Pentax K-1
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-1
no snad tu nebude niekto plakat nad neergonomickou krychlou K-01 bez hladacika, ako hlavny fotograficky nastroj ani nahodou (este aj vystup sa mi zdal horsi ako z K-5 ked som mal oba stroje a fotil do RAW).
to sa tyka vsetkych mydlovych bezzrkadloviek bez gripu a pidi tlacitkami. to mi ma byt na co?
chvala bohu ze Ricoh ostal pri klasike a clovek si moze chytit poriadny fotak s gripom a optickym hladacikom s FF snimacom a bez nutnosti montovat adaptery na objektivy (F,FA,DA,DFA atd.)
dalsi fotak nech si kludne urobi aj bezzrkadlovku, ale PRVE co mal davno urobit bol tento FF - to nie kvoli mne, ale kvoli trhu.
to sa tyka vsetkych mydlovych bezzrkadloviek bez gripu a pidi tlacitkami. to mi ma byt na co?
chvala bohu ze Ricoh ostal pri klasike a clovek si moze chytit poriadny fotak s gripom a optickym hladacikom s FF snimacom a bez nutnosti montovat adaptery na objektivy (F,FA,DA,DFA atd.)
dalsi fotak nech si kludne urobi aj bezzrkadlovku, ale PRVE co mal davno urobit bol tento FF - to nie kvoli mne, ale kvoli trhu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
K tomu se dá napsat,..že s příchodem Sony A6300 už se dají zvládat i tyto disciplíny. AKorát je to na APS-C těle, ale jen otázka času,než podobný AF modul dá do svých TOP FF těl.hilda4sea píše:Tak mně napadá jenom fotbal, Red Bull Air Challenge, formule 1, soutěž dravců, nebo něco podobného, kde se zatím nedá současnou bezzrcadlovkou chytit. Nic dalšího už mně nenapadá.
Za poslední rok, rok a půl udělala technologie bezzrcadlovek velký pokrok nejen v obrazové kvalitě, ale také ve schopnostech AF. Navíc je k dispozici nová generace objektivů s lineárními pohony.
Koho by to zajímalo, zde vypovídající videa

https://www.youtube.com/watch?v=6NKi-IObkOc
https://www.youtube.com/watch?v=f4f2drP ... e=youtu.be ... od stopáže 6:29
lennyl: "mydlovych bezzrkadloviek bez gripu a pidi tlacitkami" ... no záleží na pohledu,..jestli by mě bavilo tahat cihlu K1 nebo jinou DSLR kolem kila váhy..asi už ne..navíc třeba u soňáků si můžeš koupit battery grip a pak je to i pro větší tlapy v pohodě

Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
ja prajem Ricohu, nech majú pre K-1 aspoň toľko kupcov, aby sa im vrátili aspoň náklady na vývoj (radšej teda viac) - ak sa toľko nenájde, môže to kľudne byť aj labutia pieseň značky Pentax...lennyl píše:dalsi fotak nech si kludne urobi aj bezzrkadlovku, ale PRVE co mal davno urobit bol tento FF - to nie kvoli mne, ale kvoli trhu.
Myslím, že nebudou stačit vyrábět.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
V ekosystému Pentax je DSLR celkem logický krok, který bych ale nesměšoval s omnipotencí bezzrcadlovek. To spolu nijak nesouvisí.
Jinak např. profi sporťák-fotograf Šulc postupně odložil FF DSLR s tlustými objektivy a už cca rok fotí fotbal a jiné sportovní akce s Fuji X-T1. Sám prohlašuje, že stačilo pouze změnit metodu focení a nemá pocit, že by byl nějak ochuzen on, nebo jeho chlebodárci.
Nicméně chápu, že pro pentaxáky je FF DSLR grálem, který dlouho čekali a nyní ho našli. Tak ať jim slouží k radosti.
Jinak např. profi sporťák-fotograf Šulc postupně odložil FF DSLR s tlustými objektivy a už cca rok fotí fotbal a jiné sportovní akce s Fuji X-T1. Sám prohlašuje, že stačilo pouze změnit metodu focení a nemá pocit, že by byl nějak ochuzen on, nebo jeho chlebodárci.
Nicméně chápu, že pro pentaxáky je FF DSLR grálem, který dlouho čekali a nyní ho našli. Tak ať jim slouží k radosti.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
je pekné čítať na internete zázitky profesionálov, ktorí boli už unavení FF zrkadlovkami a našli to pravé potešenie v bezzrkadlovkách.
ja môžem za seba zodpovedne povedať, že z FF mám pri fotení väčsiu radosť, ako keby som si na seba poskladal aj tri bezzrkadlovky. a tiež vačšiu, ako z APS-C.
Ricoh má teda dosť veľký odbyt aj v predajnosti 645Z, taký istý bude aj pri K-1, nebude stačiť vyrábať (v rámci svojich možnosťí a kapacít)
ja môžem za seba zodpovedne povedať, že z FF mám pri fotení väčsiu radosť, ako keby som si na seba poskladal aj tri bezzrkadlovky. a tiež vačšiu, ako z APS-C.
Ricoh má teda dosť veľký odbyt aj v predajnosti 645Z, taký istý bude aj pri K-1, nebude stačiť vyrábať (v rámci svojich možnosťí a kapacít)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
S fotografem Šulcem jsem si osobně povídal s foťákem v ruce o jeho změně metody práce a systému nejen teoreticky, ale i nad jeho fotobookem pro klienty.
Nikomu bezrcadlovku nevnucuji. Je to věc osobní preference a s technickými možnostmi toho či onoho systému to nemá moc co společného. Nakonec sám jsem používal souběžně FF a Fuji X, takže vím o čem mluvím a nejsem odkázaný na to co někdo napíše na netu.
Jen ať se Pentax dobře prodává a trochu oživí nabídku na trhu. Třeba ho to vrátí na pozice, kde byl v sedmdesátých letech.
Nikomu bezrcadlovku nevnucuji. Je to věc osobní preference a s technickými možnostmi toho či onoho systému to nemá moc co společného. Nakonec sám jsem používal souběžně FF a Fuji X, takže vím o čem mluvím a nejsem odkázaný na to co někdo napíše na netu.
Jen ať se Pentax dobře prodává a trochu oživí nabídku na trhu. Třeba ho to vrátí na pozice, kde byl v sedmdesátých letech.
Nestáva sa to až tak často
ale úplne v tomto s Hildom súhlasím - tiež nikomu nič nevnucujem, len by som bol rád, keby Pentax vyrobil zasa raz aj niečo malé. To bol nakoniec jeden z hlavných dôvodov, prečo som si kedysi dávno Pentax vybral - veľkosť (resp. malosť) tiel (MX, ME Super), kompatibilita, kvalita a dostupnosť objektívov, dizajn, cena. Porovnateľné aparáty robil ešte Olympus (OM séria), ale boli u nás menej dostupné, stáli viac a objektívy nemali SMC, ale len jednoduché povlaky. Nikon bol drahý a kvalitou hľadáčikov sa aj tak na duo Pentax/Olympus nechytal (profi ambície som nemal nikdy, aby ma zaujali jeho silné stránky). Canon bol mimo úplne, staré (FD) objektívy boli nekompatibilné s novými (EOS) telami, začali robiť plasťáky atď. Minolta detto. Takže celkom logicky by som osobne od Pentaxu chcel to, prečo som si ho kedysi vybral. Nič iné za tým hľadať netreba. 

Nedávno jsem měl pujčenou X-T10 a musim říct že to je krok správným směrem - vidím co fotím. Rozhodně mě v ničem neomezovla.
Pentax jsem si vybral především kvůli kompatibilitě se starými skly. Kdyby vyrobili znovu MLC s K bajonetem jako byla K-01 tak bych do ní šel.
Pentax jsem si vybral především kvůli kompatibilitě se starými skly. Kdyby vyrobili znovu MLC s K bajonetem jako byla K-01 tak bych do ní šel.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Já taky držím K1 palce a bude to jistě dobrý krajinářský foťák. Vzpomínám si, jak se před ca 3 roky živě diskutovalo o ceně FF pod 2000USD, pak to myslím první zlomil D600...
Důvodem, proč se Pentax rozhodl nejít do mirrorlessu je podle mě reg. vzdálenost K mount. Podle mě MILC potřebuje novou řadu skel, aby to celé mělo smysl.
Při pohledu na parametry sony6300 (425 fázových + 169 kontrastních bodů na čipu) mi přijde, že se nůžky dále rozevírají ve prospěch MILC. Už je rumour, že v 2018 přinese fuji první foťák s global shutter. To bude další velký zlom, kdy se stane klasická závěrka zbytečnou a z dnešních časů s bleskem kolem 1/200 se to posune někam na 1/8000sec. K tomu poroste výpočetní výkon procesorů, zpracovávajících např. tracking.
Ale závěrem chci říct, že si čím dál víc myslím, jak je pokrok v technice sice fajn ale jak žalostně málo má dopad na celkovou hodnotu fotky. Příkladem jsou např. dva skvělí fotografové - Jirka Růžek a Laura Kovanská, oba fotící se zastaralými X-E1, resp. první modelem X100. Takže možná se víc vyplatí investovat do focení samotnýho (lokace, modelky, workshopy) než do techniky.
Důvodem, proč se Pentax rozhodl nejít do mirrorlessu je podle mě reg. vzdálenost K mount. Podle mě MILC potřebuje novou řadu skel, aby to celé mělo smysl.
Při pohledu na parametry sony6300 (425 fázových + 169 kontrastních bodů na čipu) mi přijde, že se nůžky dále rozevírají ve prospěch MILC. Už je rumour, že v 2018 přinese fuji první foťák s global shutter. To bude další velký zlom, kdy se stane klasická závěrka zbytečnou a z dnešních časů s bleskem kolem 1/200 se to posune někam na 1/8000sec. K tomu poroste výpočetní výkon procesorů, zpracovávajících např. tracking.
Ale závěrem chci říct, že si čím dál víc myslím, jak je pokrok v technice sice fajn ale jak žalostně málo má dopad na celkovou hodnotu fotky. Příkladem jsou např. dva skvělí fotografové - Jirka Růžek a Laura Kovanská, oba fotící se zastaralými X-E1, resp. první modelem X100. Takže možná se víc vyplatí investovat do focení samotnýho (lokace, modelky, workshopy) než do techniky.
Jan67
Při focení sportu, pokud se musím pohybovat kolem hřiště, je pro mě lepší větší tělo. Potřebuji něco co se drží s jistotou. Váha pro mě neznamená v tomto případě nic.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Růžek dělá perfektní snímky.Jan67 píše:
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
toto sa zvyklo riešiť prídavným gripom - takmer ku všetkým malým Pentax telám bol v minulosti dostupný (MX, LX, ME, ale aj MZ-S), u niektorých vo viacerých verziách líšiacich sa výkonom motora, či kapacitou batérií.fakt píše:Při focení sportu, pokud se musím pohybovat kolem hřiště, je pro mě lepší větší tělo. Potřebuji něco co se drží s jistotou. Váha pro mě neznamená v tomto případě nic.
Každopádne tí, ktorí chceli väčšie telo, či FF, budú mať onedlho možnosť si K-1 kúpiť.

Výrobci to neradi slyší, ale popravdě stačí trochu slušné tělo na úrovni K30, nebo X-E1, nebo třeba 40D či 5100D apod.
K tomu dva, tři kvalitní objektivy a zbytek peněz investovat do modelek, cest do lokací a jiných aktivit podle gusta, které mohou otevřít nové možnosti k focení. Jasně, pokud někdo nepočítá peníze, tak si koupí to nejlepší bez ohledu na cenu. Ale kolik takových tady je?
Takže, třeba být "faktem", tak si raději nechám K30 a počkám na možnosti AF nových skel pro Px, abych mohl pohodlně fotit fotbálek.
Abych neupadl v podezření, že kážu vodu a piji víno, tak prozradím, že součet bazarové ceny mých 3 objektivů tvoří pětinásobek bazarové ceny samotného těla.
Jinak ke K1: kdybych byl produktovým fotografem, tak bych si K1 určitě dal do wishlistu právě kvůli možnostem co nabízí pixel shift.
K tomu dva, tři kvalitní objektivy a zbytek peněz investovat do modelek, cest do lokací a jiných aktivit podle gusta, které mohou otevřít nové možnosti k focení. Jasně, pokud někdo nepočítá peníze, tak si koupí to nejlepší bez ohledu na cenu. Ale kolik takových tady je?
Takže, třeba být "faktem", tak si raději nechám K30 a počkám na možnosti AF nových skel pro Px, abych mohl pohodlně fotit fotbálek.
Abych neupadl v podezření, že kážu vodu a piji víno, tak prozradím, že součet bazarové ceny mých 3 objektivů tvoří pětinásobek bazarové ceny samotného těla.
Jinak ke K1: kdybych byl produktovým fotografem, tak bych si K1 určitě dal do wishlistu právě kvůli možnostem co nabízí pixel shift.
k tomu pixel shift - je to opravdu tak, že SR mechanismus dokáže opakovaně posunout čip přesně o JEDEN pixel?
Je to pro mě stále trochu nepochopitelný, když si spočtete, jak malá je to vzdálenost (ca 5 mikronů).
Nebo se průměrují 4 fotky s posunem, který se může 1px blížit ale není zaručen.
cport> adaptér k MILC má význam pro ojediněle zajímavý skla. Ale používat ho pro celý spektrum ohnisek trochu ztrácí šmrnc, byť to funguje. Snad jedině pro přechodný období, než se vyrobí nová řada.
Je to pro mě stále trochu nepochopitelný, když si spočtete, jak malá je to vzdálenost (ca 5 mikronů).
Nebo se průměrují 4 fotky s posunem, který se může 1px blížit ale není zaručen.
cport> adaptér k MILC má význam pro ojediněle zajímavý skla. Ale používat ho pro celý spektrum ohnisek trochu ztrácí šmrnc, byť to funguje. Snad jedině pro přechodný období, než se vyrobí nová řada.
Jan67