V prvom rade musím spomenúť,že aprát(645D)je v skutočnosti vačší ako sa zdá z obrázkon na nete.Proste kus perfektne spracovaného kovu-tomu zodpovedá aj hmotnosť 1,5kg.Spolu s pevnou SDM 55/2,8 s ktorou som ho kúpil,tvoria úžasnú kombináciu tichého a pomerne rýchleho ostrenia objektívu,s mimoriadne hlučným motorovým dvíhaním zrkadla v tele(Takže žiadna svatba v kostole ).Prvé snímky v Prahe predčili očakávania-snímky sú plné nečakaných detailov,kontrast je perfektný a farby úžasné.Nie také samsungové,presýtené,ale automatika robí skvelú prácu,farby sú priam dokonale verné,primerane živé.Tu sa prejavuje rozdiel medzi ccd a cmos snímačom,nech si ktochce čochce tvrdí.Bolo to patrné na prvý pohľad,pleťovka je presná,červená je nádherne prekreslená do najmenších detailov.Toto nám s Lennylom(ktorému týmto ďakujem,že sa so mnou do stovežatej trelal)padlo ihneď do oka.
Portrétne sklo FA 200/4
Dovetok:Prečo to vlastne píšem?Jednoducho sa tu na portáli neustále vedú diskusie že ten aparát(značka),ten objektív,je lepší atd.Ja som Proste prišiel k peniazom,fotím krajinu,nikde sa neponáhľam tak som si kúpil vysnenú mašinku.Mám čas .O to mi hlavne ide.Prejsť sa a pokiaľ možno urobiť dobrú fotku.Po skúsenostiach so stredným formátom môžem s kľudom povedať,že na značke alebo veľkosti čipu až tak veľmi nezáleží,keď autor nemá fotografické oko.Mnoho autorov aj tu na fóre sa honí za čo najmenšou clonou,prešli na fujfrejm a fotky majú mizerné ako predtým.Iný prechodom výrazne vyrástli a na fotkách to aj vidno.Hlavné je mať z fotenia radosť a aj sa o ňu podeliť s ostatnými.

DA 55/2,8

U Škodu som dokúpil prvé objektívy ako základ systému-FA 35/3,5 a FA 200/4 za pomerne priaznivú cenu.Pre predstavu-ohnisko 35mm je v prepočte na FF 28mm.Širšie ohnisko je už pre moje financie nedostupné-viac ako 4000 eur je naozaj moc.
Už pred kúpou som bol uzrozumený s niektorými obmedzeniami tohto modelu-a to hlavne nutnosť použiť nízke iso.Pre niekoho to môže byť veľmi obmedzujúci parameter,pretože maximálne použiteľné iso s prijateľným šumom je 400.V určitých situáciach a za dobrých svetelných podmienok max. 800.Pretože som to vedel a aparát hodlám použiť hlavne na krajinu,prežijem to.Kúpa pevného statívu sa ale ukázala ako nutnosť-to čo na k3 bolo bez problémov,tu už nestačí.Takže okrem veľkého fotoplecniaka ďalší výdavok.
Pri prvých snímkach bol patrný obrovský "feeling"skiel,nielen malá hĺbka ostrosti ale aj celkové vzozretie snímok.O priestorovosť sa človek ani nemusí nejako snažiť,ide to akosi samo.Dokonca aj na FA 35ke je to nádherne poznať,viď.ukážka
FA 35/3,5

Výhodou 645ky ke aj dostatok starých,ale pritom výborných objektívov,či už autofokusov alebo manuálov.Samozrejme mi tri sklá nemohli stačiť a tak som nažhavil počítač a platobnú kartu a hurá na ebay.Prvý objektív čo som dokúpil ale prišiel z východu slovenska,a to legendárny "záklaďák"pentaxu 67 a to 105/2,4.Je to príjemný,aj keď manuálny portrétny objektív s nízkou clonou za príjemnú sumu.Už v Prahe som s tým rátal a zakúpil si redukciu na 645ku.Ostrenie je ale pomerne náročné,hĺbka ostrosti je skutočne malinká a je problém sa trafiť aj na tak veľkom hľadáčiku aký na 645ke je.
Px 67 105/2,4

Potom teda nasledovalo ebay,prvý bol zoom A80-160/4,5.Na krajinu sa proste tento zoomik s iba dvojnásobným zvačšením proste hodí.Kresba je presne podľa očakávania-80mm je perfektná aj na plnú dieru,na 160mm treba cloniť.Protisvetlo robí jedno prasiatko,pomerne veľké s fialovým nádychom.Kontrast je ale napriek tomu vynikajúci,tak ako aj ostrosť.
A 80-160/4,5

ide to ale aj bez odleskov

Takže za cenu 90 eur a po preclení 120 -no nekúp to.
Tele zoom mám teda vybavený,teraz niečo v základnom rozsahu.Na výber je viac možností ale ja som sa rozhodol pre A45-85/4,5(AF verzia je iba z Japan a po preclení viac ako 700 ečok,uf) ,čo je z mierneho širokého do klasického základného ohniska(38-65mm na FF).Tu už ceny začali stúpať a preto sa som musel poohliadnuť po predajcovi z EU.No veľký výber nebol-až jeden.Z Nemecka dorazil objektív za tri pracovné dni.Opať vzhľadovo ako nový(stará poctivá práca),optika nedotknutá.Parádne ostrý na oboch koncoch,čo ma príjemne prekvapilo.Otestoval som ho znovu s Lennylom ,protisvetlo robí peknú hviezdu a aj zopár prasiatok.Prenos kontrastu ale nijako neutrpí
A 45-85/4,5

Posledným pevným sklom do zbierky bola kúpa desaťročia-na aukre sa objavila a hneď som vedel že bude moja-FA 300/4.Toto sklo stoji (stále sa vyrába)3850 eur a nekúpiť ho za 445-to by bol priam hriech.Po týždni dorazil obrovský balík a všetky moje obavy sa rozplynuli,perfektný stav,af funguje ako má,optika s jednou malou smietkou vnútri(nemá vplyv).Jedine obrovská slnečná clona je ošúpaná,je fakt veľká tak sa nečudujem.Po korekcii ostrenia +6 je to nádherne kresliace sklo s parádnym bokehom s náznakom swirl efektu.
FA 300/4

Ak mám teda zhodnotiť pol roka s týmto aparátom,musím konštatovať,že aparát plní to,čo som od neho očakával.Počítal som s veľkou hmotnosťou(nechodím po kopcoch ako Kordož) ,aj s nízkym použiteľným isom.Je ale pravda,že práca s týmto systémom je v niektorých aspektoch úplne iná,tam,kde som na apsc naháňal čo najmenšiu clonu,si teraz môžem pokojne dovoliť aj 6,3 a naopak,tam ,kde som mal na krajine ostré všetko aj s teleobjektívom,teraz nestačí ani 22.Teraz už le fotiť a fotiť.Len na to nemám toľko času,ako by som si želal.Ale keď synátor podrastie a bude samostatnejší,zlepší sa to.
(všetky obrázky majú exif)