Objektivy na Pentax K-1 (Pentax FF)
Moderátor: Moderátoři
Re: Objektivy na Pentax K-1 (Pentax FF)
Bez sl.clony nefotím vůbec. Ani v interieru ji nesundávám. Pořád,i když je venku zataženo,je nasazená.
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8
-
- Významný člen
Já mám sluneční clony nasazené pořád. Už jen jako ochranu v případě nějakého pádu, klepnutí... To je hned. Nahradí mi to další optický člen na objektivu (UV filtr). Ten používám jen v případě focení, kde předpokládám poškození přední čočky. Odlétávající kameny, ohňová show...
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
-
- Významný člen
Tá vinetácia sa mi zdá spôsobená okrajmi tej clony...je dlhá- či?! ... asi by som z nej odpílil.Ak máš kamoša so sústruhom tak odpichol-bude to krajšie. Inak ak je ocelová tak sa dá začierniť rez odfarbovačom na prádlo z drogerky ( chvíľu necháš vrieť v hrnci s odfarbovačom ponorenú časť kovu-ozaj chvíľu ) inak nejaký polovník ak by mal čiernidlo perma blue - tak s tým... ak sa na to odhodláš a mal by si tadeto cestu tak černidlo mám domalennyl píše:dnes mi prisla kovova slnecna clona ...
Pentax K-3III, hd da 20-40 ltd, smc da 15/4.0 ltd, smc da 21/3,2 ltd, smc da 40/2,8 ltd, smc da 70/2,4 ltd, hd da 55-300mm f/4,5-6,3 PLM, smc da* 300/4, Sigma 30/1.4 dc hsm, dfa 100/2,8 wr macro, Laowa 12/2,8
fakt píše:Fotil jsem fotbal a házenou. Když stojíš za brankou, občas zjistíš, na co ta clona je.w_tas píše: může být clona větším pomocníkem. Ale třeba někdo upřesní.
slnecnu clonu som vzdy pouzival a aj pouzivam na vsetkych sklách.
ja som sa pytal, ci niekto vidi na svojej FA50/1,4 a K-1 zlepsenie s clonou v kontraste a otrosti, ja nie.
ja som sa pytal, ci niekto vidi na svojej FA50/1,4 a K-1 zlepsenie s clonou v kontraste a otrosti, ja nie.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Prínos slnečnej clony je najväčší na F1.4, inak jej funkciu preberá normálna clona v objektíve. Obidve majú totiž rovnakú funkciu - obmedziť svetlo vstupujúce do objektívu "zboku". Pochopiteľne že záleží aj na kvalite clony, jej vnútorný povrch nesmie odrážať svetlo. Ja mám tú originál od Pentaxu.
bedo.: takze ked je sklo na f1,4 "biedne", ze nema moc kontrastu a ostrosti, kedze svetlo ide cez plnu dieru otvorenej clony, tomu smerovaniu svetla dopomoze slnecna clona (ani sa nemusi jednat o priame dopadajuce svetlo z boku na predny clen objektivu) a bude vidno zlepsenie ako ukazuju tunak na fotkách na fore?
https://www.dpreview.com/forums/thread/3233482
pozriem na eBay, ci najdem tu original hranatu slnecnu clonu za lacnejsi peniaz. dik.
tak som nasiel, original za 39$, nahradu za 14$.
http://www.ebay.com/itm/PENTAX-lens-hoo ... SwXeJYHVt6
http://www.ebay.com/itm/JJC-LH-SA49-Len ... 1378961798
http://slnecne-clony.heureka.sk/jjc-lh-sa49/#
Sluneční clona JJC LH-SA49 je možnou alternativou k originální sluneční cloně Pentax. FunkceSluneční clona je speciálně tvarovaná pro zabránění vinětace a zároveň pro dosažení těch nejlepších výsledků při potlačení rušivých vad vznikajících při vniku a zrcadlení parazitních paprsků uvnitř objektivu. Parazitní paprsky, které se nepodílejí na vzniku snímku, snižují jeho barevnost a celkový kontrast snímku. Tyto paprsky se mohou odrážet nejen od difuzní oblohy, ale téměř od všeho (například vodní hladiny, světlé fasády domu i bílého trika vašeho asistenta), a proto se doporučuje mít sluneční clonu nasazenou na objektivu stále. Upevnění clony na objektiv je snadné a pohotové. KompatibilitaSmc PENTAX-DX 35mm F2.4 AL Smc PENTAX-FA 50mm F1.4 Smc PENTAX-FA 50mm F1.7 Smc PENTAX-F 50mm F1.4 Smc
EDIT: tak som objednal z eBay UK tu JJC nahradu za 15euro, do tyzdna to tu bude.
https://www.dpreview.com/forums/thread/3233482
pozriem na eBay, ci najdem tu original hranatu slnecnu clonu za lacnejsi peniaz. dik.
tak som nasiel, original za 39$, nahradu za 14$.
http://www.ebay.com/itm/PENTAX-lens-hoo ... SwXeJYHVt6
http://www.ebay.com/itm/JJC-LH-SA49-Len ... 1378961798
http://slnecne-clony.heureka.sk/jjc-lh-sa49/#
Sluneční clona JJC LH-SA49 je možnou alternativou k originální sluneční cloně Pentax. FunkceSluneční clona je speciálně tvarovaná pro zabránění vinětace a zároveň pro dosažení těch nejlepších výsledků při potlačení rušivých vad vznikajících při vniku a zrcadlení parazitních paprsků uvnitř objektivu. Parazitní paprsky, které se nepodílejí na vzniku snímku, snižují jeho barevnost a celkový kontrast snímku. Tyto paprsky se mohou odrážet nejen od difuzní oblohy, ale téměř od všeho (například vodní hladiny, světlé fasády domu i bílého trika vašeho asistenta), a proto se doporučuje mít sluneční clonu nasazenou na objektivu stále. Upevnění clony na objektiv je snadné a pohotové. KompatibilitaSmc PENTAX-DX 35mm F2.4 AL Smc PENTAX-FA 50mm F1.4 Smc PENTAX-FA 50mm F1.7 Smc PENTAX-F 50mm F1.4 Smc
EDIT: tak som objednal z eBay UK tu JJC nahradu za 15euro, do tyzdna to tu bude.
Naposledy upravil(a) lennyl dne 14 pro 2016, 12:33, celkem upraveno 1 x.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Je to možné. Ten "opar" môže byť spôsobený viacerými faktormi:
1. parazitné svetlo - tu pomôže slnečná clona
2. nekvalitné antireflexné vrstvy - do veľkej miery súvisí s 1., ale Pentaxu sa netýka
3. nedostatočné korigovanie optických aberácií - hlavne pri ostrení nablízko, tu clona nepomôže
1. parazitné svetlo - tu pomôže slnečná clona
2. nekvalitné antireflexné vrstvy - do veľkej miery súvisí s 1., ale Pentaxu sa netýka
3. nedostatočné korigovanie optických aberácií - hlavne pri ostrení nablízko, tu clona nepomôže
Lennyl-bacha na ty levné. Kamarád si koupil super levnou a šok-vnitřní povrch lesklý plast. A ani pořádně neseděla.Takže k ničemu. Pak si koupil originál. Mám taky jen orig. Jsou dražší,ale není problém s materiálem a i jinak sedí. Bazary,i Ebay,jsou plné všelijakých náhražek.
Pentax K-5lls, Pentax 16-45/4, Pentax 35/2.8 Limited, Pentax F 50/1.7, Tamron 70-200/2.8
Dajú sa aj na eBay kúpiť slušné clony, takúto deravú "v Leica štýle" napr. používam na Panasonikoch a je výborná (aj keď na najširšom ohnisku troška vinetuje), zvnútra matná čierna, kovová a hlavne odkedy ju mám nasadenú, tak nemusím používať krytku objektívu.
hej, ta vykrojena clona sa aj mne bohovsky lubi, je taka stylova. mam doma jednu, ale na 58mm, to by som musel zasa kupovat redukciu 58mm->49mm. mozno ho aj kupim pre ten pocit
takuto, ale to je typ skor na sirsie sklo (zhanal som ju na Pentax smc M24-35/3,5, kde aj tak na 24mm vinetovala)
https://www.elementrix.cz/www-foto-esho ... ELEMENTRIX
takuto, ale to je typ skor na sirsie sklo (zhanal som ju na Pentax smc M24-35/3,5, kde aj tak na 24mm vinetovala)
https://www.elementrix.cz/www-foto-esho ... ELEMENTRIX
dnes mi prisla stvorcova slnecna clona z UK.
- FA50/1,4 s nou vyzera celkom pekne
- nerobi ziadnu vinetaciu, super
- clona sa nacvakava a drzi pevne. cez nu uz samozrejme nedam nacvakavaciu krytku na objektiv, lebo uz sa tam nezmesti
- neprakticka je ta clona na polarizaku, lebo s nim tocim, tak az potom nasadim clonu
- slnko nesvieti, odlesky/kontrast z boku neviem posudit, ale clonu mam aj ako mechanicku ochranu
- rozdiel na f1,4 na dialku/na blizko mimo slnka s clonou/bez clony nevidim v kontraste a fringingu, resp. to skor zalezi asi na presnom zaostreni AF na K-1 - kedy je teda mikroskopicky lepsia fotka s clonou
cena bola 12,15 GBP vratane postovneho
- FA50/1,4 s nou vyzera celkom pekne
- nerobi ziadnu vinetaciu, super
- clona sa nacvakava a drzi pevne. cez nu uz samozrejme nedam nacvakavaciu krytku na objektiv, lebo uz sa tam nezmesti
- neprakticka je ta clona na polarizaku, lebo s nim tocim, tak az potom nasadim clonu
- slnko nesvieti, odlesky/kontrast z boku neviem posudit, ale clonu mam aj ako mechanicku ochranu
- rozdiel na f1,4 na dialku/na blizko mimo slnka s clonou/bez clony nevidim v kontraste a fringingu, resp. to skor zalezi asi na presnom zaostreni AF na K-1 - kedy je teda mikroskopicky lepsia fotka s clonou
cena bola 12,15 GBP vratane postovneho
Vypadá moc pěkně. Objektiv to opticky zvedlo o třídu.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Mně dneska došel Irix 15 Firefly, ale neměl jsem prostor s ním něco smysluplně vyfotit...
Jinak na první pohled se mně fakt líbí zpracování. Oproti Samyangu bych řekl, že to je až o několik tříd jinde
Je to jeden z těch objektivu, kterej asi budu hladit, když mně bude smutno.
Jinak na první pohled se mně fakt líbí zpracování. Oproti Samyangu bych řekl, že to je až o několik tříd jinde
Je to jeden z těch objektivu, kterej asi budu hladit, když mně bude smutno.
teda, zavidim ti a to si este nedrzal IRIX 15/2,4 Blackstone (ktory mi strasne pripomina materialovo FA31Limited)...predsa len Firefly je plastovy, ale aj tak vyzera dobre.
vyskusaj potom,ci ho nemas decentralizovany. uz som sa zapovedal,ze nebudem kupovat novy objektiv, ale...
(musel by som predat novu Sigmu 24-70/2,8 IF EX DG HSM, ktora mi ostri uplne presne a je aj ostra, nemozem mat zasa milion objektivov)
vyskusaj potom,ci ho nemas decentralizovany. uz som sa zapovedal,ze nebudem kupovat novy objektiv, ale...
(musel by som predat novu Sigmu 24-70/2,8 IF EX DG HSM, ktora mi ostri uplne presne a je aj ostra, nemozem mat zasa milion objektivov)