Ešte som urobil dalšie testy, aj taký ako "Miho" navrhol.
Takto som si rozostavil fotené predmety

Pokus číslo jedna, vybraný lavý ostriaci bod od stredu, tak ako je naznačené v obrázku v pravo hore. Stačilo aby sa dioda, ktorá indikuje v hladáčiku ostriaci bod len trošku vzdialila od popisu na čítačke a v tom momente to už ostrilo na USB klúč

Pokus dva o ktorom písal Miho = otočiť foťák na výšku. Tu som zvolil stredný pravý bod, tak ako je označené v pravo hore. Dioda v hladáčiku ho indikovala doslova celý na USB klúči a aj tak ostrilo na čítačku, toto absolútne nechápem. Ak som bod posunul ešte viac na klúč tak už zaostrilo správne, toto bolo skrátka maximum, kedy si veselo ostrilo na čítačku
Výsledky sú pre mna odpovedou, prečo Pentax sem tam nepochopitelne uletí, prečo pomalšie ostrí, alebo prečo zaostáva v ostrení AF-S.
Lebo skrátka ostriace body (skôr plošky) sú velké ako prasa a často sa foťák sám nevie rozhodnúť na ktorú časť z aktívneho AF bodu, respektíve "plochy" ná zaostriť, lebo sa na nej nachádza viac kontrastných "predmetov" a ešte k tomu v rôznej hlbke ostrosti.
Toto je celý problém Pentaxu a nechápem že ho nevedia vyriešiť, pritom je to banalita, stačí aby tie body boli menšie, aby sa nestávalo že ked niekto ostrí niektorým z hornej rady ostriacich bodov , že mu AF chytí niečo čo podla sedliackého rozumu by malo patriť bodom v stredovej línii
Čiže sa nečudovať ked na svadbe fotím novomanželov ktorý držia kyticu, ostrím im na hlavu a ono to chytí kludne vrch kytice, ktorý je v oblasti hrude.
Odporúčam nech si každý doma vyskúša sám na takých príkladoch ako som uviedol ja a zistí ako velké sú vlastne tie AF body
PS: niekto z moderátorov by to mohol upratať do novej témy , aby to bolo extra