debata je o K30 - som zvedavy, ci si to vsimnu viaceri ludia ako im to ostri.
Moderátor: Moderátoři
v pohode, kto chce fotiť na F1.4 na APS-C, pre toho asi nebude m43 formát vhodný - vždy vravím, že si treba vybrať podľa svojich potrieb...Klingo píše:Lenże...hlbka ostrosti je na tejto fotke obrovska. Cela snimka . To nemoze byt problem ani pre k30. Ak by som pouzil cl.1.4 na apsc,boli by ostre povedzme riasy ale uz nic ine .
Dnes se mi ozval pan Kautský. Bude potřeba seřídit LEDky ostření. Jestli jsem to správně pochopiljirifno píše:Dnes jsem testoval můj výše popsaný problém.
Abych eliminoval vliv lidského faktoru, byl foťák na stativu. V LV jsem si přesně ustavil tělo a pak zkoušel, kde se zobrazují indikátory v hledáčku. Pokud je fotoaparát na šířku jsou body opravdu vertikálně posunuty směrem dolů cca. o 1/2 středového ostřícího bodu (svítící čtvereček). Zdá se to málo, ale na matnici to jde vidět. Ostřit to ostří v rámci možností přesně a to jak horizontálně, tak i vertikálně a to pod úhlem 45°. Testováno se Sigmou 17-50/2,8 na cloně 2,8. Komponovat musím podle matnice, tam to pasuje s LV, ale pokud zaostřím dle toho svítícího bodu bude již fotografie mírně posunuta.
Teď tedy nevím zda je to ještě v pořádku nebo je posunutý AF senzor nebo co a jak se to mohlo stát? Nesetkali jste se s tím někdo a jak jste to řešili? Servis? Mám napsat do servisu a zeptat se co a jak a za kolik?
Díky.
P. S.: Na staré K-x to nebylo vidět a byl pokoj. Tady jedině vypnout zobrazování.