AE-L/AF-L
Moderátor: Moderátoři
AE-L/AF-L
Prosím o radu ohledně AE-L/AF-L. U mého starého Lumixe toto tlačítko fungovalo tak, že při jeho zmáčknutí se nastavila a aretovala expozice spolu s ostřením, následné mačkání spouště pouze exponovalo snímky bez dalších změn v expozici a ostření. Využíval jsem to pravidelně při focení panoramatických snímků a fungovalo to skvěle. Jenže u K-3 jsem zjistil, že to tak nefunguje. I když v menu C4 nastavím spojení aretovaného AF s AE při zmáčknutí tlačítka AE-L, expozice se sice zamkne, ale ostří to při každém zmáčknutí spouště. Dá se to sice obejít přepnutím na MF, ale to není řešení. Jak to děláte vy? Funguje to někomu tak jak má? Předem díky 

Pentax K-3 + SMC DA 18-135mm f/3,5-5,6 ED AL IF DC WR + Pentax SMC DA 50mm f/1,8
-
- Pokročilý uživatel
Re: AE-L/AF-L
Právě to přepnutí na manuál je řešení. Když se podíváš i na videa s Gavinem "Hauím" /nevím jak se to píše/ ten ten i na svém profi Canonu přepíná na manuál.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
nie je to síce asi priamo odpoveď na Tvoju otázku, ale ja si na foťákoch zvyknem "vypnúť" AF na polovičné stlačenie spúšte - AF sa dá stále aktivovať stlačením tlačítka AF, ale spúšť reaguje okamžite
Pokud vím tak to spojení AF s AE funguje obráceně. Když namáčkneš, zamkne se ti ostření i expozice.
Na panorama je opravdu nejlepší volba přepnout na manual.
Na panorama je opravdu nejlepší volba přepnout na manual.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
Pentax Optio w90
Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5
ano, funguje to naopak.. ked spojenie AF a AE nastavis na ON (volba C4), tak pri zamknuti ostrenia sa ti zamkne aj expozicia. Ja to vsak pouzivam inac. Na namacknutie spuste nechavam standardne fungovat AF (vypnutie sa mi absolutne neosvedcilo, ked som niekomu dal do ruky fotak, aby ma s manzelkou odfotil, viete si predstavit ako to dopadlo
a vypinat / zapinat sa mi to fakt nechce ).. namiesto toho AF prave zamykam stlacim AF - to si nastavis v Button Customization (obrazovka 4 v nastaveni fotaka) kde das Cancel AF pre AF Button. Takto pri foteni panoram si cez AF zamknem ostrenie a ked potrebujem zamknut aj expoziciu tak stlacim este aj AE, cim mam vacsiu kontrolu nad tym, co som prave zamkol a K3 ma tie butoniky vedla seba, takze super ovladanie
- AE staci stlacit len raz a potom fotim s trvale pridrzanym AF butonikom

Naposledy upravil(a) Gaprielko dne 11 pro 2013, 08:26, celkem upraveno 1 x.
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Aj ja mám nastavené na AF tlačidle vyradenie AF z činnosti, ale treba ho stále držať. Škoda, že to nefunguje ako AE-L, kde stačí iba stlačiť a expozícia je blokovaná nafurt.
K-1 II + D-BG6 (ex: K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR,
Pentax D FA* 85/1,4, Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly.
Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR,
Pentax D FA* 85/1,4, Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly.
Blesk Pentax AF 540FGZ
Díky všem za postřehy a rady, nejlepší možné (záměrně nepíšu ideální) nastavení bude asi to s nastavením tlačítka AF na vypínání AF jak píše Gaprielko. C4 tedy nechám na OFF - popravdě řečeno nechápu, proč tam ta možnost je a jaké je její reálné využití. Myslím, že pokud by to fungovalo tak jako u Lumixe, tak by se našlo vícero lidí, kteří by to používali. Je to vopruz: namáčknout spoušť do poloviny (nastavení expozice a zaostření) - zmáčknout AE-L (aretace expozice) - zmáčknout a držet AF (aretace zaostření) - mačkat spoušť 

Pentax K-3 + SMC DA 18-135mm f/3,5-5,6 ED AL IF DC WR + Pentax SMC DA 50mm f/1,8
Asi blbá otázka, ale načo potrebuješ pri panorámach AF, nebolo by predsa len jednoduchšie ho celkom vypnúť? Inak súhlasím, že chovanie Panasonicu vyzerá byť rozumnejšie. Na takom Nikone 1 je napr. treba držať príslušné tlačítko aj pre obyčajné AE-L, takže to nie je u Pentaxu až také zlé. Chcel som aj pozrieť, ako to je u Olyho, ale stratil som sa v menu. 

funkyboss: stale mas moznost dat C4 na ON a vyhnes sa tak mackaniu AE-L, so stlacenim (a drzanim) AF, budes mat aretovanu aj expoziciu.. jedine, ze to musis stale drzat a nestaci len raz slacit
ja som prave naopak rad, ze AF nie je na tom tak ako AE-L.. vyuzivam to hlavne pri rychlych dejoch, ked fakt potrebujem na jednu / dve snimky vyradit AF a to, ze AF je blokovane len pocas drzania tl. AF mi to fakt urychluje pracual.vlado píše:Aj ja mám nastavené na AF tlačidle vyradenie AF z činnosti, ale treba ho stále držať. Škoda, že to nefunguje ako AE-L, kde stačí iba stlačiť a expozícia je blokovaná nafurt.

Tak jsem to zkoušel a nefunguje mi to: nastavil jsem to jak píšeš (AF OFF, C4 ON) a i když držím AF při mačkání spouště, tak se mi mění čas, čili se expozice nearetuje (pokud navíc nezmáčknu i AE-L). Tak nevím.Gaprielko píše:funkyboss: stale mas moznost dat C4 na ON a vyhnes sa tak mackaniu AE-L, so stlacenim (a drzanim) AF, budes mat aretovanu aj expoziciu.. jedine, ze to musis stale drzat a nestaci len raz slacit
hmm.. tak to mas pravdu, nefunguje to tak.. ked som to vsak minule skusal, bol som v tom, ze to funguje.. tak neviem preco nie 

No ja som to podľa toho vašeho popisu skúsil a ide to. Aspoň na K5. Ak som teda správne pochopil, o čo ide - mať namerané svetlo a zaostrené, súčasne toto aretovať jedným pokynom a pri tomto nastavení fotiť na rôzne smery.
Stačí mi na to držať AF tlačítko a fotiť. Nastavenie: AF ostrenie na polspúšť vypnuté, funkcia ostrenia v nastavení "Prispôsobenie tlačítka - AF tlačítko" zapnuté a v položke menu C5 ( K3 tu má zrejme zmenu) zapnutá aretácia AE-L s AF.
Stačí mi na to držať AF tlačítko a fotiť. Nastavenie: AF ostrenie na polspúšť vypnuté, funkcia ostrenia v nastavení "Prispôsobenie tlačítka - AF tlačítko" zapnuté a v položke menu C5 ( K3 tu má zrejme zmenu) zapnutá aretácia AE-L s AF.
no vazne skusam to a nefunguje! pred 2 dnami som skusal a pokial ma pamat neklame, tak to fungovalo.. tak neviem, ci som nieco este nastavil, co to vypne (ale co?), alebo je to nejaky bug..
ostatni, co mate K3, ako vam to funguje?
ostatni, co mate K3, ako vam to funguje?
Ten tvůj postup (ESB) s vypnutím AF při namáčknutí spouště opravdu funguje i na K-3 (v podstatě obchází využití tlačítka AE-L). Ale my jsme zkoušeli jiný postup (viz Gaprielko) - aby zůstal AF funkční i po namáčknutí spouště. A tak to nejspíš nejde.