Nacitanie DNG do ALR podla Profilu K-3
Moderátor: Moderátoři
Nacitanie DNG do ALR podla Profilu K-3
ked sa tu uz nacalo v teme K-3 Raw spracovanie, kto ma skusenosti s alternativnym programom, podobnym Adobe Light Room co sa tyka vykonu, ovladania a HLAVNE nacitania DNG tak ako ho vidim vo fotaku. lebo v ADL mi pije krv, ze DNG nacita default, musim upravit EV, kontrast. Prednastavene profily to neriesia, kazda fotka sa do neho netrafi.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Re: K3 prvni dojmy
lennyl, len že kde máš istotu že zrovna foťák ten DNG zobrazuje "korektne" a nie PC ? Dosť diskutabilné, priorita je výsledok, či je reálne taký ako ho vidím na LCD, len tam tiež môže zlyhať fotolab
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
pozeram na stranky Ricoh, este ani ich PENTAX Digital Camera Utility 4 nepodporuje RAW (PEF) z K-3.
davam dve ukazky zo spracovania DNG z K-3:
1. nacitanie DNG v AdobeLightRoom 5.2
- na lavej strane nacitanie DNG (ADL to nacita vzdy v default nastaveni)
- na pravej strane je DNG upravene, malo by sa aspon trochu priblizovat co som videl na LCD a pohladom oci na scenu
2. nacitanie DNG v Zoner Photo Studio 14PRO:
- na lavej strane nacitanie DNG - bez uprav! vysledok skoro dobry
- na pravej strane je DNG upravene z ADL, cize aj ked sa farebne Zoner uplne netrafil do reality,aspon expozicia a kontrast je fajn
* farebny profil mam rovnako nastaveny na LG IPS monitore, aj vo WIN7 64bit, aj v Zoneri, ADL berie profil z WIN.
davam dve ukazky zo spracovania DNG z K-3:
1. nacitanie DNG v AdobeLightRoom 5.2
- na lavej strane nacitanie DNG (ADL to nacita vzdy v default nastaveni)
- na pravej strane je DNG upravene, malo by sa aspon trochu priblizovat co som videl na LCD a pohladom oci na scenu
2. nacitanie DNG v Zoner Photo Studio 14PRO:
- na lavej strane nacitanie DNG - bez uprav! vysledok skoro dobry
- na pravej strane je DNG upravene z ADL, cize aj ked sa farebne Zoner uplne netrafil do reality,aspon expozicia a kontrast je fajn
* farebny profil mam rovnako nastaveny na LG IPS monitore, aj vo WIN7 64bit, aj v Zoneri, ADL berie profil z WIN.
- Přílohy
-
- ADL_resize.jpg (75.48 KiB) Zobrazeno 3333 x
-
- Zoner_resize.jpg (78.54 KiB) Zobrazeno 3333 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
Ešte môžeš skúsiť fotiť aj do JPEG a porovnávať to na monitore s JPEGom...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
no, 8bit JPG uz moc neupravim nikde, ten je dost zmrsteny z fotaku. kazdopadne JPG mi nacita vsade ok.
spat k povodnej otazke: PEF z K-3 asi zatial nenacita nic. treba pockat na update od vyrobcov softu a fotit do DNG.
spat k povodnej otazke: PEF z K-3 asi zatial nenacita nic. treba pockat na update od vyrobcov softu a fotit do DNG.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Este poznamka k Adobe LR: ten neberie ziadny profil z Win ale pracuje v ProPhoto RGB.
Z mého pohledu a názoru nevidím jediný důvod fotit do PEF. Jen pro názornost, hned po uveřejnění prvních fotek z K-3 v DNG jsem je normálně otevřel v Camera RAW 8.2.
Pokud chci fotku takovou jakou vidím na pidi displeji foťáku, doporučuji používat v raw converteru záložku KALIBRACE FOTOAPARÁTU, nebo fotku vyladit podle svého mínění a použít tlačítko POUŽÍT NOVÉ VÝCHOZÍ NASTAVENÍ CAMERA RAW + v předvolbách zatrhnout ZMĚNIT VÝCHOZÍ NASTAVENÍ NA SPECIFICKÉ PRO SÉRIOVÉ ČÍSLO FOTOAPARÁTU.
To stejné a bezpředmětné jsou dohady o výstupu v barevnosti z různých modelů foťáků a výrobců, že ten má lepší čevenou a ten zase zelenou atd. atd. hodnocené bez vytvoření DNG profilu z každého kusu a srovnání na kvalitním zkalibrovaném monitoru, se základy správy barev a né NTB s TN panelem
Onehdá jsem s kamošem vyfotili kartu ( X-Rite ColorChecker), já K-5IIs a on D5, přes DNG Profile Editor udělal každy Dng profil pro svoje foto a světe div se, žádný vyditelný rozdíl
Pokud chci fotku takovou jakou vidím na pidi displeji foťáku, doporučuji používat v raw converteru záložku KALIBRACE FOTOAPARÁTU, nebo fotku vyladit podle svého mínění a použít tlačítko POUŽÍT NOVÉ VÝCHOZÍ NASTAVENÍ CAMERA RAW + v předvolbách zatrhnout ZMĚNIT VÝCHOZÍ NASTAVENÍ NA SPECIFICKÉ PRO SÉRIOVÉ ČÍSLO FOTOAPARÁTU.
To stejné a bezpředmětné jsou dohady o výstupu v barevnosti z různých modelů foťáků a výrobců, že ten má lepší čevenou a ten zase zelenou atd. atd. hodnocené bez vytvoření DNG profilu z každého kusu a srovnání na kvalitním zkalibrovaném monitoru, se základy správy barev a né NTB s TN panelem

Onehdá jsem s kamošem vyfotili kartu ( X-Rite ColorChecker), já K-5IIs a on D5, přes DNG Profile Editor udělal každy Dng profil pro svoje foto a světe div se, žádný vyditelný rozdíl

STŘÍBRU ZDAR
Jan67: na LCD vidim scenu tak, ako som si fotak nastavil v profile (kontrast,saturaciu atd.) samozrejme aj ked fotim do RAW aj do JPG aj kombinacia oboch.
- ked RAW nacitam do ADL, tak to nie je to co chcem - teda co vidim na LCD (a to nastavenie vo fotaku sa snazim priblizit co najviac realite)
- ked RAW nacitam do PENTAX Digital Camera Utility alebo Zoneru je to OK
ale toto sme tu uz v inom vlakne rozoberali.
Lukas_Gal: to ze ADL ma svoj vlastny ProPhoto RGB mi doteraz uplne uniklo (asi aj preto, ze farebny profil sa v ADL neda nastavit).
cital som si k tomu teraz napr. aj tu: http://members.lightroomqueen.com/Knowl ... ould-i-use
kazdopadne som si teraz skusil odfotit s K-3 DNG s nastavenim vo fotaku sRGB aj Adobe RGB, v Adobe LightRoom mi neurobilo po nacitani nic iba domrvilo farby pri Adobe RGB
- ked RAW nacitam do ADL, tak to nie je to co chcem - teda co vidim na LCD (a to nastavenie vo fotaku sa snazim priblizit co najviac realite)
- ked RAW nacitam do PENTAX Digital Camera Utility alebo Zoneru je to OK
ale toto sme tu uz v inom vlakne rozoberali.
Lukas_Gal: to ze ADL ma svoj vlastny ProPhoto RGB mi doteraz uplne uniklo (asi aj preto, ze farebny profil sa v ADL neda nastavit).
cital som si k tomu teraz napr. aj tu: http://members.lightroomqueen.com/Knowl ... ould-i-use
kazdopadne som si teraz skusil odfotit s K-3 DNG s nastavenim vo fotaku sRGB aj Adobe RGB, v Adobe LightRoom mi neurobilo po nacitani nic iba domrvilo farby pri Adobe RGB

- Přílohy
-
- windows 7 64bit a color management, samozrejme tam ProPhotoRGB nie je.
- Color Management_resize.jpg (105.3 KiB) Zobrazeno 3427 x
Ano, právě, foťák na LCD zobrazí JPG, který si sám vyrobí dle svýho nastavení. Ale s RAWem to nemá nic společnýho.lennyl píše:Jan67: na LCD vidim scenu tak, ako som si fotak nastavil v profile (kontrast,saturaciu atd.) samozrejme aj ked fotim do RAW aj do JPG aj kombinacia oboch.
Spíš se zamýšlím nad účelností snahy získat v RAW procesoru stejný obrázek jako na LCD. To si snad nastavuješ pro každou fotku nové nastavení JPG podle konkrétní situace?
Opravdu v tom nevidím smysl. LCD foťáku je podle mě pouze odhad toho, jak asi zhruba ta fotka může vypadat.
Jan67
Jan67: asi sa stale dobre nechapeme
viem ze LCD zobrazuje sprocesovany JPG podla nastavenia v profile fotaku a toto iste chcem vidiet aj po nacitani do AdobeLightRoom, pretoze:
-mi nacitany DNG v PENTAX Digital Camera Utility aj v Zoneri ukaze tak isto ako JPG (ten isty obraz)
-ale v AdobeLightRoom mam UPLNE kazdy nacitany DNG uplne vyflusnuty a musim KAZDY subor manualne upravovat ako blbec (prosim nepisat ze si mozem v ADL nastavit vychodzi profil, ten sa nehodi na kazdu fotku).

viem ze LCD zobrazuje sprocesovany JPG podla nastavenia v profile fotaku a toto iste chcem vidiet aj po nacitani do AdobeLightRoom, pretoze:
-mi nacitany DNG v PENTAX Digital Camera Utility aj v Zoneri ukaze tak isto ako JPG (ten isty obraz)
-ale v AdobeLightRoom mam UPLNE kazdy nacitany DNG uplne vyflusnuty a musim KAZDY subor manualne upravovat ako blbec (prosim nepisat ze si mozem v ADL nastavit vychodzi profil, ten sa nehodi na kazdu fotku).
Čtvrtek: vies mi prosim ta poradit kde konkretne mam co nastavit, nic som nenasiel nikde kde by to islo, velmi by si mi tym pomohol.
Nechcem mat po nacitani DNG z Pentax K-3 v AdobeLightRoom vsetky nastavenia na nule,ale chcem ich mat tak ako to vidno na fotaku na LCD a aj ine RAW editory to nacitaju tak isto...mozno to nejde v ADL a zbytocne sa snazim
Nechcem mat po nacitani DNG z Pentax K-3 v AdobeLightRoom vsetky nastavenia na nule,ale chcem ich mat tak ako to vidno na fotaku na LCD a aj ine RAW editory to nacitaju tak isto...mozno to nejde v ADL a zbytocne sa snazim

- Přílohy
-
- import DNG do AdobeLightRoom, Develop Settings nema nic co si popisoval
- ALR_Import Photos.jpg (43.26 KiB) Zobrazeno 3409 x
-
- po nacitani DNG mi ani v zalozke Camera Calibration neumozni nastavit nieco s Pentaxom
- ALR_Camera Calibration.jpg (44.9 KiB) Zobrazeno 3409 x
-
- na disku som nasiel taketo subory v instalacii ADL, ale neviem ich nikde vyuzit.
- Total Commander.jpg (46.27 KiB) Zobrazeno 3409 x
S tými profilmi opatrne, pokiaľ človek nemá jasno v tom, čo od toho chce (a funkčnú správu farieb), je lepšie držať sa sRGB. ProPhoto RGB je interný farebný priestor Adobe aplikácií, v ktorom dochádza pri úpravách k najmenšej degradácii obrazu, výstup ide v každom prípade do nejakého iného priestoru (najčastejšie sRGB, lebo ten sa vcelku dá používať aj bez správy farieb/kalibrácie). Nastavenie sRGB/AdobeRGB vo foťáku má vplyv len na JPEG výstup produkovaný foťákom, RAW dáta mǒžu byť maximálne označené farebným profilom foťáku (čo nie je ani jeden zo zatiaľ spomenutých).
lennyl: zítra večer na to mrknu a napíšu, nejsem teď na svém počítači.
STŘÍBRU ZDAR
super diky.
nasiel som ukazku na camera calibration napr. aj tu http://www.youtube.com/watch?v=lBtNMShttTk
kde presne popisuje od 00:25 minuty co sa tu ja snazim na fore zistit
...akurat ze ja nic v ADL take nemozem nastavit...
este som nasiel na http://dcptool.sourceforge.net/Usage.html ze si mozem z K-3 z DNG vyextrahovat profil a potom ho nacitat do presetu do ADL, ale neviem ci idem spravnou cestou
nasiel som ukazku na camera calibration napr. aj tu http://www.youtube.com/watch?v=lBtNMShttTk
kde presne popisuje od 00:25 minuty co sa tu ja snazim na fore zistit

...akurat ze ja nic v ADL take nemozem nastavit...
este som nasiel na http://dcptool.sourceforge.net/Usage.html ze si mozem z K-3 z DNG vyextrahovat profil a potom ho nacitat do presetu do ADL, ale neviem ci idem spravnou cestou

- Přílohy
-
- Presets.jpg (33.06 KiB) Zobrazeno 3392 x