K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: K3 prvni dojmy
Ja chci taky 

Ever-patient PENTAX 
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
nieco na tom mozno bude, ze ked je scena priliz presvetlena a dopada vela svetla cez objektiv s f1,4 na snimac (konkretne DA*55, s inym mi to nerobi! na f1,4), tak su vysledky AF kolisave.
* aj ked som vonku dal kompenzaciu do -1EV, DA*55 ostrila rovnako. Tu ide skor asi o to svetlo, nie aky vysledny expozicny cas dostanem (mal som aj 1/1250, 1/2500 atd.)
miky: jasne, urob recenziu K-3, bude to tvoj pohlad na fotak a kazdy ho ma iny.
* aj ked som vonku dal kompenzaciu do -1EV, DA*55 ostrila rovnako. Tu ide skor asi o to svetlo, nie aky vysledny expozicny cas dostanem (mal som aj 1/1250, 1/2500 atd.)
miky: jasne, urob recenziu K-3, bude to tvoj pohlad na fotak a kazdy ho ma iny.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
lennyl: možno by si mal skúsiť dať foťák na statív a cvaknúť za tých svetelných podmienok napr. baterky...
kam to vtedy vlastne ostrí...

kam to vtedy vlastne ostrí...

K1,K5,XF10,A7...
http://atrejphotography.blogspot.com/
http://atrejphotography.blogspot.com/
Tak OKk... O víkendu mám poměrně velké focení, kam chci K3 vzít, tak počkám do té doby. Abych měl K3 pořádně vyzkoušenou
.

Držíme palce - fotografovi aj foťáku. 

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ešte k teme o tych meradlach. Som prekvapeny, lebo moderne mikrometre vedia s presnosťou na 0,001 mm
http://www.kinmtg.com/KATALOG_KINEX.pdf
http://www.kinmtg.com/KATALOG_KINEX.pdf
...a zkoušel jsi s tím měřit s takovouhle přesností?
Respektive udělej měření... a pak ho 3x zopakuj
. Tam jde už jen o to, že se něco posouvá reálně v nějaké drážce - a ty prostě musíš manuálně rukou posouvat se stejnou přesností, s jakou chceš měřit. Navíc ty díly nelícují až tak přesně, aby tam nebyla vůle 1/100 mm.
Na mikrometru je díky převodní šroubovici ta "drážka" mnohem delší a celkově je i měřítko mnohem pevnější, protože z principu šroubovice je drážka "držená ze všech stran".
Respektive udělej měření... a pak ho 3x zopakuj

Na mikrometru je díky převodní šroubovici ta "drážka" mnohem delší a celkově je i měřítko mnohem pevnější, protože z principu šroubovice je drážka "držená ze všech stran".
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
to miky_lbc: Spravne, čakal som až sa niekto ozve! Presne ako v šublerach. Dobre meraju tak na 0,1mm a možno aj 0,05mm, ale určite nie 0,01 ako sa nam snažia nahovoriť.
Dalej ako píšeš, meranie v praxi sa ma vykonavať niekolkokrat, pretože do toho vstupuju rozne faktory nepresnosti vratane ludskeho.
Dalej ako píšeš, meranie v praxi sa ma vykonavať niekolkokrat, pretože do toho vstupuju rozne faktory nepresnosti vratane ludskeho.

-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Abych se vrátil k tématu. K-3 je doma a tady jsou první dojmy (ještě jsem nic pořádně nevyfotil, to až o víkendu)
1) Rychlost super (alespoň v porovnání s K20D). Uvidím jak ostatní objektivy.
2) Prošel jsem nastavení, nějaké změny oproti K20D, ale nic vážného.
3) Pár tlačítek mi nechtělo fungovat, ale návod ukázal, že je to trochu jinak.
4) Stavové informace na velkém displeji jsem nejprve ztlumil a následně vypnul. Strašně mně to rušilo, při koukání do hledáčku. Není tam nějaký senzor přiblížení? Že by se displej vypnul? Nic jsem nenašel.
5) Už to vypadalo, že budu muset fotit do DNG, neb Rawtherapee nový formát PEF nepodporuje. Nicméně dnes vyšla nová verze dcraw, která K-3 podporuje, takže během pár dní snad bude podpora i v RT.
Zatím vše.
... Možná ještě, nemáte někdo takové ty barevné kalibrační fotky z K-3? Vývojář z RT týmu by podle nich vytvořil barevný profil. Případně, nedají se to odněkud stáhnout?
1) Rychlost super (alespoň v porovnání s K20D). Uvidím jak ostatní objektivy.
2) Prošel jsem nastavení, nějaké změny oproti K20D, ale nic vážného.
3) Pár tlačítek mi nechtělo fungovat, ale návod ukázal, že je to trochu jinak.
4) Stavové informace na velkém displeji jsem nejprve ztlumil a následně vypnul. Strašně mně to rušilo, při koukání do hledáčku. Není tam nějaký senzor přiblížení? Že by se displej vypnul? Nic jsem nenašel.
5) Už to vypadalo, že budu muset fotit do DNG, neb Rawtherapee nový formát PEF nepodporuje. Nicméně dnes vyšla nová verze dcraw, která K-3 podporuje, takže během pár dní snad bude podpora i v RT.
Zatím vše.
... Možná ještě, nemáte někdo takové ty barevné kalibrační fotky z K-3? Vývojář z RT týmu by podle nich vytvořil barevný profil. Případně, nedají se to odněkud stáhnout?
4)displej vypni uplne a mas pokoj 

-
- Uživatel
trošku odbočim od nastaveni. kúpil som battery grip na k3 a po rozbaleni som zistil že soudruzi z Japonska nekde udelali chybu. Stativovy zavit na gripe nieje v strede osi objektívu ale bokom. Na starom tele k20 som mal tiež grip ale neoriginal a tam bolo všetko tak ako má byť... Je to len postreh, no niekomu to môže vadit pri nasadzovaní panoramatickej hlavy.
Pentax K20D,K3,Tamron 90mm F/2.8 ,Tamron AF 17-50mm f/2,8 ,Tamron 10-24 f 3,5-4,5. Tamron 70-200mm F2.8 ,Samyang 8mm f/3.5 Fish-Eye. Pentax 15/4. Pentax 35/2,4. Pentax 50/1,8
ratam ze si kupil original D-BG5 na K-3. nespominam si kedy som fotil na stative panoramy spolu s gripom, ten isiel vzdy dole (resp. na hory som ho ani nenosil). kazdopadne ten zavit mimo os objektivu nepotesi (nodal point)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Uživatel
ja ho mam nasadený stále. nechce sa mi stále pred fotenim riešit baterka. na k20 som vedel koľko asi znesie fotiek. kúpia som si ho hlavne pre lepšie držanie. mám asi veľkú labu... hi hi.
Pentax K20D,K3,Tamron 90mm F/2.8 ,Tamron AF 17-50mm f/2,8 ,Tamron 10-24 f 3,5-4,5. Tamron 70-200mm F2.8 ,Samyang 8mm f/3.5 Fish-Eye. Pentax 15/4. Pentax 35/2,4. Pentax 50/1,8
na stvrtok som sa objednal do Ruzomberku na nastavenie Sigmy 30/1,4 (FF/BF) na telo K-3. mali by mi to urobit na "pockanie" (2-3hodiny) zadarmo - teda v ramci zaruky objektivu.
teraz som skusal fotit pohyb s K-3 + Sigma 30/1,4 na f1,4. Nie je to az take zle, ako kazdy ohrna nos nad AF-C na K-3.
* nastavenie som si ale urobil po svojom:
- AF-C, vyber ostriaceho bodu na 1 !,ziadne viac bodove automaticke ostrenie s prioritou stredu, to by si fotak ostril kam chce (ostril som vzdy na oci skoro v zlatom reze), Single shot (ziadne continuous), zaostril som a sledoval pohybom fotaku oci a ked bola vhodna kompozicia exponoval, pokracoval v sledovani oci a znovu exponoval (K-3 s tou Sigmou 30/1,4 stihala doostrovat v pohode)
- v menu C3 som nastavil 16.) 1st Frame Action in AF.C na 3. Focus-priority (toto neviem ci je ale vhodne mat), 17.) Action in AF-C na 1. Focus-priority
- mod TAv s f1,4-f1,6, cas 1/50 (prve dve fotky) a 1/320s (ostatne fotky).
- profil Bright (nech to ma farbicky, doostrenie iba na +1 pri FineSharpening), JPG rovno z fotaku.
* vysledky nie su zle. po nastaveni Sigmy v servise to bude snad este lepsie. Ricoh vyda dalsi firmware a bude najsamlepsie
teraz som skusal fotit pohyb s K-3 + Sigma 30/1,4 na f1,4. Nie je to az take zle, ako kazdy ohrna nos nad AF-C na K-3.
* nastavenie som si ale urobil po svojom:
- AF-C, vyber ostriaceho bodu na 1 !,ziadne viac bodove automaticke ostrenie s prioritou stredu, to by si fotak ostril kam chce (ostril som vzdy na oci skoro v zlatom reze), Single shot (ziadne continuous), zaostril som a sledoval pohybom fotaku oci a ked bola vhodna kompozicia exponoval, pokracoval v sledovani oci a znovu exponoval (K-3 s tou Sigmou 30/1,4 stihala doostrovat v pohode)
- v menu C3 som nastavil 16.) 1st Frame Action in AF.C na 3. Focus-priority (toto neviem ci je ale vhodne mat), 17.) Action in AF-C na 1. Focus-priority
- mod TAv s f1,4-f1,6, cas 1/50 (prve dve fotky) a 1/320s (ostatne fotky).
- profil Bright (nech to ma farbicky, doostrenie iba na +1 pri FineSharpening), JPG rovno z fotaku.
* vysledky nie su zle. po nastaveni Sigmy v servise to bude snad este lepsie. Ricoh vyda dalsi firmware a bude najsamlepsie

- Přílohy
-
- 1/60s, f1,4
- IMGP1212.jpg (196.43 KiB) Zobrazeno 3206 x
-
- 1/50s, f1,4
- IMGP1213.jpg (217.61 KiB) Zobrazeno 3206 x
Naposledy upravil(a) lennyl dne 21 led 2014, 12:19, celkem upraveno 1 x.