Dvě položky: Delší časy..... a High ISO.
Jelikož fotím v jeskyních na dlouhé časy, bez použití toho "tvého odpočtu - Delší časy závěrky" byly snímky plné barevných teček ze snímače a byly jich stovky...
Moderátor: Moderátoři
siro píše: ↑28 říj 2019, 15:32Tak jsem si zjišťoval jak je to s tou el. závěrkou a na digiaréně jsem se dozvěděl toto :
,,Elektronická závěrka žádné pohyblivé části nemá, je ovládána samotným snímačem. Výhodou této technologie je absolutně tichý chod, absence otřesů způsobených pohybem mechanických částí, rychlejší snímací frekvence a možnost dosažení velmi krátkých expozičních časů, třebas 1/32 000 s, což je minimálně 2× kratší hodnota než u mechanických závěrek špičkových modelů zrcadlovek.
Musíme však mít na paměti, že expozice snímače neprobíhá naráz, ale po řádcích a výše zmíněná hodnota 1/32 000 s odpovídá době expozice jednoho jediného řádku pixelů na snímači. Exponování všech řádků odshora dolů trvá mnohem déle – v závislosti na modelu fotoaparátu, resp. výkonu procesoru, např. 1/10 s až 1/60 s. Pracovní rychlost mechanické závěrky je naopak mnohem vyšší – cca 1/250 s.
Delší doba načtení celého snímače u elektronické závěrky může vést k nejrůznějším problémům. Nejznámějším z nich je tzv. rolling shutter efekt neboli kácení svislic při pohybu fotoaparátem (panoramování) nebo při rychlém pohybu objektu v záběru. Další problém může nastat v umělém osvětlení, které nevydává světlo plynule, ale pulsuje. Typickým příkladem je zářivkové osvětlení, které má negativní vliv na výsledný snímek v podobě nepěkných pruhů s různou intenzitou jasu (tzv. banding)." Více na: https://digiarena.zive.cz/mechanicka-ve ... ro-a-proti.
Vždycky jsem si myslel, že to vypne naráz celý čip. No nic, takže postaru![]()