Pentax K-1
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Re: Pentax K-1
Pro Lennyl: Já jsem nikdy nenašel odvahu k pořízení rybího oka(ale v hlavě ho mám), ale ten Zenitair se mi zdá hodně zajímavý. Pokud už ho máš, tak bych si ho nechal. Myslím, že třeba na dovolené(architektura, město, možná i z letadla-kabiny, noční obloha) má svoje velmi dobré využití. Zdravím Tě.
Na krajinu až tak nieje,hoci aj tá sa dá, ale architektúra je s ním super.Dá sa využiť napríklad pri športe,taký skejtáci sa fotia rybinou dosť často. Reportáž je tiež častč využitie. Výhoda zenitaru je,že v taške nezaberie moc miesta a samyang je zase na apsc,takže na FF toho zase tak moc nieje.Nejaké sigmy prípadne px zoomový 17-28.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
AF na novej K-1 je jedna velka TRAGEDIA.
na rodinnej oslave som prevetral poriadne K-1, nacvakal skoro 500 fotiek s FA31 a FA77. pozrel som ich bajocko a ostrych bude tak slabych 100.
takto si top model FF od Pentaxu nepredstavujem. bola chyba, ze som predal Nikon D750 - pokial v dalsom firmware nieco neurobia s AF.
nechapem, ako v testoch mohli vychvalit AF. asi jedine tak so setakom DFA28-105/3,5-5,6. co je daky bug vo firmware pre objetkivy so skrutkou?
raz mi pri portete ked sa clovek nehybal vysla super ostra fotka, potom zasa uplne mimo. normalne podmienky v interieri. kopu fotiek rozmazanych, mal som zapnutu aj stabilizaciu. casy 1/100 az 1/200s, f2,5 az f3,5 !, ISO do 3200.
par fotiek zachranilo fotenie cez LV, ale aj tam sa fotak obcas sekol.
vecer preberiem fotky a napisem vysledok.
na rodinnej oslave som prevetral poriadne K-1, nacvakal skoro 500 fotiek s FA31 a FA77. pozrel som ich bajocko a ostrych bude tak slabych 100.
takto si top model FF od Pentaxu nepredstavujem. bola chyba, ze som predal Nikon D750 - pokial v dalsom firmware nieco neurobia s AF.
nechapem, ako v testoch mohli vychvalit AF. asi jedine tak so setakom DFA28-105/3,5-5,6. co je daky bug vo firmware pre objetkivy so skrutkou?
raz mi pri portete ked sa clovek nehybal vysla super ostra fotka, potom zasa uplne mimo. normalne podmienky v interieri. kopu fotiek rozmazanych, mal som zapnutu aj stabilizaciu. casy 1/100 az 1/200s, f2,5 az f3,5 !, ISO do 3200.
par fotiek zachranilo fotenie cez LV, ale aj tam sa fotak obcas sekol.
vecer preberiem fotky a napisem vysledok.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Mam s K-1 nafotenych cca 3500 fotiek, vacsinou portrety a nemal som s AF absolutne ziadny problem.
Nelutujem ani v najmensom, ze som ho kupil, nemam takmer ziadny odpad.
Nelutujem ani v najmensom, ze som ho kupil, nemam takmer ziadny odpad.
Mám s K-1 6500 fotek a AF je jeho silnou stránkou.
Včera jsem dokonce z hecu (a je to při fotbale blbost) nafotil jeden turnaj na plnou díru. Tak uvidíme, až to stáhnu do kompu.
Zkus ještě pofotit.
Včera jsem dokonce z hecu (a je to při fotbale blbost) nafotil jeden turnaj na plnou díru. Tak uvidíme, až to stáhnu do kompu.
Zkus ještě pofotit.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
a ake objektivy pouzivate? Aku clonu davate? Ake mate nastavenie AF v menu? Uz sa citim ako idiot,ktory v zivote nedrzal v ruke zrkadlovku.
Doma som si nastavil na kalibracnom terci FA31 na -1 a otestoval realne fotky do 4-5 metrov na tri vzdialenosti na f1,8 a vsetko OK. Tak isto som nakalibroval FA77, na +7 a opat realne fotky doma boli OK. Denne svetlo,vytiahnute zaluzie,bez zapnuteho lustra.
Vo fotaku som mal najskor na AF-S prioritu zaostrenia,dvihanie AutoISO na normal,stabilizacia ON. Nepomohlo. Fotky maznute aj na 1/100s,aj hocijako zaostrene aj na f3.5.cize ziadna plna diera sa nechytala. Pridal som dvihanie AutoISO na fast, AF-S som dal na Auto (nech si vyberie aj Prioritu snimkov), zmenil 1 AF bod aj na skupinu...proste vsetko som poskusal. A na oslave pri dennom svetle bez zapn.lustrov to na ludi co sa vobec nehybali a AF bod pekne pokryl oko,nezaostrilo. Firmware mam uz nahodeny 1.10.
Az taky blbec nie som,s K200D mi tie skla ostrili presne aj na plnu dieru,aj ked som chytil do ruky Klingov Fuji X-T1 s hocijakym sklom tak som ostril presne.
Doma som si nastavil na kalibracnom terci FA31 na -1 a otestoval realne fotky do 4-5 metrov na tri vzdialenosti na f1,8 a vsetko OK. Tak isto som nakalibroval FA77, na +7 a opat realne fotky doma boli OK. Denne svetlo,vytiahnute zaluzie,bez zapnuteho lustra.
Vo fotaku som mal najskor na AF-S prioritu zaostrenia,dvihanie AutoISO na normal,stabilizacia ON. Nepomohlo. Fotky maznute aj na 1/100s,aj hocijako zaostrene aj na f3.5.cize ziadna plna diera sa nechytala. Pridal som dvihanie AutoISO na fast, AF-S som dal na Auto (nech si vyberie aj Prioritu snimkov), zmenil 1 AF bod aj na skupinu...proste vsetko som poskusal. A na oslave pri dennom svetle bez zapn.lustrov to na ludi co sa vobec nehybali a AF bod pekne pokryl oko,nezaostrilo. Firmware mam uz nahodeny 1.10.
Az taky blbec nie som,s K200D mi tie skla ostrili presne aj na plnu dieru,aj ked som chytil do ruky Klingov Fuji X-T1 s hocijakym sklom tak som ostril presne.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Vitaj v klube bezmocných. Nechcem byť hnidopich,ale JA SOM TO VRAVEL! Hodne ma udivil predaj nikonu,keby si to povedal skôr, z radosťou by som to bol od teba kúpil. Ak to bude zlé,neviem ako budeš riešiť servis,len dúfam, že nedopadneš ako ja.
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Idiota z tebe v žádném případě dělat nechci.
K nastavení. Až na pár výjimek (středový bod, pomalý nástup ISO) mám nastavení tovární. Firmware jsem neměnil. Zkus ještě jiné objektivy. Myslím, že origo Pentax by měl šlapat bez korekce. Já jsem korigoval jen Artku 35.
Dnes jsme měli v Písku minisraz s Hilda4sea. On mi předvedl naprosto bezvadnou Fujinu s několika objektivy. Je tam několik vychytávek, díky nimž to jinak než dobře nezaostří. Je to rychlé, malé, dobře zpracované a pěkně to vypadá. Třeba by ti podobný systém vyhovoval lépe. Hilda zase zkoušel moji K-1 se 70/2,4 a 35/1,4 Art. Myslím, že se mu zrovna rychlost, ostrost a přesnost na clonu 1,4 líbila.
K nastavení. Až na pár výjimek (středový bod, pomalý nástup ISO) mám nastavení tovární. Firmware jsem neměnil. Zkus ještě jiné objektivy. Myslím, že origo Pentax by měl šlapat bez korekce. Já jsem korigoval jen Artku 35.
Dnes jsme měli v Písku minisraz s Hilda4sea. On mi předvedl naprosto bezvadnou Fujinu s několika objektivy. Je tam několik vychytávek, díky nimž to jinak než dobře nezaostří. Je to rychlé, malé, dobře zpracované a pěkně to vypadá. Třeba by ti podobný systém vyhovoval lépe. Hilda zase zkoušel moji K-1 se 70/2,4 a 35/1,4 Art. Myslím, že se mu zrovna rychlost, ostrost a přesnost na clonu 1,4 líbila.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Já se k prodeji Nikonu snad ani nebudu vyjadřovat. Spíš vidím jako problém, že sis nepočkal pár dní na dodávku od lokálního dodavatele. Zrovna tvůj kus může mít problém. Skoro bych ti doporučil to zabalit a poslat ve lhůtě zpět.lennyl píše: Az taky blbec nie som,s K200D mi tie skla ostrili presne aj na plnu dieru,aj ked som chytil do ruky Klingov Fuji X-T1 s hocijakym sklom tak som ostril presne.
Protože pozdější řešení v rámci záruky bude hodně bolestný.
Ale v klidu si to celé projdi, je možný, že sis to jen blbě pošteloval.
A nebyl to náhodou již jednou vrácený kus? Jen pro jistotu...
Jan67
fakt: no ja stredovy bod skoro nikdy nepouzivam. ale ten je snad vzdy presny, to uznavam. nedavam uz ani tie uplne najkrajnejsie AF body, skor predposledny, vsetky tieto body maju byt krizove este.
vsetko nastavenie som dal naspat (AF-S prioritu na zaostrenie, 1AF bod, AF hold na 2 (cize tam som pridal jeden stupen), zdvihanie ISO na normal.
odfotil som teraz v byte pri dennom svetle mamu, FA31/FA77, tri rozne vzdialenosti a VSETKY fotky boli ostre presne na oko na f1,8.
EDIT: pozeram,ze kriticky cas je 1/50s aj s FA31, co je divne, kedze z ruky by som mal udrzat 1/30s aj s tym stabilizatorom (asi budem musiet davat 3x taky cas ako je prevratena hodnota ohniska)
Jan67: predaj Nikonu neries peniaze som v tom mal, vrazil som ich akurat do Pentaxu. ja som hobby fotograf, ale aj napriek tomu som si schopny kupit 2-3 najdrahsie objektivy, ked tak kludne aj na splatky postupne.
ziadna zrkadlovka doteraz v cene do 2000euro nema taky fantasticky vystup ako K-1 (ani D750, ani D810, ani Canony).
K-1 je urcite nova, vsetko bolo zabalene nove. aj pocet snimkov zacal od nuly.
APS-C Fuji nechcem. nechcem uz APS-C.
idem triedit fotky z oslavy, ak budu dake pekne, pridam na forum
vsetko nastavenie som dal naspat (AF-S prioritu na zaostrenie, 1AF bod, AF hold na 2 (cize tam som pridal jeden stupen), zdvihanie ISO na normal.
odfotil som teraz v byte pri dennom svetle mamu, FA31/FA77, tri rozne vzdialenosti a VSETKY fotky boli ostre presne na oko na f1,8.
EDIT: pozeram,ze kriticky cas je 1/50s aj s FA31, co je divne, kedze z ruky by som mal udrzat 1/30s aj s tym stabilizatorom (asi budem musiet davat 3x taky cas ako je prevratena hodnota ohniska)
Jan67: predaj Nikonu neries peniaze som v tom mal, vrazil som ich akurat do Pentaxu. ja som hobby fotograf, ale aj napriek tomu som si schopny kupit 2-3 najdrahsie objektivy, ked tak kludne aj na splatky postupne.
ziadna zrkadlovka doteraz v cene do 2000euro nema taky fantasticky vystup ako K-1 (ani D750, ani D810, ani Canony).
K-1 je urcite nova, vsetko bolo zabalene nove. aj pocet snimkov zacal od nuly.
APS-C Fuji nechcem. nechcem uz APS-C.
idem triedit fotky z oslavy, ak budu dake pekne, pridam na forum
-
- V.I.P člen
Pro Lennyl: nevěš hlavu, asi to bude jen v nastavení popř. seřízení. Jsi výborně technicky vybavený a určitě na to přijdeš.
Pokud to fungovalo doma(jestli jsem to dobře pochopil) a na akci ne, tak jsi něco možná nevědomky přenastavil, a pokud to bylo v první verzi fw, tak nová tomu fw verze tomu může jen pomoci. Jen malá poznámka, nebyly ty časy 1/100 až 1/200 pro focení rodinné akce příliš dlouhé? Předpokládám, že snímky nebyly ryze statické. Držím Ti palce a v klidu to znovu projdi.
Pokud to fungovalo doma(jestli jsem to dobře pochopil) a na akci ne, tak jsi něco možná nevědomky přenastavil, a pokud to bylo v první verzi fw, tak nová tomu fw verze tomu může jen pomoci. Jen malá poznámka, nebyly ty časy 1/100 až 1/200 pro focení rodinné akce příliš dlouhé? Předpokládám, že snímky nebyly ryze statické. Držím Ti palce a v klidu to znovu projdi.
lennyl snad nebude tak zle K-1 je určitě dobrý stroj, zejména asi na krajinu, ten AF snad nebude tak špatný, ačkoliv nikoní je pravděpodobně někde jinde. No potestuj ještě a dej vědět. Co mě ještě napadá tak že ten Tamron (pardon, Pentax ) by díky vlastnímu motoru mohl být přesnější, tak ho zkus někde půjčit a vyzkoušet.
Byl jsem velmi zvědavý na kombinaci K1 + Sigma 35/1,4 Art. Musím potvrdit co říká "fakt". Na clonu 1,4 to přeostřovalo rychle, bez hledání, a hlavně přesně. Všechny cvaky byly zaostřené bez ohledu na vzdálenost. Přeostřoval jsem i v tak mezních hodnotách jako cca 0,75 až 30 m. Výsledek byl vždy bez chyb. Používal jsem středový bod.
Kombo K1 + DA 70/2,4 zaostřilo přesně, ale rychlost a jistota ostření Sigmy byla jasně lepší. DA občas trochu zalovil. "fakt" , má Sigmu vyladěnou v servisu a bylo to znát.
to lennyl:
Asi budeš muset přijmout rozhodnutí, zda poslat objektivy a tělo do centrálního servisu Pentax v Hamburku k seřízení a počítej s trváním celé akce cca 20 dní. (Absolvoval jsem to s K5). Nebo vrať tělo prodejci, případně s ním projednej opravu a seřízení v druhém evropském servisu - v Anglii.
Osobně si myslím, že FA se šroubkem prostě na K1 není nejlepší kombinace pro eventy. Také bych asi zvolil časy 1/300 a vyšší.
Kombo K1 + DA 70/2,4 zaostřilo přesně, ale rychlost a jistota ostření Sigmy byla jasně lepší. DA občas trochu zalovil. "fakt" , má Sigmu vyladěnou v servisu a bylo to znát.
to lennyl:
Asi budeš muset přijmout rozhodnutí, zda poslat objektivy a tělo do centrálního servisu Pentax v Hamburku k seřízení a počítej s trváním celé akce cca 20 dní. (Absolvoval jsem to s K5). Nebo vrať tělo prodejci, případně s ním projednej opravu a seřízení v druhém evropském servisu - v Anglii.
Osobně si myslím, že FA se šroubkem prostě na K1 není nejlepší kombinace pro eventy. Také bych asi zvolil časy 1/300 a vyšší.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
a je to tu. Teda nič v zlom, ale čakal som, kedy to príde. Ber to len ako malé rýpnutie, nič viac. Možno si si len nevybral ideálny systém pre fotenie ľudí - K-1 je vzhľadom na rozlíšenie, pixel shift a tak podobne "optimalizovaná" na krajinu, tam bol vždy Pentax najviac doma (vo filmovej ére hlavne stredoformátmi). K AF sa vyjadrovať nebudem, bo ho prakticky nepoužívam, ale na fotenie ľudí sú zrejme lepšie vybavené bezzrkadlovky, ktoré dokážu robiť počas AF analýzu obrazu a preto môžu mať rôzne vychytávky typu "ropoznávanie tváre", alebo "ostrenie na oko". To u zrkadloviek principiálne nie je možné - možno v live view, ale toto zasa trochu "popiera" dôvod existencie zrkadla...lennyl píše:AF na novej K-1 je jedna velka TRAGEDIA.
Hlavne nerob nejaké predčasné závery, možno to len chce trochu sa s novou technikou zladiť...
Ja mám obavu že lennyl len zbytočne moc špáral do nastavení vrátane FF/BF a za každú cenu by chcel fotiť na plnú dieru aj to čo nevojde do HO
Hlavne si myslím že síce nastavil sklo na určitú vzdialenosť, ale na zvyšku mu to uteká
Ja sa s tými terčíkmi nehrám lebo je to kok***ina, kopa strateného času, kopa nervov v kýbli a reálny prínos blízky NULE.
Ked sa budú Pentaxácke sklá dať štelovať tak ako nové Sigmy, že sa ostrenie nastavuje v rôznych ostriacich vzdialenostiach tak prosím ale hýbanie celým rozsahom nemôže priniesť želaný výsledok
Hlavne si myslím že síce nastavil sklo na určitú vzdialenosť, ale na zvyšku mu to uteká
Ja sa s tými terčíkmi nehrám lebo je to kok***ina, kopa strateného času, kopa nervov v kýbli a reálny prínos blízky NULE.
Ked sa budú Pentaxácke sklá dať štelovať tak ako nové Sigmy, že sa ostrenie nastavuje v rôznych ostriacich vzdialenostiach tak prosím ale hýbanie celým rozsahom nemôže priniesť želaný výsledok
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6