K-5II vs. K-3

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

K-5II vs. K-3

Příspěvek od Mara42 » 02 bře 2014, 17:43

Zdravím,

čeká mě jedna poměrně zásadní akce a myslím, že je vhodný čas na náhradu K-x. Má nalítáno poměrně dost a děsím se toho, že by přestal fungovat zrovna v nejméně vhodnou chvíli (ačkoli nikdy nebyl žádný problém).

Jde o to, že bych rád slyšel vaše názory na K-3 vs. K-5II (nejlépe těch, co používali oba). Můj hlavní osobní problém s K-5II je ten, že nemám chuť kupovat za 20 000 foťák v podstatě o jednu generaci novější než K-x. Jo kdyby stal 13 000 jak K-5IIs v USA.

Tak mně něco napište, ať mám dobrej pocit, že sem se někoho zeptal :)

Hlavní využití mám na reportáž.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: K-5II vs. K-3

Příspěvek od miky_lbc » 02 bře 2014, 19:30

V týdnu se snad dokopu, do toho svého video pohledu na K3.

Svoje současné zkušennosti bych asi shrnul tak, že K3 má naprosto tragické video a obrovské problémy s gripem.

Pokud nepotřebuješ video a grip, je rozhodně lepší volba než K5 II. Pokud si zakládáš i na videu, šel bych snad raději fakt do K5 II.

Ten grip je spíš třešnička na dortu. Konstrukční rozdíly mezi gripem z K5 a K3 považuju za podraz na zákazníka. To, že mi originální Pentax grip i ve vypnutém stavu způsobuje nepřesnost AF, vypínání přístroje, zamrzávání AF a mnoho dalšího, to považuju spíše za idiotství při konstrukci (fakt nerozumim tomu, jak může nějaký seriózní konstruktér dopustit, že vadný grip s několika tlačítky má ve vypnutém stavu vliv na něco, jako je AF).

Ale ve všech ostatních ohledech je to generační upgrade a přináší spoustu pozitivních věcí. K5II je jen stará K5 s opraveným AF bugem, nic víc, nic méně. Asi bych si nechtěl v roce 2014 kupovat foťák z modelového roku 2010.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 02 bře 2014, 19:43

Potřeboval bych víc informací o tom videu. Má u mě dost podobnou váhu jako samotný focení.

tomey
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od tomey » 02 bře 2014, 19:56

Miky ja by som poprosil pokec o krmeni vacsieho cipu 24 vs 16Mpix lepsimi sklami, lebo nechapem ponuky K3 so setakmi, preco to neponukaju zvyhodnene so 16-50, 50-135 ci nejakym Ltd sklami. Mna by napriklad zaujimala moja obstarozna DA 16-45 ci dokaze kreslit na K3 tak isto ako na cipe K5 ci K30.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 02 bře 2014, 20:05

Mara42 píše:Potřeboval bych víc informací o tom videu. Má u mě dost podobnou váhu jako samotný focení.
Osobně považuju v současnou chvíli K3 za nejhorší 135 video-zrcadlovku na trhu.

- Video u K3 nemá žádné nastavení kvality, formátu atd. Ostrost videa je velmi podobná tomu, co předvádí K5. Video má ale o cca 1/3 nižší dynamický rozsah než stará hrubá JPEG komrese.

- Video není stabilizováno na čipu, ale SW. Účinnost mi subjektivně přijde o něco hroší, než pohyb čipu u K5... má to i spoustu dalších nevýhod. Pokud je na čipu sebemenší nečistota (a to klidně tak malá, že není při běžné cloně na fotcve ani viditělná), SW stabilizace jí během funkce rozmaže do přímo obludných rozměrů. Navíc se pohybuje po obraze... je to podobné, jako výrazná zákalka ve sklivci

- K3 nenatáčí video plochou celého čipu... a to ani při vyplé SW stabilizaci. Reálně je blíže 4:3 než 135 APS-C

- zvuk ve videu má tendenci do videa přidávat různé šumy a pazvuky... třeba při zoomu. U K5 jsem s tímhle problém neměl.

- při delším natáčení se má tendenci foťák vypínat... asi vlivem přehřátí... I K5 s tím měla trochu problém, ale tady je to mnohem horší

Výhodou je pouze asi menší velikost videa na paměťové kartě + vstup na sluchátka. Ty věci nad tím jsou ale z mého pohledu opravdu hodně výrazné mínusy.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 02 bře 2014, 20:13

tomey píše:Miky ja by som poprosil pokec o krmeni vacsieho cipu 24 vs 16Mpix lepsimi sklami, lebo nechapem ponuky K3 so setakmi, preco to neponukaju zvyhodnene so 16-50, 50-135 ci nejakym Ltd sklami. Mna by napriklad zaujimala moja obstarozna DA 16-45 ci dokaze kreslit na K3 tak isto ako na cipe K5 ci K30.
Zkusim to pak v tom videu trochu okomentovat... ale nejsem si úplně jistý, jestli to naplní Tvoje požadavky. Je to pro tohle vlákno OT, protože k videu není objektiv po optické stránce podstatný.

Ale můj názor je obecně více = lépe. I ten blbej plastovej seťák vykreslí na 24 MPX o něco více, než na 16 MPX. Je smaozřejmě otázka o kolik (o málo). Člověk k tomu musí ale i tak přistupovat. Ten nárůst 8 MPX určitě o 50% nezlepší ostrost fotek, ale u nekvalitního skla třeba o 5%, u kvalitního třeba o 15%. Nicméně + to vždycyky bude ;-).

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 02 bře 2014, 20:28

Jak zkoušel to video pár minut na srazu a přišlo mně to jako dost malej crop. Rozhodně se to neblížilo cropu 2, protože sem bez stativu ten ořez skoro nemohl poznat.

Ten nižší dynamickej rozsah: nemáš nějakou ukázku? Třeba K-x má s tou oldschool kompresí výrazně nižší dyn. rozsah než při focení.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 02 bře 2014, 20:41

Mara42 píše:Jak zkoušel to video pár minut na srazu a přišlo mně to jako dost malej crop. Rozhodně se to neblížilo cropu 2, protože sem bez stativu ten ořez skoro nemohl poznat.

Ten nižší dynamickej rozsah: nemáš nějakou ukázku? Třeba K-x má s tou oldschool kompresí výrazně nižší dyn. rozsah než při focení.
Ten ořez je obrovskej... hádám něco mezi 1,2 a 1,3 od APS-C, ale úplně přesně jsem to neměřil.

Ukázek mam milion, nějkou Ti někam můžu dát, jestli máš zájem.... nebo natočit. Na normální účely to je v pohodě, ale je tam minimální možnost další SW editace. Z RAW videa vytáhneš několik EV. Z JPEG komprese u K5 cca necelé EV.

U K3 se vytáhnout nic už v podstatě nejde... je to všechno kompresně ořízlé. Myslim, že nevytáhneš ani 0,5 EV.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 02 bře 2014, 20:43

Jestli jsi někde z okolí LBC... otoč se a vem si vlastní paměťovku. Půjčim Ti jí na vycházku.

Gaprielko
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Gaprielko » 02 bře 2014, 20:50

miky_lbc píše: Ten grip je spíš třešnička na dortu. Konstrukční rozdíly mezi gripem z K5 a K3 považuju za podraz na zákazníka. To, že mi originální Pentax grip i ve vypnutém stavu způsobuje nepřesnost AF, vypínání přístroje, zamrzávání AF a mnoho dalšího, to považuju spíše za idiotství při konstrukci (fakt nerozumim tomu, jak může nějaký seriózní konstruktér dopustit, že vadný grip s několika tlačítky má ve vypnutém stavu vliv na něco, jako je AF).
Ja taktiez pouzivam origilnal Px grip na K3 a naozaj, naozaj nijaky problem som s tym nezaznamenal.. ale ak ide o vadny kus gripu, tak tomu problemu s AF taktiez nerozumiem.

K povodnej otazke dotazovatela. Tak s K5II nemam skusenosti len s K5 a tam odhliadnuc od AF, kde K3 je na tom ovela lepsie by som este vyzdvihol napr.
* vacsi display a lepsie zobrazenie foto
* dual slot na pam. kartu
* trosicku vacsi hladacik
* predsa len novsia konstrukcia
* 24MPx, tak umozni ti to orezavat a orezavat.. kazdopadne, ale pocitovo mam je sum vyssi ako na K5

ja by som do tej K3 siel asi skor..
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 02 bře 2014, 21:08

Protože ve skrytu duše uvažuji o K-3, tak pečlivě sleduji zkušenosti uživatelů, zejména pak těch co měli K5 II(s).
Zatím nejsem přesvědčený o tom, že by K-3 proti mé K5IIs představovala použitelnou výhodu. Dokonce jsem zjistil, že pokud jde o šum, tak panuje mezi uživateli obou Pentaxů poměrně jednotný názor na horší šum u K-3. Dále jsem byl překvapen, že DxO hodnotí K5IIs jako obrazově lepší než K3 (byť jen o jedno procento).
Osobně 24 MPx na APS-C nepovažuji za velký přínos. To klade opravdu extrémní nároky na použité objektivy!!!
Moc se těším na recenzi od "miky_lbc", protože bude určitě velice důkladná.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 02 bře 2014, 21:16

K5IIs vs K3 objektivne?

stale si neviem zvyknut na sposob ako K3 vykresluje obraz. vysvetlim. neviem preco sa mi stale zdaju fotky z K5IIs cistejsie, K3 ako keby tym navysenim MPx renderuje obraz zo snimaca pospajanim zasumenych bodov. aj ked na webe v testoch dynamicky rozsah aj ISO stale vyhrava u K3. niekde sa predsa musi prejavit 16MPx vs 24MPx ked sa nezmenila velkost snimaca,ci? (neberiem teraz do uvahy "novsie" technologie, elektronika, obrazovy procesor, softwareom ratany prenos signalu zo snimaca do RAW atd.)

inak mam na K3 zvacsovaciu ocnicu O-ME53 (plus som tam narval rastrovu matnicu Ec-A) a hladacik je fakt ovela vacsi ako na K5/K5II. zadny LCD je tiez vacsi. ovladanie tlacitkami je v detailoch asi lepsie (funkcie).

AF-C - daky selektivny vyber na 9bodov (ze ma prioritu stredny a ostatne su pomocne) mi pride stale menej presne ako AF-C s jednym bodom s ktorym robim panning (tak som fotil pohyb aj na K5IIs a nemal som vyrazny problem).
AF-S - Sigma 30/1,4 mi ostrila presne na f1,4 aj na K5IIs aj na K3, pretoze som bol s nou v servise. DA*55/1,4 mam iba na K3 - ostri presne aj na f1,4. FA77/1,8 ostri tusim na K3 este kusocek lepsie (uz na K5IIs to bolo ale fajn). Ale co pozorujem, tak DA*50-135/2,8 ostrila na K5IIs snad ultimatne, teraz je to tak nadoraz, ze na vacsie vzdialenosti jej chyba percento na tu 100% (samozrejme sa bavim o f2,8 a 135mm).

vseobecne AF-S hodnotim vyrovnane na K5IIs aj K3. s AF-C nefotim skoro vobec, ked nemusim,cize hlbsie skusenosti nemam.
VIDEO som netocil ani na K5IIs, ani na K3, v tom neporadim.

original grip na K3 stale nemam, nemam absolutnu potrebu ho kupit, kazdy grip mi zavadzal pri vymene objektivov.

kupit este K5IIs alebo novu K3? keby bola vyrazne lacnejsia K5IIs (idealnu cenu si predstavujem 700euro), idem asi este do nej (s firmware 1,06 nemala ziadnu chybu v nicom). Lenze K3 stoji snad uz okolo 1.000euro, ma moznost vyrazneho orezu z 24MPx, DVA sloty su fakt dobra vec (v prvom mam RAWy, v druhom JPGy), K3 sa aj kusok lepsie drzi. Na K3 este vydaju dalsie opravy na firmware, takze problemy co sa objavuju budu odstranene, vykon fotaku bude este navyseny, tomu verim.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 02 bře 2014, 22:12

K5IIs vs K3 objektivne?

stale si neviem zvyknut na sposob ako K3 vykresluje obraz. vysvetlim. neviem preco sa mi stale zdaju fotky z K5IIs cistejsie, ..... (lennyl)

To je zajímavý postřeh, který jsem četl už i na Pentaforums. K-5IIs prý dává jasnější, průzračnější snímky ve srovnání s K-3.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 02 bře 2014, 22:25

hilda:
nenasiel som uplne rovnake fotky z K5IIs a K3, to sa ani neda, nemal som tie tela sucastne na testovanie doma.

K5IIs s DA*50-135/2,8 na f2,8
http://imageshack.com/a/img208/231/g0zn.jpg

K3 s DA*50-135/2,8 na f2,8
http://imageshack.com/a/img59/3818/l6nl.jpg

su to JPG rovno z fotaku, tu hlavne vidno ako dokaze telo (snimac-prevodnik?-zapis do suboru,cize sw algoritmus) spracovat vysledny obraz. jasne ze pre hnidopichov to nie je objektivne porovnanie (nie je to RAW), ale urcita struktura sa v tych JPG da najst a z RAW dostanem v podstate taky isty vystup (ked odmyslim upravy typu kontrast/jas/saturacia/odsumovanie/doostrovanie). u K3 ten "horsi"obraz pozorujem na tmavsich miestach na fotkach kde je detailna struktura (stromy, jednofarebne pozadie oblohy,vlasy) ako keby to ten 24MPx viac patlal (odsumoval?) ALE JEDINE PRI ZVACSENI 1:1, cize to moze byt pre niekoho nepodstatne,hmm
Naposledy upravil(a) lennyl dne 02 bře 2014, 22:28, celkem upraveno 1 x.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 02 bře 2014, 22:27

lennyl píše: stale si neviem zvyknut na sposob ako K3 vykresluje obraz
jsem na tom stejně. Používám oboje, jak K5IIs, tak K-3.
ps: uvidím jak dál a třeba si z cest dovezu druhou, novou K-5IIs za 699$ :D :D
STŘÍBRU ZDAR

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-3, K-3 II, K-3 III“