http://www.jonathanliewys.com/blog/pentax-645z-review
PENTAX "Z" střední formát ?....
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Re: PENTAX "Z" střední formát ?....
Zaujímave je to aj na tomto blogu s fotami z 645Z aj ked možnosť full resolution chýba:

Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Rumors ohledne noveho objektivu pro Pentax 645 - HD Pentax-DA 645 28-45 mm f/4,5 ED AL SDM AW SR:
http://www.pentaxforums.com/forums/16-p ... aw-sr.html
http://www.pentaxforums.com/forums/16-p ... aw-sr.html
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Priznám sa, som stredoformátom zatiaľ "nedotkuntý", tých 28-45 mm je koľko na EQ35? Aký je tam "crop" faktor či ako si to môžem porovanť s kinofilmom?
http://www.pentaxforums.com/articles/ph ... ngths.html
...zdá sa, že crop 645 je momentálne priorita, vyjadrili sa v nedávnej minulosti, že FF obrazovo neprináša významnejšiu kvalitu...škoda, že cena systému 645 je pre veľkú väčšinu užívateľov mimo reálnych možností....
...zdá sa, že crop 645 je momentálne priorita, vyjadrili sa v nedávnej minulosti, že FF obrazovo neprináša významnejšiu kvalitu...škoda, že cena systému 645 je pre veľkú väčšinu užívateľov mimo reálnych možností....
Jarok: je to přibližně 22-36
Jo, cena MF je relativně vysoká, ale pro profesionála v oboru by to neměl být problém. Takový středně vybavený truhlář živnostník má „hoblovací studio“ v cenách podobných, o autodílně ani nemluvě.
Jo, cena MF je relativně vysoká, ale pro profesionála v oboru by to neměl být problém. Takový středně vybavený truhlář živnostník má „hoblovací studio“ v cenách podobných, o autodílně ani nemluvě.

..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Jj... pro čip o velikosti z Pentax Z je crop faktor cca 0,8.k.e.n píše:Jarok: je to přibližně 22-36
To je ale třeba ta relativita toho všeho... mezi APS-C a FF je v úhlopříčce rozdíl cca 50%. A mezi crop 645 a FF je rozdíl cca 20%.bobo2 píše:...zdá sa, že crop 645 je momentálne priorita, vyjadrili sa v nedávnej minulosti, že FF obrazovo neprináša významnejšiu kvalitu...škoda, že cena systému 645 je pre veľkú väčšinu užívateľov mimo reálnych možností....
A když do toho člověk promnítne ještě cenu, už to je srovnání úplně mimo

K3 vs 6D je rozdíl v ceně cca 50%. K3 vs 645D je kolik... 900-950%?.
Nemyslim si, že v tomhle srovnání může 645Z vs FF uspět, jako "volba myslící na uživatele".
-
- V.I.P člen
Rozhodne o všetkom trh 
Cena 645Z poráža všetkých konkurentov na poli MF, ktorí sa s tým budú musieť vysporiadať.
645Z neútočí priamo na pozície FF od Canonu a Nikonu, zaberá na iných užívateľov...
Ak sa bavíme ale o všeobecnom portfóliu z hľadiska cenových relácií, tak tam má Pentax veľký cenový SKOK medzi DSLR a MF ... (teda medzi k-3 a 645Z)

Cena 645Z poráža všetkých konkurentov na poli MF, ktorí sa s tým budú musieť vysporiadať.
645Z neútočí priamo na pozície FF od Canonu a Nikonu, zaberá na iných užívateľov...
Ak sa bavíme ale o všeobecnom portfóliu z hľadiska cenových relácií, tak tam má Pentax veľký cenový SKOK medzi DSLR a MF ... (teda medzi k-3 a 645Z)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
Jj... rozhodne trh.
Obecně si ale myslim, že 645Z je taková úplně nová kategorie fotoaparátu. Nazval bych to tělem pro bohaté a nadšené amatéry. Nemyslim si, že by 645Z(D) měl reálně šanci přilákat nějakého profesionála, kuli svým vlastnostem (tím myslím modelového uživatele typu = kupuju si 645Z, protože nutně potřebuji jeho vlasnosti a je to nejlevnější alternativa).
Obecně si ale myslim, že 645Z je taková úplně nová kategorie fotoaparátu. Nazval bych to tělem pro bohaté a nadšené amatéry. Nemyslim si, že by 645Z(D) měl reálně šanci přilákat nějakého profesionála, kuli svým vlastnostem (tím myslím modelového uživatele typu = kupuju si 645Z, protože nutně potřebuji jeho vlasnosti a je to nejlevnější alternativa).
Je třeba ty rozdíly brát v ploše čipu, kde vychází takto:

A rozdíl 70% k FF a téměř 300% k APS-c je obrovský. Rozdíl ceny K-3 a 645Z je potom 733%. Potom je hodota plošného mm čipu u 647 jen 2,1x vyšší než u K-3. Takže tento progrese růstu ceny není zase až tak prudká.
Biková vsuvka: kdyby měla být stejná progrese u úbytku hmotnosti (což je asi podobně zásadní parametr jako velikost čipu u foťáku, poněvadž počet převodů a zdvihy mohou býti podobné) běžného MTB v hodnotě K-3 a v hodnotě 645Z, přičemž celopéro K-3 bude vážit 14Kg, tak rozhodně to špičkové v ceně 645Z nebude vážit 3,5Kg (4x lehčí), ale tak někde nad 9Kg. Takže ten cenový nárůst směrem ke špičce je mnohem, mnohem prudší.

A rozdíl 70% k FF a téměř 300% k APS-c je obrovský. Rozdíl ceny K-3 a 645Z je potom 733%. Potom je hodota plošného mm čipu u 647 jen 2,1x vyšší než u K-3. Takže tento progrese růstu ceny není zase až tak prudká.
Biková vsuvka: kdyby měla být stejná progrese u úbytku hmotnosti (což je asi podobně zásadní parametr jako velikost čipu u foťáku, poněvadž počet převodů a zdvihy mohou býti podobné) běžného MTB v hodnotě K-3 a v hodnotě 645Z, přičemž celopéro K-3 bude vážit 14Kg, tak rozhodně to špičkové v ceně 645Z nebude vážit 3,5Kg (4x lehčí), ale tak někde nad 9Kg. Takže ten cenový nárůst směrem ke špičce je mnohem, mnohem prudší.

..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Jojo... a ještě lepší by to bylo u silnice. TDF by se jezdila na 0,2kg silnicíchk.e.n píše: tak rozhodně to špičkové v ceně 645Z nebude vážit 3,5Kg (4x lehčí)

Ale třeba já tomuhle naprosto rozumim. Jen jsem tim chtěl demonstrovat, že je opravdu nesmysl říct "rozdíl od APS-C k FF je minimální", jděte do c645.
Realita je taková, že pokud budu tisknout fotky, tak ty z 645Z můžu vytisknout o 20% větší... a ta množina uživatelů potřebující (toužící) po 645D a mající na ni peníze, je určitě úplně jiná, než obdobná množina u FF. Navíc nás se (co si budeme povídat) ta 645Z až tak "netýká". Respektive, kdyby jí vyráběl třeba Nikon, byli bychom na tom úplně stejně.
-
- Pokročilý uživatel
... upřímně - po tom co jsem tu posledních pár let četl to vidím jinak.
Kdyby 645Z vyráběl Nicon nebo Canon:
dočetli bychom se tu dehonestující srovnání K3 s 645Z a odsudek, jak je Pentax absolutně neschopný ...
dočetli bychom se, jak nemáme kam se posunout ...
dočetli bychom se, že Pentax dělá jen APS-C a krabičky s moc malými snímači ...
a další podobné věci ...
Opět by sousedovic trávník byl zelenější ...
Ale protože to dělá Pentax, tak se dočteme, že na to stejně nemáme, takže to nebudeme počítet a dál budeme toužit po canikoních dokonalých FF --- na které (stejně jako na 645Z) většina z nás nemá peníze ...
Kdyby 645Z vyráběl Nicon nebo Canon:
dočetli bychom se tu dehonestující srovnání K3 s 645Z a odsudek, jak je Pentax absolutně neschopný ...
dočetli bychom se, jak nemáme kam se posunout ...
dočetli bychom se, že Pentax dělá jen APS-C a krabičky s moc malými snímači ...
a další podobné věci ...
Opět by sousedovic trávník byl zelenější ...
Ale protože to dělá Pentax, tak se dočteme, že na to stejně nemáme, takže to nebudeme počítet a dál budeme toužit po canikoních dokonalých FF --- na které (stejně jako na 645Z) většina z nás nemá peníze ...
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
-
- Pokročilý uživatel
Želvák Bob: Plně s tebou souhlasím!! A jsem rád, že tu jsou pořád ještě lidi, co mají vlastní rozum a nepodléhají různým marketingovým blábolům...
Mám pár známých z Nikon komunity (a sám jsem i Nikon kdysi měl) a tak tu konkurenci trochu sleduju - a jsem rád, že mám Pentax
Například jeden známej teď řeší přechod z APS na FF a je z toho nemocnej - když už "vydejchal" cenu D610 tak začal řešit objektivy a byl zas v háji - hlavně neví čím nahradí teleobjektiv 55-300...možnost je asi jen (nouzovka) 70-300, protože na novou kvalitní 80-400 prostě nemá... 
No jo, ale má tu SPRÁVNOU značku a to je hlavní
Mám pár známých z Nikon komunity (a sám jsem i Nikon kdysi měl) a tak tu konkurenci trochu sleduju - a jsem rád, že mám Pentax

No jo, ale má tu SPRÁVNOU značku a to je hlavní

Pentax K-3, DA 16-85, DA 21 Ltd.,DA HD 55-300 = Pentax ME + M28/2.8,M50/1.7,M135/3,5 = Voigtlander Brilliant = Kodak Retina Ia = Olympus Mju II
Velbon Sherpa 600
Velbon Sherpa 600
Pokud to byla reakce na me, tak ja jsem to v poslednim postu (kde jsem psal, ze nam v podstate muze byt jedno, kdo 645Z vyrabi) vubec nemyslel v kontextu ceny.Želvák Bob píše:... dočteme, že na to stejně nemáme, takže to nebudeme počítet a dál budeme toužit po canikoních dokonalých FF --- na které (stejně jako na 645Z) většina z nás nemá peníze ...
Ale proste toho, ze 645 ma uplne jinej bajonet a pro Pentax uzivatele je vsim prislusenstvim vice mene sumak, kdo je vyrobce toho systemu. Pouzije maximalne SB.
Kdyby se 645Z prodaval pod uplne jinou znackou, vyslo by to proste nastejno.
Uzivatelu majici FF skla Pentax ale par je, takze jim neni jedno, jestli koupi FF Pentax nebo jine znacky.
Cena je samostatna kategorie, stejne jako ty dalsi pindy. Verim, ze kdo ma na K3 by mel realne minimalne v uvaze treba i na 6D nebo na jetou 5DII. Stejne jako jsem tady nikdy nevidel srovnani K7 s 1Ds nebo dokonce nejakym stredoformatem