Ahoj pánové a dámy

vrátila se mi ze servisu Sigma 70-200/2,8 (ta poslední verze) seřízená na tělo KP, udělal jsem nějaké pokusy, trochu se podělím a třeba mi řeknete nějaké tipy pro zlepšení.
Zkoušel jsem tradičně na psech, konkrétně pohyb směrem k foťáku. Výsledek nic moc. Občas nějaké ostrá, ale většina za. Tak jsem se ponořil do zjišťování a došel jsem k tomuto:
- AF Hold je funkce skoro na nic. V malém procentu případů pomůže, ale pro většinou použití kazí výsledek. Nevím, proč je standardně nastavená na Medium. Její funkcí je zpožění reakce na změnu vzdálenosti sledovaného subjektu.
- Četl jsem rozhovor s nějakým technikem Canonu. Že stabilizace objektivu, je-li pro danou situaci použitelná (tzn. sporty apod. ano, letovky malých ptáků zblízka asi ne), pomůže v náročných situacích jak přímo samotnému autofocusu (stabilizuje obraz jdoucí na AF senzor), tak i nepřímo formou stabilizace obrazu v hledáčku, kdy fotograf přesněji sleduje subjekt.
Předevčírem po práci už se sice stmívalo, ale rozhodl jsem se, že zkombinuji všechna potenciální vylepšení pro aspoň krátký pokus:
- Vybral jsem extrémní subjekt, našeho černobílého psa (fenku). Je mimořádně rychlá. Ještě nikdy se mi ji nepodařilo vyfotit v pohybu jinak než kolmo k ose objektivu. Navíc sebou i při trysku velmi háže, připomíná mi chrta. Kéž byste si ji mohli vyzkoušet fotit, abyste věděli, o čem mluvím. Mladá fenka australského ovčáka se proti téhle naší fotí v pohybu jako víno. Ostřit jsem se snažil na hlavu téhle fenky.
- AF-C, Expanded AF area S (hlavní bod jsem nechal na středu)
- AF Hold OFF
- Priorita zaostření
- Kontinuální snímání Hi
- Stabilizace ve foťáku OFF, stabilizace na objektivu zapnutá ON (v plném režimu, žádný panning)
- Objektiv jsem připevnil na monopod s povolenou kulovou hlavou (mám levný Rollei tripod předělatelný na monopod), fotil jsem celkem nízko - jednou nohou jsem klečel
- Přítelkyně hodila míček, psice vyrazily, já zacílil na hlavu a jakmile byla dost velká, stiskl jsem AF tlačítko, počkal na potvrzení zaostření a začal fotit se snahou o dobré sledování
- čas většinou 1/2000s, ale bylo to na tuhle psici málo, příště na ni použiju 1/4000s. Hlavně první fotka je hodně rozmazaná pohybem, i ty ostatní trochu jsou
- iso vyšlo dost vysoké, většinou 3200
- clona 4-4,5, ale jen proto, že bylo hnusně a nechtěl jsem zvyšovat iso ještě víc
Fotil jsem jen chvíli, bylo hnusně. Ale tady posílám tři v řadě za sebou ze sekvence a jednu navíc o pár minut později. S fotkami jsem nic nedělal, jen export z rawu. Tady jsou:
https://postimg.org/gallery/1h2luaans/
Přijde mi to docela dobré. Zatím mám pár věcí, co vylepšit příště:
- na delší ohniska fotit aspoň na f/5,6
- tohle fotit zásadně ve dobrém světle
- tohoto psa fotit aspoň na 1/4000s
- soustavně pracovat na vylepšování techniky focení (reakce, plynulost, přesnost apod.)
Máte nějaké další tipy, návrhy na vylepšení výsledku apod.?