Objektivy na Pentax K-1 (Pentax FF)
Moderátor: Moderátoři
Re: Objektivy na Pentax K-1 (Pentax FF)
To hej, dnešnými počítačmi sa dá spočítať kadečo (Paul Rudolph to kedysi musel spočítať ručne), ak máš bubáky a nevadia rozmery, kľudne do ART/Otusov bež. 

praveze bubaky nemam, tak som vdacny aj za FA50, treba len fotit a fotit
(inak 50art ani otus nie je PX)

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Lennyl: Když máš po ruce dva podobné objektivy (FA 50/1.4 a FA 43), zkoušel jsi jejich porovnání? Docela by mě to zajímalo:) Jestli si o tom psal jinde, tak se omlouvám a budu rád za přesměrování.
Pentax smc FA50/1,4 vs Pentax smc FA43/1,9 Limited
(323€ vs 749€ za nove, zdroj heuréka.sk)
- FA50 ma naozaj o trosku nizsi kontrast
- FA50 je dostatocne ostra aj na f1,4 (pre mna), ale do hlbky ostrosti sa fakt zmesti toho menej (hlavne z blizka)
- FA43 budi dojem ze je ostrejsia (ale aj trochu isto je), lebo zacina az na f1,9
- FA43 ma urcite este lepsie korigovanu farebnu aberaciu, vidim to na fotkách (FA50 chyta hlavne fialovu)
vsetko JPGy z fotaku bez uprav (profil Bright), snazil som sa opakovat sceny, obe skla najpresnejsie ostrili na stredovy AF bod (Pentax sa ma stale co ucit so sklami pod f2,8, na Nikone D750 som valil so Sigmou 35/1,4 ART na krajne AF body na 1,4 jako lusk)
snaha o podobnu scenu priestorom (posun s FA43 dopredu):

vacsie rozlisenie:

z rovnakého miesta:

vacsie fotky:

rovnako velky kocur (posun s FA43 dopredu):

vacsie fotky:

ostatne vsetko uz s FA50/1,4 na f1,4:
nieco na styl 3D od zeme:

a na zaver dake tie ksichty za prudkého slnka

a posledna cisto provokacna na jedno oko

zaver (samozrejme opat moj subjektivny nazor):
farebny vystup, kontrast (treba pridat v pocitaci ak sa niekomu zda malo), ostrost (ked tak treba lokalne doostrit v pocitaci - fotíme portrety, nemam ambiciu celoplosnym preostrovanim vnasat do fotiek artefakty a "sum" mimo oblast kde som ostril ze ano) ma z FA50/1,4 vôbec neuraza, hlavne za tu cenu.
skusal som si na K-1 aj Pentax smc DA50/1,8, dako ma to sklo neoslovilo. a skusal som aj Pentax smc DA*55/1,4 SDM, na f1,4 nie je ovela lepsie ako FA50/1,4 (kontrastom ale hej), naviac nemam chut investovat 2-3x za 50tku objektiv nateraz, kedze mam aj FA43 aj FA77 Limitedky.
(323€ vs 749€ za nove, zdroj heuréka.sk)
- FA50 ma naozaj o trosku nizsi kontrast
- FA50 je dostatocne ostra aj na f1,4 (pre mna), ale do hlbky ostrosti sa fakt zmesti toho menej (hlavne z blizka)
- FA43 budi dojem ze je ostrejsia (ale aj trochu isto je), lebo zacina az na f1,9
- FA43 ma urcite este lepsie korigovanu farebnu aberaciu, vidim to na fotkách (FA50 chyta hlavne fialovu)
vsetko JPGy z fotaku bez uprav (profil Bright), snazil som sa opakovat sceny, obe skla najpresnejsie ostrili na stredovy AF bod (Pentax sa ma stale co ucit so sklami pod f2,8, na Nikone D750 som valil so Sigmou 35/1,4 ART na krajne AF body na 1,4 jako lusk)

vacsie rozlisenie:

z rovnakého miesta:

vacsie fotky:

rovnako velky kocur (posun s FA43 dopredu):

vacsie fotky:

ostatne vsetko uz s FA50/1,4 na f1,4:
nieco na styl 3D od zeme:

a na zaver dake tie ksichty za prudkého slnka

a posledna cisto provokacna na jedno oko

zaver (samozrejme opat moj subjektivny nazor):
farebny vystup, kontrast (treba pridat v pocitaci ak sa niekomu zda malo), ostrost (ked tak treba lokalne doostrit v pocitaci - fotíme portrety, nemam ambiciu celoplosnym preostrovanim vnasat do fotiek artefakty a "sum" mimo oblast kde som ostril ze ano) ma z FA50/1,4 vôbec neuraza, hlavne za tu cenu.
skusal som si na K-1 aj Pentax smc DA50/1,8, dako ma to sklo neoslovilo. a skusal som aj Pentax smc DA*55/1,4 SDM, na f1,4 nie je ovela lepsie ako FA50/1,4 (kontrastom ale hej), naviac nemam chut investovat 2-3x za 50tku objektiv nateraz, kedze mam aj FA43 aj FA77 Limitedky.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Nemám co dodat:) moc díky za srovnání
dik za fotky
-
- V.I.P člen
velmi dobrá analýza i srovnání s hezkýma fotkama 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
FA 50/1.4 bomba kseft za tie prachy, 8 lamiel nekazi bokeh az tak ako 6, keby si fotil s mierne zavretou clonou (samozrejme na plnu dieru je jedno kolko lamiel objektiv ma)
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
to lennyl - krásný fotky, a ta padesátka za tu cenu je parádní, je z toho cítit prostor. Zrovna nedávno se mi dostaly do pc fotky od profíka co fotí svatby (z těch fotek dělám šablony na vázy) a zrovna jedna byla objektivem Canon EF 50/1,2 L USM na clonu 1,2 a teda nic moc, taková plochá nevýrazná. A to je sklo za víc jak 40 tis. Ještě mám od něj fotky z EF 35/1,4 L USM a 85/1,2 L II USM (vše z Canon 5D Mark III) . A na to, že tahle sestava celkem vyjde na bratru skoro 200tis., tak výsledek opravdu nic moc, to tady členové dávají do galerie fotky nesrovnatelně lepší. Buď je ta značka Canonu přeceňovaná, nebo profík to byl jen že za to bere peníze.
K-30,K-5; DA 35/2,4, DA 50/1,8, DA 55-300;
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
dnes mi prisla kovova slnecna clona z dalekeho vychodu za $2.79 (za 23 dni) na Pentax smc FA50/1,4.
- objektiv s nou vyzera pekne, taky maly tank
- mal som kedysi aj tu gumovu vytahovaciu clonu, ale ta bola skareda ako Smer v parlamente

- akosi nevidim rozdiel v kontraste/odleskoch s clonou a bez, robim nieco zle?
- naviac tato clona asi nie je moc vhodna, vinetaciu vidim na fotkach
slnko dopadalo zboku, ale rozdiel daky nevidim, mozno lava fotka ma viac cervenu strechu, ale ziadny zazrak v kontraste (lava fotka s clonou, prava bez clony)

skusal som aj prekryte slnko, ale tu asi clona uz vobec nic neurobi, ked je slnko rovno na fotke, ci? (lava fotka bez clony, prava s clonou)

a toto je uz len pohlad na vinetaciu aj na f2,5, kedze slnko dopadalo uz od chrbta na satelit (lava fotka bez clony, prava s clonou)

original clona od pentaxu vyzera asi takto, aspon myslim ze je to original
https://www.amazon.co.uk/Pentax-SMCP-M- ... B0024W1Y5M
a tu na fore ukazuju fotky bez clony a s clonou, tie s clonou su viditelne ostrejsie, neviem co si mam o tom mysliet. zeby na APSC ta clona bola naozaj prinos a na FF, na ktory je to sklo konstruovane, je uz rozdiel minimalny?
https://www.dpreview.com/forums/thread/3233482
- objektiv s nou vyzera pekne, taky maly tank
- mal som kedysi aj tu gumovu vytahovaciu clonu, ale ta bola skareda ako Smer v parlamente

- akosi nevidim rozdiel v kontraste/odleskoch s clonou a bez, robim nieco zle?
- naviac tato clona asi nie je moc vhodna, vinetaciu vidim na fotkach
slnko dopadalo zboku, ale rozdiel daky nevidim, mozno lava fotka ma viac cervenu strechu, ale ziadny zazrak v kontraste (lava fotka s clonou, prava bez clony)

skusal som aj prekryte slnko, ale tu asi clona uz vobec nic neurobi, ked je slnko rovno na fotke, ci? (lava fotka bez clony, prava s clonou)

a toto je uz len pohlad na vinetaciu aj na f2,5, kedze slnko dopadalo uz od chrbta na satelit (lava fotka bez clony, prava s clonou)

original clona od pentaxu vyzera asi takto, aspon myslim ze je to original
https://www.amazon.co.uk/Pentax-SMCP-M- ... B0024W1Y5M
a tu na fore ukazuju fotky bez clony a s clonou, tie s clonou su viditelne ostrejsie, neviem co si mam o tom mysliet. zeby na APSC ta clona bola naozaj prinos a na FF, na ktory je to sklo konstruovane, je uz rozdiel minimalny?
https://www.dpreview.com/forums/thread/3233482
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dnes mi prošiel nový objektív Pentax FA 50/1,4 SMC aj so slnečnou gumenou clonou. Nechal som sa ovúlyvniť týmto fórom). Skúšal som ho, vcelku som spokojný, ostrý je dostatočne od clony 2, niekedy aj od 1,8. Najpresnejšia ostrosť sa dosiahne manuálnym ostrením, ale aj autofokus funguje OK. Slnečnclona gumová (aj keď naozaj nie je pekná), vinetáciu nerobí, aspoň ja som nezbadal ani pri otvore 1,4. Presnosť ostrenia som robil zo statívu so samospúšťou na kovopvom pravítku a rozsah ostrosti, resp. neostrosti je OK. Obrázky nieviem sem dodať, viete poradiť, ako sa to robí ?
Zoltan
Lennyl - No podle mě má clona přínos, jen když je zdroj světla těsně mimo obraz, kdy eliminuje dopad přímého světla na část přední čočky. Světlo se tak nerozptýlí v objektivu a nezpůsobí odlesky ani snížení kontrastu. Takže přínos clony je při běžném focení krajiny znát jen na zlomku fotek. Při focení plesů, koncertů, night street a podobně, kde je bodových zdrojů světel více, může být clona větším pomocníkem. Ale třeba někdo upřesní.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vzorové fotky som dal na Facebook, kde je jedna fotka pri clone 1,4 a druhá pri clone 2.
Zoltan
Fotil jsem fotbal a házenou. Když stojíš za brankou, občas zjistíš, na co ta clona je.w_tas píše: může být clona větším pomocníkem. Ale třeba někdo upřesní.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II