Pokud někdo stále váhá, níže sepisuju pár prvních dojmů při přesedlání z K-5II... Brát v potaz, že zatím mám nacvakáno cca dva filmy, jde o můj první vysněný FF, text je silně neobjektivní a se spoustou zbytečného citového zabarvení...
FOŤÁK NENÍ TAK VELKÝ!!
Mám větší ruce a K-5 bez gripu v mém držení působila jako větší kompakt. Tohle je foťák akorát. Na cestování to není až zas tak velký rozdíl a na focení reportáží se drží jistěji v ruce - malíček se konečně vejde.
NOVÉ OVLÁDACÍ PRVKY + VÝKL. DISPLEJ = THUMBS UP!
Byl jsem trochu skeptický k třetímu rolleru a výklopnému displeji. To kvůli tomu, že nerad platím za něco, co nechci nebo nevyužiji. Musím svůj názor přehodnotit. Nové funkční kolečko je bezvadné, protože si jednoduše na jednom kolečku nacvaknete funkci, kterou si chcete měnit a na druhém zapnete/vypnete/... Ve výsledku nemusíte při focení chodit do menu prakticky pro nic, vše máte přehledně nastavitelné „z venku“. Faktem zůstává, že některé ovládací prvky se v exterieru přístroje dublují, což moc nedává smysl.
Výklopný displej funguje přesně tak, jak je potřeba. Tudíž líbí se mi, že když už tam je, tak není na chatrném pantíku a nedovoluje otočení do nesmyslných pozic, např, pro selfie, což mi přijde u zrcadlovek jako ta největší zbytečnost. Naopak dovoluje pohodlné focení z podhledu či nadhledu a to na bytelně působící konstrukci.
NECHOVÁ SE TO JAK PENTAX
Ve foťáku mám od začátku firmware 1.30 a používám FA limited objektivy. Moje první dojmy z ovládání přístroje, ostření a focení jsou následující: „To snad ani nemůže být Pentax!?“ Ostření přes hřídelku VÝRAZNĚ ztichlo! Konečně při používání drahých FA Limited objektivů foťák nevydává zvuk jak při náletu hejna vos na nedopitou šťávu. Jistota ostření je minimálně o třídu lepší, celkově je pohotovost foťáku opravdu někde jinde. Dokonce i AF-C se zdá být použitelné. Stále ne úplně dokonalé, ale možná poprvé v historii Pentax využitelné:)
PIXEL-SHIFT - JE TO K NĚČEMU?
Další z funkcí, kterou platím a zřídkakdy ji využiji - říkal jsem si.
Opak je pravdou, P-S funguje bezvadně! Samozřejmě se stativem a na nehybné předměty, přičemž redukce pohybu se zdá že funguje skvěle. Prostě věci, co se pohnou složí z jedné fotky, ostatní ze čtyř. Výsledkem je nejen neskutečný nárůst detailů už u tak dost detailních fotek, ale i navýšení kontrastu (černá místa jsou skutečně černá), lepší barvy a lepší podání vyššího ISO. Fotím architekturu, interiéry. Nemůžu se dočkat, jaké výsledky foťák bude podávat „v akci“. Jen mi zůstává otázka, jaký ultra-wide objektiv pořídit ke K-1?
ŠUM - VÝRAZNÁ ZMĚNA? NEŘEKL BYCH
Asi jsem od démonizovaného FF formátu čekal zázraky, ale podání snímků při vyšším ISO je po prvním rychlém přezkoumání cca („jen“) o level lepší, než K-5. Tedy šum vykazovaný u K-5 na ISO 6400 je u K-1 na ISO 12800. Jde o můj první FF, tak nemám porovnání. Každopádně to zas posouvá fotografovo možnosti. Ale přeci jen jsem čekal o trochu větší rozdíl u FF vs. APS-C.
31, 77, 50/1,2, 135/2,8 OBJEKTIVY NA K-1, FOV, DOF
Změna ohniska je dost výrazná. Z 31 LTD se stal slušnej širokáč, 77 LTD už není tak dlouhé sklo. Oba objektivy podle očekávání excelují. U 31-ky jsem zaznamenal nárůst zřetelné vinětace, ale ne rušivě. Celkově mají tyto objektivy na K-1 bezvadnou DOF. Na APS-C by pro podobný feeling z fotek potřebovali alespoň f1,4.
Focení s 50/1,2 získává na FF jinou dimenzi. To sklo je slušně ostré na plnou díru a svým podáním krémového bokehu vás zavede do daleké snové dimenze...
A 135/2,8 se jeví jako velice slušně ostrý od plné díry. V porovnání s LTD skly trochu chybí kontrast. Jinak ostrost skoro srovnatelná a překvapilo mě, jak je tento objektiv na K-1 použitelný a jaký je to použitelný parťák k Limiteds.
SHRNUTÍ
Foťák naplnil a v mnohém dokonce předčil moje očekávání. Jsem od přírody tak trochu skeptik a nemám rád zbytečné prvky navíc. Naopak mám rád jednoduché funkční a promyšlené věci a jsem jako každý fotograf - tak trochu hračička. K-1 byla podle mého předběžného pohledu možná příliš přetechnizovaná. Svůj názor musím změnit, myslím, že jde o promyšlený foťák s všemožným nastavením, které možná že ne zrovna pro mě, ale pro ostatní lidi najde 100% využití.
Můj dřívější vysněný Pentax DSLR ideál, který je FF, je jednoduchý, až očesaný na dřeň a je za dobrou cenu se trochu změnil. Teď ten můj ideál vypadá víc jako K-1.