pentax, teda kromě Ká jedničky

k ovládání. To je typicky u všech Pentaxů výborné a KP není vyjímka, spíše naopak. Přesto že je tělo KP relativně
malé, tak se mi dobře drží, zvláště s velkým gripem, který mi připomíná tříprstový chyt na lezecké stěně. A stejně
tak je dobře umístěna a vytvarována opěrka pro palec, čímž je zajištěno pevné držení i s větším a těžším sklem,
jako je Samyang 85mm. Rollery jsou umístěny akorát v dosahu ukazováku a palce a také vrchní příkazové kolečko
je přímo v dosahu palce. Všehny mají příjemně tuhý chod, teda až na ten zadní, kterým ovládám clonu, ten má
chod velmi jemný a není problém ho lehkým drcnutím palce otočit. Ale je asi otázkou zvyku si na to dát pozor.
Zapínání a vypínání přístroje páčkou kolem spouště je tuhé tak akorát. Spoušť je docelá citlivá, mě by vyhovoval
větší odpor. Všechna další tlačítka na těle se mačkají dobře a výhrady nemám ani k čtyřcestnému voliči, jeho
tlačítka mají mezi sebou mezery a tak není problém je stiskat po hmatu. Výklopný displej je robustní a pevný
a nevykazuje žádných vůlí. I když se KP vyrábí na Filipínách, tak dílenské zpracování je vskutku příkladné, slícování
veškerých dílů a "dvířek" je naprosto dokonalé. Asi si Pentax dovede zajistit výrobní kvalitu a výstupní kontrolu i
mimo Japonsko. Myslím si, že cena, za jakou se u nás prodává, je díky tomu co tento fotoaparát umí a nabízí,
akceptovatelná. No a kdo o Ká Péčku zatím jen uvažuje, tak jeho pořízením určitě vedle nešlápne...