Nechtěl jsem ani tak rozpoutat polemiku o správnosti přístupu, jako spí vytáhnout pár lidí na pivo a pokecat...
Nicméně tuto "kauzu" sleduju už pár let a je pár věcí, které mi vadí.
Vybírání poplatků řeší vyhláška městské části, myslím z roku 2003. V ní se však mluví pouze o natáčení filmů a reklam, o focení v ní není ani slovo. Poplatek 250 000,- Kč za pár fotek je absurdní. Myslím, že zrovna tenhle případ je více než výstižný...:
Profesionální fotografie s použitím stativu a ateliérových světel na nočním Karlově mostu ( dotaz 029/2010 )
Dobrý den, chtěli bychom si s přítelem udělat profesionální fotografii na nočním Karlově mostu. Díky tomu bychom využili profesionálního fotografa, který by musel použít stativ a ateliérová světla. Je nutné mít nějaké povolení a zaplatit poplatek? Samozřejmě se jedná o fotografii pouze k soukromým účelům. Děkuji za odpověď Hezký den Ž. B.
Dobrý den,
pokud jak uvádíte bude mít fotograf umístěný stativ na místní komunikaci (Karlův most, Praha 1) jedná se o zvláštní užívání místní komunikace a je tedy nutné mít povolení k tomuto zvláštnímu užívání místní komunikace od Odboru dopravy, Úřadu MČ Prahy 1, 4. patro, kancelář č. 416, Vodičkova 18, Praha 1. Můžete se dostavit každý úřední den, tj. Po a St v době 08:30 - 18:00 hodin, nebo se domluvit telefonicky na tel. č. +420 221 097 386. Dále je nutné mít nájemní smlouvu od Technické správy komunikací a souhlas od Sdružení výtvarníků Karlova mostu. Poplatek za Karlův most je 250 000,- Kč. za jeden den. Pokud by Váš fotograf neměl stativ a fotil by Vás pouze z "ruky" není třeba tohoto povolení.
S pozdravem
Pavel Kotlár
dopravní značení
Takže nejde o žádné překážení turistům, ale o noční focení. Stejně tak mě zvedá ze židle vyjádření p. Kotlára, že důkazem o komerčním využití fotografií je právě stativ, protože ten odlišuje profesionála od amatéra... Dále vyjádření, že nesmím fotky komerčně využít a vlastně ani dát na FB. Protože to už je veřejná prezentace! I když oni jsou vlastně hodní a ještě nikoho nepokutovali. To potom nesmím ale vyfotit prakticky nic a dát třeba do fotobanky. Jakým právem je toto omezení? Autorská práva trvají 70 let, Karlův most je zároveň památka, ale také normální veřejná komunikace.
No a v neposlední řadě se mi ani trošku nelíbí, že i když radnice v posledních dnech couvá a stejný p. Kotlár najednou tvrdí, že se se stativem pro soukromé účely fotit smí (ale nesmí fotit profesionál !

), tak na mostě úřaduje ochranka Sdružení výtvarníků Karlova mostu. Sám jsem před rokem zažil, jak nevybíravě vyhodili fotografku ze Slovenska, která se oháněla novinářským průkazem Sme a že potřebuje ilustračku do novin. Když řekla, že nikam nepůjde, stoupl si jí před foťák a když přišel druhý, vzali ji za ruce a vyvedli z mostu. Bohužel nechtěla zavolat policii, ale přesně o to bych teď v sobotu stál.
Už se v tom sám motám.

Snad jsem Vás moc neotravoval a znovu říkám - pojďte si v sobotu hlavně pokecat a dát pivko...