novinka: K-3 ma podporu od Adobe
Moderátor: Moderátoři
novinka: K-3 ma podporu od Adobe
takze tu mame update, kedy by mala byt uz aj podpora pre PEF z K-3.
http://digiarena.e15.cz/nova-verze-adob ... omu-je-zde
http://digiarena.e15.cz/nova-verze-adob ... omu-je-zde
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Re: novinka: K-3 ma podporu od Adobe
Nemá někdo tušení jak to bude s LR 4...?
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
hilda4sea: nic, pokud budeš chtít podporu K-3 tak přejít na LR 5, nebo používat Camera RAW.
STŘÍBRU ZDAR
Díky.
Takže ke K-3 upgrade na LR 5.
Takže ke K-3 upgrade na LR 5.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
hilda4sea: Jo,jo, tuším že poslední podpora zrcadla v LR4 byla K-5II, (K-5IIs) a to byl LR 4.3, v LR 4.4 už jen Pentax MX-1. Vše novější už jen LR5.
STŘÍBRU ZDAR
Odskúšajte skôr dakto, či sa nejako líši spracovanie DNG v LR4 a LR5, lebo aj LR4 otvorí DNG z K-3 v pohode...
-
- V.I.P člen
neplati to len pre Pentax ale vsetkych vyrobcov s novinkami. podpora uz len v LR5...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
bedo: DNG z K-3 ti otevře i LR 3. To že LR, nebo Camera Raw podporuje nový foťák je, že vytvořily profil k vykreslení barev pro daný fotoaparát.Takže v nabídce PROFIL FOTOAPARÁTU bude místo profilu ADOBE STANDART jen profil VLOŽENÝ.
ps: toto se ale týká jen formátu DNG.
STŘÍBRU ZDAR
presne tak, teraz som skusal Adobe Light Room 5.3 a DNG z K-3, mozem si akurat v Camera Calibration vybrat profil Embedded (preklad z ENG je "vlozeny", cize farebny profil z K-3)) namiesto standardneho Adobe Standard.
bohuzial nemam doma este K-3, ani PEF s MultiWB (ale toto uz bolo spomenute ze je to iba pre JPEG spracovany z fotaku,hmm)
bohuzial nemam doma este K-3, ani PEF s MultiWB (ale toto uz bolo spomenute ze je to iba pre JPEG spracovany z fotaku,hmm)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Nafotil jsem šedou tabulku v režimech K3 AWB a multiAWB, pokaždé s různými zdroji světla (halogen a LED) a v různých formatech RAW: PEF a DNG.
Posuďte sami:
1) LR 5.3 umí načíst i PEF z K3
2) pro PEF je možná pouze volba v Camera calibration "Adobe Standard", pro DNG je možná volba "Adobe standard" i "embedded"
3) volby LR WB "as shot" a "auto" silně mění výsledek. Reálnější je WB "auto"
4) režim K3 "multi AWB" je v LR při WB "as shot" silně do zelena a to u PEF i DNG (adobe standard i embedded), tento zelený nádech se ztratí při nastavení WB "auto"
5) nastavení v LR WB "auto" dá prakticky stejné výsledky bez ohledu na světelné zdroje i nastavení v K3 (AWB nebo multi AWB)
6) je obrovský rozdíl mezi DNG adobe standard a embedded . Zatímco Adobe standard se víceméně shoduje s PEF, tak DNG embedded je silně do fialova.
Mě z toho vychází:
1) režim embedded nefunguje, jak by měl, kromě toho rozhodně nedává výsledek srovnatelný s LCD K3
2) multi AWB není zpracována v LR správně
Možná to někdo dokáže vysvětlit.
Problém je také, že se Pentax neobtěžoval popsat, jak má multi AWB fungovat.
Jsem zvědavý na DXO, které to podle mě dělá seriózněji.
Ještě doplním pokus, kdy zdroj světla byl blesk. V tomto případě to bylo vše víceméně v pořádku, odpovídající realitě. Rozdíl mezi AWB a multi AWB byl asi jen 100 Kelvinu, stejně tak jako rozdíl mezi "as shot"a "auto".
Rovněž nastavení Adobe standard nebo embedded nehrálo roli.
Celkem zajímavý...
A druhý doplnění - LR je samozřejmě použitelný, ale WB je nutné nastavit ručně s tím, že nejlepší výchozí nastavení je asi "auto". Data pro korekci skel to načíst umí a cosi to dělá...
Posuďte sami:
1) LR 5.3 umí načíst i PEF z K3
2) pro PEF je možná pouze volba v Camera calibration "Adobe Standard", pro DNG je možná volba "Adobe standard" i "embedded"
3) volby LR WB "as shot" a "auto" silně mění výsledek. Reálnější je WB "auto"
4) režim K3 "multi AWB" je v LR při WB "as shot" silně do zelena a to u PEF i DNG (adobe standard i embedded), tento zelený nádech se ztratí při nastavení WB "auto"
5) nastavení v LR WB "auto" dá prakticky stejné výsledky bez ohledu na světelné zdroje i nastavení v K3 (AWB nebo multi AWB)
6) je obrovský rozdíl mezi DNG adobe standard a embedded . Zatímco Adobe standard se víceméně shoduje s PEF, tak DNG embedded je silně do fialova.
Mě z toho vychází:
1) režim embedded nefunguje, jak by měl, kromě toho rozhodně nedává výsledek srovnatelný s LCD K3
2) multi AWB není zpracována v LR správně
Možná to někdo dokáže vysvětlit.
Problém je také, že se Pentax neobtěžoval popsat, jak má multi AWB fungovat.
Jsem zvědavý na DXO, které to podle mě dělá seriózněji.
Ještě doplním pokus, kdy zdroj světla byl blesk. V tomto případě to bylo vše víceméně v pořádku, odpovídající realitě. Rozdíl mezi AWB a multi AWB byl asi jen 100 Kelvinu, stejně tak jako rozdíl mezi "as shot"a "auto".
Rovněž nastavení Adobe standard nebo embedded nehrálo roli.
Celkem zajímavý...
A druhý doplnění - LR je samozřejmě použitelný, ale WB je nutné nastavit ručně s tím, že nejlepší výchozí nastavení je asi "auto". Data pro korekci skel to načíst umí a cosi to dělá...
Jan67
Resenim je uzivat originalni SW Pentaxu, nez se to doladi. Mam starsi telo, ktere jiz Adobe podporuje, presto se mi zda vyvolavani RAWu vernejsi, rychlejsi pres SW Pentax.
jo, to ja viem, preto by ma zaujímalo, čím sa líši výstup z "podporovanej" a "nepodporovanej" verzie...Čtvrtek píše:bedo: DNG z K-3 ti otevře i LR 3. To že LR, nebo Camera Raw podporuje nový foťák je, že vytvořily profil k vykreslení barev pro daný fotoaparát.Takže v nabídce PROFIL FOTOAPARÁTU bude místo profilu ADOBE STANDART jen profil VLOŽENÝ.
Bohužel originální SW Pentaxu, tj. Camera Utility 5.0 se chová obdobně. V okně browser to vypadá normálně, po přepnutí do úprav, tj. okna Laboratory to při multi AWB chytne stejný zelený nádech. Nezávisle na tom, jestli to je PEF nebo DNG.zirecek píše:Resenim je uzivat originalni SW Pentaxu, nez se to doladi. Mam starsi telo, ktere jiz Adobe podporuje, presto se mi zda vyvolavani RAWu vernejsi, rychlejsi pres SW Pentax.
Jan67
Jan67: Tak to bude někde chyba s multi AWB, aneb jak píšete, že se Pentax neobtěžoval popsat, jak má multi AWB fungovat.
ono to fakt vyzera tak,ze MultiWB je urcene iba pre sprocesovanie priamo vo fotaku K-3 do JPG.