Ahoj,
Tak jsem se stal hrdym majtelem K-1 a tady jsou nejake moje prvotni postrehy. Porovnavam s K-5, tak snad to nekoho bude zajimat
Co se skel tyce, tak mam zatim jen na Full frame DFA 100m/2.8 WR macro a Sigmu APO 70-200/2.8 EX (bez OS,HSM a bez makra), cekam az mi prijde pentaxi 24-70/2.8 a grip
1) Ergonomie je dobra, ale bez gripu se mi se sigmou drzi spatne. jsem na grip zvyklej z K-5, ktera je fakt mensi, zatim to musim prezi bez nej. dost mi vadi prohozeni tlacitek LiveView a zobrazeni fotek, na K5 je to obracene a tady se mi to zatim furt plete, skoda ze tyhle tlacitka nejdou prohodit. pujde sice jen o zvyk, ale vadi mi to. kdyz jsem potreboval vpohode jsem mohl zmacknout Lv palcem, ted musim druhou rukou prehmantou abych Lv zmacknul. pak mohly nechat mereni AE pod pravym rolerem. to co dela ta packa ted, mi prijde dost zbytecna, kdyz je tam to pojistny tlacitko.
2) displej je o proti K5 .... WOW
konecne muzu kontrolovat fotky poradne, K5 ma to rozliseni fakt na prd, tady vidim vsechno jak na PC. pred tim kdyz jsem si kontroloval fotky tak to vypadalo ok, ale v pc pak ... hmmm nic moc zaostreno nekam buh vi kam. hledacek je pecka taky.
3) zvuk zaverky je lepsi, libi se mi. fakt neni tak hlucna oproti K5
4) presnost ostreni oproti K5 nejde snad ani porovnat, rekl bych ze je zatim 100%, ale je fakt ze jsem toho zatim moc nenacvakal. o hodne rychlejsi a o hodne mene hlucnejsi, alespon se 100mm macro, klidne ji muzu vzit do divadla a nikdo o me nebude vedet
s K5 mela fakt hroznej zvuk. zajimavosti je ma sigma, nejakym zahadnym zpusobem mi na K5 pred rokem prestal jit autofocus, respektive nekdy trosku sel, s nejakym tim rachtanim (jakoby nejaky ozubeny kolecka do sebe nezapadaly) a ne v celym rozsahu. byl jsem s ni zvyklej tedy ostrit rucne. no a na K1 funguje uplne v pohode
tak jsem rad, mimochodem tahle verze nema zadnej problem s dotekem tela, zadnej skrabanec nedela, je tam hned od bajonetu velky zkoseni. a ani jsem si nebyl jistej zda je to verze pro FF, zadny info nikde jsem o tomhle starym kousku nenasel, ale po ozkouseni bylo vse ok. K1 i s ni ostri rychleji a vypada to ze i presne, na K5, kdyz mi jeste fungoval AF jsem si musel AF trosku vyladit.
5) blesk, mam AF-360 FGZ a musim ric ze tady me to trosku zaskocilo, na tele jsem si musel nastavit kompenzaci +0,7 aby byla expozice ok. na K5 jsem s tim problem nemel.