Pentax KP - postrehy
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax KP - postrehy
je to v menu v Redukci šumu
Dvě položky: Delší časy..... a High ISO.
Jelikož fotím v jeskyních na dlouhé časy, bez použití toho "tvého odpočtu - Delší časy závěrky" byly snímky plné barevných teček ze snímače a byly jich stovky...
Dvě položky: Delší časy..... a High ISO.
Jelikož fotím v jeskyních na dlouhé časy, bez použití toho "tvého odpočtu - Delší časy závěrky" byly snímky plné barevných teček ze snímače a byly jich stovky...
siro píše: ↑28 říj 2019, 15:32Tak jsem si zjišťoval jak je to s tou el. závěrkou a na digiaréně jsem se dozvěděl toto :
,,Elektronická závěrka žádné pohyblivé části nemá, je ovládána samotným snímačem. Výhodou této technologie je absolutně tichý chod, absence otřesů způsobených pohybem mechanických částí, rychlejší snímací frekvence a možnost dosažení velmi krátkých expozičních časů, třebas 1/32 000 s, což je minimálně 2× kratší hodnota než u mechanických závěrek špičkových modelů zrcadlovek.
Musíme však mít na paměti, že expozice snímače neprobíhá naráz, ale po řádcích a výše zmíněná hodnota 1/32 000 s odpovídá době expozice jednoho jediného řádku pixelů na snímači. Exponování všech řádků odshora dolů trvá mnohem déle – v závislosti na modelu fotoaparátu, resp. výkonu procesoru, např. 1/10 s až 1/60 s. Pracovní rychlost mechanické závěrky je naopak mnohem vyšší – cca 1/250 s.
Delší doba načtení celého snímače u elektronické závěrky může vést k nejrůznějším problémům. Nejznámějším z nich je tzv. rolling shutter efekt neboli kácení svislic při pohybu fotoaparátem (panoramování) nebo při rychlém pohybu objektu v záběru. Další problém může nastat v umělém osvětlení, které nevydává světlo plynule, ale pulsuje. Typickým příkladem je zářivkové osvětlení, které má negativní vliv na výsledný snímek v podobě nepěkných pruhů s různou intenzitou jasu (tzv. banding)." Více na: https://digiarena.zive.cz/mechanicka-ve ... ro-a-proti.
Vždycky jsem si myslel, že to vypne naráz celý čip. No nic, takže postaru
Dik za info. Zajimavy. To jsem taky nevedel ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vsetko to je len a len o rychlosti procesora. Ked ma naraz za tak kratky cas ako je napr. spominanych 1/32 000 sekundy spracovat data zo vsetkych pixelov, ktorych je dnes velmi vela aj pri malych snimacoch, tak musi mat brutalnu vypoctovu rychlost. Taky procesor je drahy a produkuje pri svojej praci ohromne teplo. Takze to je dalsi konstrukcny problem. A ta rychlost by musela byt ozaj extrenmna, kedze procesor ma na starosti aj vela inych vypoctov v aparate (vypocty AF modulu, expozimetra) takze sa v tych najlepsich fotakoch pouzivaju 2.
Preto sa data zo snimaca spracuvaju po riadkoch a nie naraz. Proste to procesor nestiha prežuť, nic ine za tym nie je.
Myslim, ze nova Sony A9 uz touto tzv. globalnou elektr. uzavierkou disponuje.
Preto sa data zo snimaca spracuvaju po riadkoch a nie naraz. Proste to procesor nestiha prežuť, nic ine za tym nie je.
Myslim, ze nova Sony A9 uz touto tzv. globalnou elektr. uzavierkou disponuje.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Osobne si myslím, že procesor ten obrázok nemôže začať spracovávať, kým ho nemá celý vyčítaný zo snímača a teda rýchlosť procesora je v tejto fáze irelevantná. Otázka ešte je, kde sa nachádzajú A/D prevodníky, lebo snímač ako taký je v princípe analógová súčiastka.
Teoreticky by údaje zo snímača do RAM nemuseli ísť cez CPU.
Řekl bych že ani nejdou rovnou do CPU, první bude nějaký buffer právě z důvodu extrémních nároků na procesor. Ale to jen odhaduji.
Pentax K1 D-FA 28-105, D-FA MACRO 100/2,8WR FA 135/2,8
Pánové, vlastní někdo v Okolí Ostravy KP? Potřeboval bych jej jen vzít do ruky, jak se mi bude držet, než případně objednám na eshopu.
Díky
Díky
eco: Pokud by jsi měl cestu přes Nový Jičín, tak by to nebyl problém...
Nebo Hranice či Olomouc po předchozí domluvě.
alda a zirecek díky. Ještě počkám, jestli se neobjeví někdo blíže.
Pokud ne, tak bych si pak dovolil otravovat
Pokud ne, tak bych si pak dovolil otravovat
Ahoj, já jsem z Ostravy, momentálně dostupný tak po 18hodině.
Ahoj siro, poslal jsem ti zprávu.
Chtěl bych touto cestou ještě jednou poděkovat Romanovi (siro) za možnost osahání KPčka a příjemný pokec u kávy.
Rovněž tak za ochotu ostatních
Mám nad čím přemýšlet,jestli do toho půjdu.
Díky, Petr
Rovněž tak za ochotu ostatních
Mám nad čím přemýšlet,jestli do toho půjdu.
Díky, Petr