Pentax K-1
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-1
Já ale vážně nechápu, kde by mohl být problém nebo něco "jinak"... na K3 funguje, snad po FW opravě bude fungovat i s K1.
Speciálně tohle sklo jsem vybíral s tím, půjde i na FF. Mám perfektně ostrý kus, vybíraný ze 14ti kusů. 70-200 nepotřebuju často, ale občas jí používám. To, že jí mám za pár Kč prodat a kupovat originál (čti rebrandovaný Tamron) za tu raketu, by mi možná i s celou transakcí v hlavě hnulo.
Ale stále si myslim, že to snad obratem vyřeší nějakým FW, vždyť to musí bejt prkotina.
Speciálně tohle sklo jsem vybíral s tím, půjde i na FF. Mám perfektně ostrý kus, vybíraný ze 14ti kusů. 70-200 nepotřebuju často, ale občas jí používám. To, že jí mám za pár Kč prodat a kupovat originál (čti rebrandovaný Tamron) za tu raketu, by mi možná i s celou transakcí v hlavě hnulo.
Ale stále si myslim, že to snad obratem vyřeší nějakým FW, vždyť to musí bejt prkotina.
Za pár Kč ji beru Petře.
Mě fungovat bude.
Mě fungovat bude.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
zda sa mi, ze d fa* 70-200 nie je rebrandovany tamron.
No alias: Pentax K-1 Pixel Shift shows impressive early results: http://www.dpreview.com/news/5478724395 ... comparison
pekna ukazka, ake relevantne su testy. Pentax K-1 je viditelne najhorsi (bez pixel shift), vyhrava tam Nikon D810 a ten ani nemusi fotit na viac expozicii.
realne by ten test mal asi vyhrat Pentax 645Z. ale to by museli na kazdy system nasadit uplne rovnake sklo, co nie je mozne.
realne by ten test mal asi vyhrat Pentax 645Z. ale to by museli na kazdy system nasadit uplne rovnake sklo, co nie je mozne.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
použité objektívy: FA77/1.8 Limited, Nikkor 85/1.8 - keby si prečítal aj komentáre, dozvedel by si sa, že DPReview práve hľadá pre Pentax lepší objektív. Ďalšia teória je, že to môže byť spôsobené aj otrasmi závierky (PixelShift používa elektronickú). A veľmi pekne sa držia aj Olympus EM-5II (iný PixelShift) a Fuji (X-Trans).
Osobne nevidím dôvod, prečo by mal vyhrať 645Z, keď v niektorých veciach (ako absencia moiré a farebné rozlíšenie) konkuruje výstup z K1 aj Phase One IQ180. Nikon D810 v tomto dopadol dosť biedne, evidentne mu chýba antialiasing filter.
Na druhej strane Nikkor 85/1.8 je špičkový objektív (ale ten sa mi páčil už v našej galérii, takže to ma neprekvapilo).
Osobne nevidím dôvod, prečo by mal vyhrať 645Z, keď v niektorých veciach (ako absencia moiré a farebné rozlíšenie) konkuruje výstup z K1 aj Phase One IQ180. Nikon D810 v tomto dopadol dosť biedne, evidentne mu chýba antialiasing filter.

lennyl: A podíval ses na to pořádně? Koukni se jak vypadá třeba text, který je vidět při otevření odkazu. Tam je krásně vidět přínos pixel shift. Všechna písmenka mají stejnou barvu a jsou zdaleka nejčitelnější. Naopak nejhůř to vypadá právě na Nikonu, kde je asi použité větší doostření. Písmenka jsou trochu ostřejší proti K1 bez pixel shift, ale vypadá to hrozně. To samé třeba kruhy se sbíhajícími se výsečemi a prokreslenost směrem ke středu. Vidím to tak, že si Nikon tu ostrost jen domýšlí (někdy je to v pohodě, někdy ne) a Pentax ukazuje pravdu. 

Pentax KP, K-7
CZJ 75/1.5, CZJ 58/2, SMC PENTAX-DFA MACRO 1:2.8 100mm WR, HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited, SMC PENTAX-DA 1:2.8 35mm Macro Limited, SMC PENTAX 1:1.2 50mm
Berlebach Report 8023
bedo.: Nemam testovacie studio, len si ako laik spominam ako mi fotil FA77/1,8 na K3 a N85/1,8G na D750. Fotky mi prisli rovnako dobre aj na f1,8 z oboch skiel, teda ja som nemal dovod byt nespokojny, tak som to myslel.
A kedze obcas fotim aj s Klingom,tak som videl fotky z 645D a stale mi to prislo ako riadny rozdiel (asi ze to ma vacsi snimac a este viac MPx, co ti ja viem)
machy: Jo, pozeral som tie vyrezy rovno z odkazu co dal bedo. Asi to web dako resampluje,netusim. Ale stiahol som si rovno JPGy do pocitaca a ano, ako si napisal, K-1 dava tie jemne detaily v strede obrazu naozaj pekne. K rohom je to uz akesi rozmazanejsie (FA77 ?)...Akurat si neviem predstavit,ze budem fotit na pixel shift svadbu
Jasne,ze zameranie bude asi inde (krajinka,zatisie).
Inak, ked si zvacsim 1:1 fotku z 24mpx fotaku, vyratal som si to ako 3.5x ! vedla seba postavenych 24"monitorov, to je uz docela uchylne taketo pozorovanie nie? Taku fotku som v zivote ani netlacil. To iba tak na margo toho vecneho honenia sa za technickou dokonalostou
A kedze obcas fotim aj s Klingom,tak som videl fotky z 645D a stale mi to prislo ako riadny rozdiel (asi ze to ma vacsi snimac a este viac MPx, co ti ja viem)
machy: Jo, pozeral som tie vyrezy rovno z odkazu co dal bedo. Asi to web dako resampluje,netusim. Ale stiahol som si rovno JPGy do pocitaca a ano, ako si napisal, K-1 dava tie jemne detaily v strede obrazu naozaj pekne. K rohom je to uz akesi rozmazanejsie (FA77 ?)...Akurat si neviem predstavit,ze budem fotit na pixel shift svadbu

Inak, ked si zvacsim 1:1 fotku z 24mpx fotaku, vyratal som si to ako 3.5x ! vedla seba postavenych 24"monitorov, to je uz docela uchylne taketo pozorovanie nie? Taku fotku som v zivote ani netlacil. To iba tak na margo toho vecneho honenia sa za technickou dokonalostou

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
to preto, lebo si ani zďaleka nevyužíval ich možnosti.
Ja už posledné roky (ak nepotrebujem robiť s HO) fotím všetko seťákmi a tipujem, že ani tie nevyužívam naplno. 
Toto je ale iný prípad, Pentax sa systémovo snaží riešiť aliasing, najprv pomocou AA simulátora a teraz definitívne RGB supersamplingom a to sa mi veľmo páči! Aliasing je z môjho pohľadu najväčšie zlo digitálu a je jedno, či sa jedná o obraz alebo zvuk.

Toto je ale iný prípad, Pentax sa systémovo snaží riešiť aliasing, najprv pomocou AA simulátora a teraz definitívne RGB supersamplingom a to sa mi veľmo páči! Aliasing je z môjho pohľadu najväčšie zlo digitálu a je jedno, či sa jedná o obraz alebo zvuk.
lennyl:
Souhlas, bavíme se o detailech, které na reálné fotografii nikdo asi neuvidí....
bedo: Potlačení aliasingu je opravdu pěkné...

bedo: Potlačení aliasingu je opravdu pěkné...
Pentax KP, K-7
CZJ 75/1.5, CZJ 58/2, SMC PENTAX-DFA MACRO 1:2.8 100mm WR, HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited, SMC PENTAX-DA 1:2.8 35mm Macro Limited, SMC PENTAX 1:1.2 50mm
Berlebach Report 8023
chalani, vy ste si skusali K-1 s tym setakom, ako sa to drzalo, ako to fotilo? podla mna to moze byt perfektna zostava na krajinu, ten zoom tam proste je potrebny, ked stojim na skale, nemozem si odkrokovat ku stromu 500metrov.
toto by stalo za uvahu kupit, zvlast keby sa dal fotak na stativ s pixel shift...
toto by stalo za uvahu kupit, zvlast keby sa dal fotak na stativ s pixel shift...
Jestli myslíš 28-105, tak ten je asi příjemným překvapením. Je hodně kompaktní (hlavně v porovnání 15-30, 24-70...), ostří příjemně rychle a i pánové s Pentecu jsou jeho kvalitami překvapeni. K1 se s ním drží dobře a umím si ho představit na cestování. Možná doplnit nějakým pevným sklem podle potřeb...
Pentax KP, K-7
Berlebach Report 8023
výborne sa to držalo aj fotilo, môžeš objednávať 

machy: ano, ten 28-105 som myslel. sice nie je na zaciatku uplne najsirsi, ale to by zatial nevadilo (neskor bude mozno FF monofokal). lebo co som videl sample fotky na Ricoh stranke, tak to sklo je podozrivo paradne na krajinu..
bedo.: no ved totok, predat Nikon nie je ziadny problem, len ci to bude mat pre mna vyznam (pre pocit isto, pre obsah fotiek asi nie)...stacil by mi k tomu setaku daky FA Limited na portret..
bedo.: no ved totok, predat Nikon nie je ziadny problem, len ci to bude mat pre mna vyznam (pre pocit isto, pre obsah fotiek asi nie)...stacil by mi k tomu setaku daky FA Limited na portret..
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Právě se seťákem to všichni zkoušeli. I když je to pěkný kus skla, drželo se to dobře. V porovnání se starým FA28-70/4 je skoro 2x těžší. A i rozměrově je to bumbrlíček. Ale drží se s K-1 dobře. Fajn padne do ruky.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8