Laureová 18-35, 35/1,4 ostří jako blesk.lennyl píše:Ivan, aka to bola Sigma na fotopive v BA? 35Art alebo 18-35Art, na Pentaxe? uz si nespominam. ostrila strasne pomaly.
Pentax K-1
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-1
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
No bola to práve "laurelova" Sigma 18-35 ktorá v tme ostrila tiež pomaly, ale DA*55 bola ešte pomalšia.
Mám dojem že to bol tiež dôvod k prechodu na iný systém, kedže "laurel" chodil fotiť svadby na to "temné miesto" a svetelné sklo ktoré si kúpil na prácu mu v tom vôbec nepomohlo.
Rýchlosť človek nepotrebuje ked fotí osobu (portrét), ktorý mu pózuje, ale fotenie svadby je niečo kde sa nedá zastaviť dej aby si objektív uráčil zaostriť
Mám dojem že to bol tiež dôvod k prechodu na iný systém, kedže "laurel" chodil fotiť svadby na to "temné miesto" a svetelné sklo ktoré si kúpil na prácu mu v tom vôbec nepomohlo.
Rýchlosť človek nepotrebuje ked fotí osobu (portrét), ktorý mu pózuje, ale fotenie svadby je niečo kde sa nedá zastaviť dej aby si objektív uráčil zaostriť
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Děkuji za vysvětlení rozdílu.Klingo píše:Predovsetkym olympus pouziva pixelshift na zvacsenie rozlisenia. Pentax rozlisenie nemeni,iba sa zlepsi ostrost a farebna vernost.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Já myslim, že *55 není na focení svateb apod. vhodná... očividně byla pánována a navrhována jako čistě portrétní objektiv. Takže bych jí tu rychlost opravdu nevyčítal...Ivan-K píše:Rýchlosť človek nepotrebuje ked fotí osobu (portrét), ktorý mu pózuje, ale fotenie svadby je niečo kde sa nedá zastaviť dej aby si objektív uráčil zaostriť
Co se Pentaxu vyčítat můžeme, že v portfoliu nemá žádný jiný podobný neportrétový objektiv pro podobné účely.
Nic proti ní, ale nemyslim, že DA 50/1,8 je neportrétovou ekvivalencí DA*55/1,4 . Spíš je to prostě "lowcos plastová 50".
Z mého pohledu je je náhradou reportážní "50ky" jednoznačce DA40 a možná i DA31 a DA35. Ale ano, ani DA31 není F1,4. Rozumim, že někdo třeba nějakou reportážní supersvětelnou "50" chce a tak se vzteká, že mu tuhle funkci neplní DA*55. Ale ta na to vážně vhodná neni...
PS: vážně doufám, že přijdou další skla, jako je DA*55... docela bych bral ještě nějakou *85 a *135. Spolu s *55 by to byla na FF taková ideální trojkombinace. *55 bude na FF už hodně široká.
Z mého pohledu je je náhradou reportážní "50ky" jednoznačce DA40 a možná i DA31 a DA35. Ale ano, ani DA31 není F1,4. Rozumim, že někdo třeba nějakou reportážní supersvětelnou "50" chce a tak se vzteká, že mu tuhle funkci neplní DA*55. Ale ta na to vážně vhodná neni...
PS: vážně doufám, že přijdou další skla, jako je DA*55... docela bych bral ještě nějakou *85 a *135. Spolu s *55 by to byla na FF taková ideální trojkombinace. *55 bude na FF už hodně široká.
Takze znovu- slovo reportáž je chápaná zle. Pri reportáži ide predovšetkým o dej, foti sa na vacsie clony, vela sa pouziva blesk. Jednoducho,vysledok musi byť vzdy dobry. To co tu vela ludi spomína je umelecký dokument,kedy sa hladi hlavne na umelecku stranku. Hovorit foteniu svatby reportáž je hodne nadnesené,skôr je to take sebaukajanie,ze ja predsa niesom taky obycajny svadobný fotograf,ja som umelec. Pri reportazi nieje nutne,aby bol pri podpise zmluvy ostrý iba hrot pera s prvym pismenkom. Mam dojem ze dnes,ako sa vsetko zdokonaluje,chceme toho prilis vela a ocakavame,ze technika za nas vsetko urobi. Neobstoji ani nazor,ze dnes su ine naroky od zadavatela,redakcie atd. Dobre to popisal Šibík vo svojom videu- dnes ma zrkadlovku kazdy a o skutocne dobru hodnotnu snimku nieje zaujem. Hlavne,ze je na fotke nejaka celebrita.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já si myslim, že si v zásadě rozumíme... co je a není reportáž už je otázka.
Pro mě je *55 plnotučnej portrétovej objektiv jako třeba 85L 1,2. Typu napózovat si modelku, pomalu si zaostřit a dělat portrét. K tomu se hodí i svým bokehem, projevem, fokální délkou... prostě vším. Bohužel na všech tělech zatím slehává jeho 100% přesnost zaostření.
K tomu pohybovat se s ním, fotit s ním děj v pohybu atd. mi přijde krajně nevhodný. Tak jako mi ke stejnému přijde na FF nevhádná 85L od Canonu. Neni v tom žádnej hate .
K tomu zbytku... ona ta debata o upadající úrovni je trochu klišé. Já vždycky říkám, že trh dělá zákazník, ne autor. Ano, dříve si lidé brali na svatby profíky atd. atd. Na druhou stranu musím říct, že když se třeba podívám na některé staré fotografie (třeba ze svatby mejch rodičů, jejich svatební portréty atd.), tak byla fakt mizérie a dneska dělají lepší a oduševnělejší fotky často i lidé, které považuju za fakt nic moc fotografy. V médiích je ten posun smutný, to je pravda.
Ale to je o lidech, když to lidi nechtějí konzumovat, není po tom poptávka... a hold tu zůstane místo jen pro několik kvalitních fotografů + spoustu hobíků. Takovej už svět je .
PS: hodil jsem do bazaru svojí K3 (což s K1 úzce souvisí...), když si někdo udělá minutu aby shodnotil reálnost požadované ceny, budu vděčný... .
Pro mě je *55 plnotučnej portrétovej objektiv jako třeba 85L 1,2. Typu napózovat si modelku, pomalu si zaostřit a dělat portrét. K tomu se hodí i svým bokehem, projevem, fokální délkou... prostě vším. Bohužel na všech tělech zatím slehává jeho 100% přesnost zaostření.
K tomu pohybovat se s ním, fotit s ním děj v pohybu atd. mi přijde krajně nevhodný. Tak jako mi ke stejnému přijde na FF nevhádná 85L od Canonu. Neni v tom žádnej hate .
K tomu zbytku... ona ta debata o upadající úrovni je trochu klišé. Já vždycky říkám, že trh dělá zákazník, ne autor. Ano, dříve si lidé brali na svatby profíky atd. atd. Na druhou stranu musím říct, že když se třeba podívám na některé staré fotografie (třeba ze svatby mejch rodičů, jejich svatební portréty atd.), tak byla fakt mizérie a dneska dělají lepší a oduševnělejší fotky často i lidé, které považuju za fakt nic moc fotografy. V médiích je ten posun smutný, to je pravda.
Ale to je o lidech, když to lidi nechtějí konzumovat, není po tom poptávka... a hold tu zůstane místo jen pro několik kvalitních fotografů + spoustu hobíků. Takovej už svět je .
PS: hodil jsem do bazaru svojí K3 (což s K1 úzce souvisí...), když si někdo udělá minutu aby shodnotil reálnost požadované ceny, budu vděčný... .
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dovolim si s Vami nesuhlasit, fotim s tymto objektivom svadby uz nejaky piatok a je to len o zvyku a style prace. Samozrejme je to o limitoch systemu pentax ale aj tak si myslim, ze tie nie su az tak neprekonatelne. Asi by to bolo s inym systemom jednoduchsie ale aj menej zabavne a stresujuce, ale to je samozrejme len moj pohlad.miky_lbc píše:Já myslim, že *55 není na focení svateb apod. vhodná... očividně byla pánována a navrhována jako čistě portrétní objektiv. Takže bych jí tu rychlost opravdu nevyčítal...Ivan-K píše:Rýchlosť človek nepotrebuje ked fotí osobu (portrét), ktorý mu pózuje, ale fotenie svadby je niečo kde sa nedá zastaviť dej aby si objektív uráčil zaostriť
Co se Pentaxu vyčítat můžeme, že v portfoliu nemá žádný jiný podobný neportrétový objektiv pro podobné účely.
Neměl jsem s sebou jiné vhodné sklo... ale osobně nevim v tom postupu nic závadného. To sklo je vyzicky v pořádku. Dle Pentaxu taky. Jen zatím žádné tělo s ním nedokáže přesně zaostřit a přijde mi, že to nezvládne ani K1.
Když bude za sklo od Pentax náhrada, která bude ostřit dobře, klidně svou *55 pod cenou prodám a pošlu jí dál. Jediné co chci je portrétové sklo s tělem, které bude ostřit na 100% přesně. To jsou v podstatě všechny moje požadavky na systém .
Když bude za sklo od Pentax náhrada, která bude ostřit dobře, klidně svou *55 pod cenou prodám a pošlu jí dál. Jediné co chci je portrétové sklo s tělem, které bude ostřit na 100% přesně. To jsou v podstatě všechny moje požadavky na systém .
Portretne sklo na FF je od 80 (ltd 77) po 135 mm. Takze 50-ka ti moc aj tak nepomoze. Niezeby sa portret nedal inym ohniskom,ale mysim klasicky ,nedeformovany portrét.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
čiste technicky perspektívu nedeformujú ohniská v okolí uhlopriečky formátu, teda na FF okolo 43mm, klasické portrétne objektívy (okolo 80) už perspektívu trochu splošťujú (zmenšujú nosy a skrývajú uši ) a aj preto sú obľúbené...
Klingo píše:Portretne sklo na FF je od 80 (ltd 77) po 135 mm. Takze 50-ka ti moc aj tak nepomoze. Niezeby sa portret nedal inym ohniskom,ale mysim klasicky ,nedeformovany portrét.
Já nejčastěji používám 85 (FF/FF ekvivalent)... nicméně "portrétuju" sklama v podstatě napříč celou svou fokální délkou 14 - 150mm, kterou mám v monofokálech. 85 používám u 80% fotek, ale tak 10% připadá na cca 50mm, když potřebuju trochu širší scénu třeba s více modelkami apod.
Takže *55 bych určitě v nějaké formě používal i dále... a vzhledem k 10% bych mu odpustil i drobnou vinětaci a ne 100% přesnost AF.
Jen doufám, že přijde opticky fakt ultimativní *85... alespoň ve stylu, jak se Pentax pokusil o *55 (kterou mimochodem já osobně pokládám za poslední opravdickej objektiv staré školy, který Pentax vydal).
No bola to práve tvoja DA*55 ktorú sme si mohli vyskúšať. Ja som to spomenul len na margo odchodu "laurela" ktorý tam mal Sigmu 18-35 Art, ktorú si kúpil na fotenie svadby v tom pochmúrnom priestore a kúpil ju tiež aj preto že očakával zlepšenie, ale pomale ostrenie ho znovu len obmedzovalo a to tá Sigma bola o niečo rýchlejšia ako DA*55Lukas_Gal píše:Dovolim si s Vami nesuhlasit, fotim s tymto objektivom svadby uz nejaky piatok a je to len o zvyku a style prace. Samozrejme je to o limitoch systemu pentax ale aj tak si myslim, ze tie nie su az tak neprekonatelne. Asi by to bolo s inym systemom jednoduchsie ale aj menej zabavne a stresujuce, ale to je samozrejme len moj pohlad.miky_lbc píše:Já myslim, že *55 není na focení svateb apod. vhodná... očividně byla pánována a navrhována jako čistě portrétní objektiv. Takže bych jí tu rychlost opravdu nevyčítal...Ivan-K píše:Rýchlosť človek nepotrebuje ked fotí osobu (portrét), ktorý mu pózuje, ale fotenie svadby je niečo kde sa nedá zastaviť dej aby si objektív uráčil zaostriť
Pentax K-30, Metz 48
No bola to práve tvoja DA*55 ktorú sme si mohli vyskúšať. Ja som to spomenul len na margo odchodu "laurela" ktorý tam mal Sigmu 18-35 Art, ktorú si kúpil na fotenie svadby v tom pochmúrnom priestore a kúpil ju tiež aj preto že očakával zlepšenie, ale pomale ostrenie ho znovu len obmedzovalo a to tá Sigma bola o niečo rýchlejšia ako DA*55[/quote]Ivan-K píše: Dovolim si s Vami nesuhlasit, fotim s tymto objektivom svadby uz nejaky piatok a je to len o zvyku a style prace. Samozrejme je to o limitoch systemu pentax ale aj tak si myslim, ze tie nie su az tak neprekonatelne. Asi by to bolo s inym systemom jednoduchsie ale aj menej zabavne a stresujuce, ale to je samozrejme len moj pohlad.
jen k vaší debatě... neříkám, že to nejde. Říkám, že na to není to sklo vhodné .
Má perfektně vybalancovaný projev na portrét. Bože, jak já miluju tenhle starej přístup k objektivům... totálně neekonomické vyrobení něčeho, co má zanedbatelnej smysl jen pro malý okruh potenciálních uživatelů. Ale ty koule tam jsou ).