K3 prvni dojmy
Moderátor: Moderátoři
Re: K3 prvni dojmy
Já jsem za svůj život vlastnil celkem 34 digitálních těl a s vyjímkou asi 6ti jsem všude měl neoriginální gripy... a nebyl nikdy žádný problém.
Je to ale trochu o tom, že jsem navyklej nepoužívat spoušť z gripu, ale vždy používám tu z těla.
V podstatě jedinej problém jsem měl u gripu na K5, kde se mi rozpadla po roce ta páčka na vyjmutí baterky. Jenže součástí gripu byl i pack na baterie, tak jsem tu páčku odmontoval z něho .
Ale u lidí, kteří používají ty tlačítka to chápu... v nich je často opravdu velmi znatelný rozdíl.
Je to ale trochu o tom, že jsem navyklej nepoužívat spoušť z gripu, ale vždy používám tu z těla.
V podstatě jedinej problém jsem měl u gripu na K5, kde se mi rozpadla po roce ta páčka na vyjmutí baterky. Jenže součástí gripu byl i pack na baterie, tak jsem tu páčku odmontoval z něho .
Ale u lidí, kteří používají ty tlačítka to chápu... v nich je často opravdu velmi znatelný rozdíl.
Meike mal dobru mechanicku kvalitu tlacitok. Biely popis pri tlacitkach sa ale vedel po case osuchat. Mne hlavne vadilo to, ze nasadeny Meike grip nesedel ako pribity na K5 (ani dalsi kus na K5IIs) a bola tam jemna vola (utesnenie samozrejme nemal).
Presne aj ja som navyknuty na stlacenie spuste na tele, na gripe som sa nikdy nenaucil zastabilizovat drzanie pri stlaceni spuste s pridavneho gripu pri foteni na vysku (na co je aj battery grip urceny) ako ked som stlacal spust na fotaku.
Jednoznacne co mi na pridanom gripe vadilo bola vymena malych skiel, nebola az taka dobra zrucnost pri vymene, grip tam bol naviac. Drzanie tela K-3 je polepsene oproti K5/K5IIs, takze zatial o gripe neuvazujem.
hilda4sea: keby som nebol clovek "must have", tak si mozno ani K-3 nekupim, K5IIs ostrila vyborne (BenaCZ to moze iba potvrdit). Podla mna nemusis zatial az tak banovat.
Presne aj ja som navyknuty na stlacenie spuste na tele, na gripe som sa nikdy nenaucil zastabilizovat drzanie pri stlaceni spuste s pridavneho gripu pri foteni na vysku (na co je aj battery grip urceny) ako ked som stlacal spust na fotaku.
Jednoznacne co mi na pridanom gripe vadilo bola vymena malych skiel, nebola az taka dobra zrucnost pri vymene, grip tam bol naviac. Drzanie tela K-3 je polepsene oproti K5/K5IIs, takze zatial o gripe neuvazujem.
hilda4sea: keby som nebol clovek "must have", tak si mozno ani K-3 nekupim, K5IIs ostrila vyborne (BenaCZ to moze iba potvrdit). Podla mna nemusis zatial az tak banovat.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
to lennyl:
Děkuji za povzbuzení. S K5IIs bych se jen nerad loučil.
Děkuji za povzbuzení. S K5IIs bych se jen nerad loučil.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Já musim říct, že trochu taky uvažuju o K5II místo K3.
Respektive, dost mi tím zamíchává ta situace s gripem. K5 II stojí méně než 20tis s DPH (grip mám, nemusím kupovat). K3 s gripem bezmála 36tis.
Ten důvod, proč dát téměř dvojnásobek, se u těhle těl hledá opravdu dost těžko .
Respektive, dost mi tím zamíchává ta situace s gripem. K5 II stojí méně než 20tis s DPH (grip mám, nemusím kupovat). K3 s gripem bezmála 36tis.
Ten důvod, proč dát téměř dvojnásobek, se u těhle těl hledá opravdu dost těžko .
To byl asi nějaký špatný kus... všechny gripy, co jsem měl, vždy seděly jako přibité. Zcela nerozeznatelně od originálu.lennyl píše:Meike mal dobru mechanicku kvalitu tlacitok. Biely popis pri tlacitkach sa ale vedel po case osuchat. Mne hlavne vadilo to, ze nasadeny Meike grip nesedel ako pribity na K5 (ani dalsi kus na K5IIs) a bola tam jemna vola (utesnenie samozrejme nemal).
V čem ten rozdíl je cítit nejvíce je elektronika. Meike jí má udělanou docela dobře, ale je to spíše vyjímka... většinou je to neporovnatelné s originálem. Taky povrchovka a zpracování není většinou na 1ku.
Pro mě je grip ale vyloženě jen "kus plastu", aby se tělo dobře drželo v ruce. Dávat za něj 20% ceny těla mi přijde zbytečné.
Je tady prosím někdo, kdo by mohl reálně zhodnotit spotřebu K3?
Dle specifikací má "žrát" cca 2x tolik, co K5 (II). Dle mé krátké zkušennosti mi to přišlo jako poměrně reálné, ale mam spoustu baterií a některé jsou za léta užívání v horším stavu, než jiné... takže z toho nechci dělat nějaké závěry.
Dle specifikací má "žrát" cca 2x tolik, co K5 (II). Dle mé krátké zkušennosti mi to přišlo jako poměrně reálné, ale mam spoustu baterií a některé jsou za léta užívání v horším stavu, než jiné... takže z toho nechci dělat nějaké závěry.
Změřený to nemám. Čistě pocitově pozoruji menší výdrž baterie, o ca 30%.
Přesto si ale myslím, že nová baterka by měla pokrýt den intenzivního focení.
Podle mě dělá hodně zadní displej. Takže jeho vypnutí dost významně pomůže.
Přesto si ale myslím, že nová baterka by měla pokrýt den intenzivního focení.
Podle mě dělá hodně zadní displej. Takže jeho vypnutí dost významně pomůže.
Jan67
Teď úplně nerozumim.... ty máš při focení zapnutý zadní display se stavovým náhledem?Jan67 píše:Podle mě dělá hodně zadní displej. Takže jeho vypnutí dost významně pomůže.
zatial som bol iba 2x vonku s K-3 na dlhsie fotenie (fotim bez int.blesku, mam zapnuty po vyfoteni nahlad JPG na LCD + podsvieteny vrchny LCD (low intenzita) a dost sa hram s K-3):
- original nova Pentax bateria 1860mAh (1x nabita): cez 300 fotiek
- neorigo nova Avacom bateria 1860mAh (1x nabita): cez 300 fotiek
na K5IIs mi baterie Pentax/Avacom/PowerEnergy vydrzali cez 450fotiek. Myslim ze zaoberat sa vydrzou nema zmysel, cena neorigo bateriek je nizka, po viac nasobnom nabiti baterky sa ustali vyssia kapacita, zatial som ich nabijal iba 1x (ratam, ze K-3 mi urobi 350-380 fotiek).
- original nova Pentax bateria 1860mAh (1x nabita): cez 300 fotiek
- neorigo nova Avacom bateria 1860mAh (1x nabita): cez 300 fotiek
na K5IIs mi baterie Pentax/Avacom/PowerEnergy vydrzali cez 450fotiek. Myslim ze zaoberat sa vydrzou nema zmysel, cena neorigo bateriek je nizka, po viac nasobnom nabiti baterky sa ustali vyssia kapacita, zatial som ich nabijal iba 1x (ratam, ze K-3 mi urobi 350-380 fotiek).
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
po tom, čo som mal na stretnutí v ruke K-3 aj K-5II, mám pocit, že K-3 je málinko väčšia, ale práve kvôli tomu padne do ruky o niečo lepšie (aj bez gripu). Proste čo sa ergonómie týka, z Pentaxov zatiaľ asi naj.miky_lbc píše: Pro mě je grip ale vyloženě jen "kus plastu", aby se tělo dobře drželo v ruce. Dávat za něj 20% ceny těla mi přijde zbytečné.
Neříkám, že to je nejdůležitější parametr foťáku, ale mínus to určitě je...lennyl píše:na K5IIs mi baterie Pentax/Avacom/PowerEnergy vydrzali cez 450fotiek. Myslim ze zaoberat sa vydrzou nema zmysel, cena neorigo bateriek je nizka
... třeba u mě se to běžně několikrát do roka sejde tak, že mam třeba měsíc naprostej fofr (to sotva stíhám na pár hodin spát) a do toho mam několik dní po sobě i focení. Ke K5 mam 7 baterek a stále řešim, že jsem bez šťávy... už několikrát jsem zažil, že jsem šel na focení s jedinou nabitou baterkou a z ostatních jsem se pak snažil něco dostat alespoň na pár snímků.
Domu pak přijdu v noci a nabíječku mam jednu... takže na druhej den stejně nabiju jen jednu baterku.
Tady je fakt, že bych ty nabíječky měl alespoň dvě, takže bych mohl nabíjet dvě baterky najednou.
Právě, že ho vypínám. Občas se jen podívám na náhled fotky.miky_lbc píše:Teď úplně nerozumim.... ty máš při focení zapnutý zadní display se stavovým náhledem?Jan67 píše:Podle mě dělá hodně zadní displej. Takže jeho vypnutí dost významně pomůže.
Jan67
Myslím, že jsi přesně odhalil uzký hrdlo. Pokud uvažuješ o gripu jen z důvodu napájení, pak jedna nabíječka navíc vyřeší to samý podstatně levněji.miky_lbc píše: Ke K5 mam 7 baterek a stále řešim, že jsem bez šťávy...
Domu pak přijdu v noci a nabíječku mam jednu...
Tady je fakt, že bych ty nabíječky měl alespoň dvě, takže bych mohl nabíjet dvě baterky najednou.
Jan67
Ne... to vůbec. Grip mam jen kuli držení.
Nepoužívám ani 2 baterky najednou. Je pro mě snadnější je měnit při akci z gripu, než pak doma odmontovávat grip a měnit z těla. Navíc v moment, kdy dojde baterka, je přepnutí často dost úsměvné... občas se mi stane i několikrát, že má tělo ještě tendenci zapnout na vybitou baterku.
Ten pravej důvod, proč mi šťáva působí probléme je to, že jsem bordelář a nehlídám si nabití baterek. Na svou obranu musim ale říct, že to je občas prostě v tom záhulu co mam problém...
Nepoužívám ani 2 baterky najednou. Je pro mě snadnější je měnit při akci z gripu, než pak doma odmontovávat grip a měnit z těla. Navíc v moment, kdy dojde baterka, je přepnutí často dost úsměvné... občas se mi stane i několikrát, že má tělo ještě tendenci zapnout na vybitou baterku.
Ten pravej důvod, proč mi šťáva působí probléme je to, že jsem bordelář a nehlídám si nabití baterek. Na svou obranu musim ale říct, že to je občas prostě v tom záhulu co mam problém...