K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: K3 prvni dojmy
Vzhledem k tomu, ze K-5 i K-3 pouzivaji v podstate stejnou technologii co se tyce senzoru, tak se ani nedalo cekat, ze by K-3 mela sumet nejak vyrazne mene, naopak ja osobne povazuji za uspech, ze i pres o dost vyssi rozliseni sumi priblizne stejne. A jine to nebude ani u konkurence, ani u novejsich modelu, dokud nedojde k nejake vyrazne zmene v technologii (a zadne takove informace tu zatim nejsou... )
Takze pokud je nekdo v tomto smeru zklaman, tak mel nerealna ocekavani...
Kdo nutne potrebuje nizky sum na vysoka ISO (tim myslim nejen na testy, ale na realne pouziti ), tak mu nezbyde nez prejit na FF k Nikonu, idealne na model s nizsim rozlisenim nebo si pockat, jestli Pentax jednou...
Ps: Predpokladam, ze pristi tyden vyjde podrobny test K-3 na pentaxforums.com a urcite tam bude i porovnani s K-5 na vysoke ISO, takze pak bude ohledne sumu docela jasno...
Takze pokud je nekdo v tomto smeru zklaman, tak mel nerealna ocekavani...
Kdo nutne potrebuje nizky sum na vysoka ISO (tim myslim nejen na testy, ale na realne pouziti ), tak mu nezbyde nez prejit na FF k Nikonu, idealne na model s nizsim rozlisenim nebo si pockat, jestli Pentax jednou...
Ps: Predpokladam, ze pristi tyden vyjde podrobny test K-3 na pentaxforums.com a urcite tam bude i porovnani s K-5 na vysoke ISO, takze pak bude ohledne sumu docela jasno...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
fyby: je nějaký rozdíl v šumu (např. iso 6400) na 24Mpix a třeba na 10Mpix. Myslím při nastavení ve foťáku, úpravy v počítači nesnáším (dělám je, ale nebaví mě). Můžeš mi udělat test se zapnutým maximálním odšuměním?
Očekákávat výrazně lepší vlastnosti co se týká šumu je naivní...
Ona je ve skutečnosti ta evoluce v téhle oblasti dost vlažná a z velké části na SW úrovni. Poslední generace šumí sice opravdu o něco méně, ale největšího efektu je docíleno odšumováním. Raw se až tak propastně za poslední léta nezměnil.
Ona je ve skutečnosti ta evoluce v téhle oblasti dost vlažná a z velké části na SW úrovni. Poslední generace šumí sice opravdu o něco méně, ale největšího efektu je docíleno odšumováním. Raw se až tak propastně za poslední léta nezměnil.
Povedal by som, že veľký skok nastal hlavne s prechodom z CCD na CMOS snímače. Je to logické, keďže na CMOS snímačoch sú analógové zosilňovače podstatne bližšie k bunkám snímača, ako u CCD, takže sa na signál nenabalí po ceste k prevodníkom toľko šumu (teda ono sa nabalí rovnako, ale keďže signál z CMOS je už zosilnený, tak to až tak nevadí). U malých rozmerov potom ešte vylepšili aktívnu plochu buniek pomocou BSI technológie a to je vskratke asi tak všetko.
Osobne mi monochromatický šum nevadí, čo mi vadilo, boli také tie farebné machule u CCD.
Osobne mi monochromatický šum nevadí, čo mi vadilo, boli také tie farebné machule u CCD.
Osobne tomu videu z pentaxforums nerozumiem. Nemá to moc veľkú výpovednú hodnotu pretože už pred namačknutím spúšte je to takmer ostré, a teda tomu ostreniu nedali veľmi zabrať. Len to tak srandovne preskočí hore-dolu a potvrdí zaostrenie.jasanek píše:Par zajimavych videii z pentaxforums.com (mozna se tu nektera uz objevila):
Ostreni v live view:
http://www.youtube.com/watch?v=15HdQhSxyCI
Našiel som dve podobné videá, ktoré myslím ukazujú možnosti toho LV ostrenia lepšie
1. 18-135 DC
http://www.youtube.com/watch?v=bkihO7pTKmU
2. Porovnanie K3 a K5 - FA 31 ltd
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 1jd3VcQEOA
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze na tom videu nejde ani tak o rychlost, ale spis o ukazani moznosti, vyberu ostricich bodu apod. V tomto smeru je to docela zajimave a poucne.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
to bedo:
Máš pravdu. Opačný postup (potlačit šum a pak zmenšit na 70%) dává lepší výsledek.
Hilda
Máš pravdu. Opačný postup (potlačit šum a pak zmenšit na 70%) dává lepší výsledek.
Hilda
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Nemělo by se u porovnání šumu nejprve sjednotit rozlišení ?
DXO sjednocuje měření senzoru na ekvivalent 8Mpx a uvádí k tomu toto vysvětlení:
Noise measurements in RAW format are indicative of pixel performance, but the viewing conditions of the image must also be taken into account. To compare prints on a given format of cameras with different resolutions, it is more suitable to compute the equivalent SNR of a camera with a given reference resolution. For equal, normalized SNR, a high-resolution camera is still better than a low-resolution camera. While it is always possible to simulate a low-resolution camera using a higher resolution camera (since downsampling is easy), it is not possible to simulate a high-resolution camera using a lower-resolution camera other than by interpolating or inventing data.
Je k tomu celé povídání:
http://www.dxomark.com/Reviews/More-pix ... Conclusion
Pak je otázka, jestli downsampling z K3 24Mpx dá pak lepší výsledek než 16Mpx z K5.
Asi také záleží, jak se ten downsampling provede. Máte k tomu nějaké zkušenosti?
DXO sjednocuje měření senzoru na ekvivalent 8Mpx a uvádí k tomu toto vysvětlení:
Noise measurements in RAW format are indicative of pixel performance, but the viewing conditions of the image must also be taken into account. To compare prints on a given format of cameras with different resolutions, it is more suitable to compute the equivalent SNR of a camera with a given reference resolution. For equal, normalized SNR, a high-resolution camera is still better than a low-resolution camera. While it is always possible to simulate a low-resolution camera using a higher resolution camera (since downsampling is easy), it is not possible to simulate a high-resolution camera using a lower-resolution camera other than by interpolating or inventing data.
Je k tomu celé povídání:
http://www.dxomark.com/Reviews/More-pix ... Conclusion
Pak je otázka, jestli downsampling z K3 24Mpx dá pak lepší výsledek než 16Mpx z K5.
Asi také záleží, jak se ten downsampling provede. Máte k tomu nějaké zkušenosti?
Jan67
jasanek, máš pravdu. Z hľadiská celkových možností ovládania je to dobré. Len mi v tom videu chýba ukážka tej rýchlosti a vlastne aj presnosti, lebo je to slušný skok oproti K-5, ako vlastne ukazuje to video od soudruhov z ruska, čo som sem dal.
Pokud to netiskneš, tak je jedno jaké rozlišení tam je.Jan67 píše:Nemělo by se u porovnání šumu nejprve sjednotit rozlišení ?
STŘÍBRU ZDAR
Iste, je okolo toho celá veda, kde vystupujú naši starí známi, ako aliasing a tak podobne.Jan67 píše: Asi také záleží, jak se ten downsampling provede.
V skratke - pre optimálny výstup treba viacmenej dodržať nasledovný postup: úpravy (farby, krivky atď) -> odšumenie -> downsampling -> (prípadné) doostrenie
podrobnejšie napr.: http://therefractedlight.blogspot.sk/20 ... mages.html
Mě šlo o to, že pokud se má nějak objektivně porovnat šum K3 a K5, tak by se měly nejdřív sjednotit rozlišení.
Pak má K3 svým větším rozlišením a vhodným algoritmem šanci dohonit nevýhodu menších pixelů.
Mám pocit, že DXO Optics Pro má teď ve verzi 9 na downsampling nějaký speciální algoritmus. Je to zřejmě vyvoláno velkým rozlišením D800.
EDIT: vlastně ani ne na downsampling ale engine na odšumění. Uvádí přínos 1EV (tedy zdvojnásobení ISO při stejné kvalitě).
K5 by podle všeho měla šumit méně. Takže pokud to vypadá srovnatelně, tak to je vlastně pro K3 velký úspěch.
Pak má K3 svým větším rozlišením a vhodným algoritmem šanci dohonit nevýhodu menších pixelů.
Mám pocit, že DXO Optics Pro má teď ve verzi 9 na downsampling nějaký speciální algoritmus. Je to zřejmě vyvoláno velkým rozlišením D800.
EDIT: vlastně ani ne na downsampling ale engine na odšumění. Uvádí přínos 1EV (tedy zdvojnásobení ISO při stejné kvalitě).
K5 by podle všeho měla šumit méně. Takže pokud to vypadá srovnatelně, tak to je vlastně pro K3 velký úspěch.
Jan67
presne tak
Tady jsem ti dal výsledky ISO 6400 a 12800 se zapnutým odšumováním přímo ve foťáku a použití 24Mpx a 14Mpx:Twix píše:fyby: je nějaký rozdíl v šumu (např. iso 6400) na 24Mpix a třeba na 10Mpix. Myslím při nastavení ve foťáku, úpravy v počítači nesnáším (dělám je, ale nebaví mě). Můžeš mi udělat test se zapnutým maximálním odšuměním?
http://uloz.to/xyEBJETk/test-iso-zip
NEVYDRZAL SOM A OBJEDNAL SOM K-3 v alze, cez tyzden idem pon, budem na veky zatrateny
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN