Nacitanie DNG do ALR podla Profilu K-3
Moderátor: Moderátoři
Re: K3 prvni dojmy
a este poznamka k tym presetom.. tie ide aplikovat aj na viacero fotografii sucasne.. staci si ich len oznacit a kliknut pravym tl. na jednu z oznacenych foto a zvolit ziadany preset v Development Settings (cez kontextove menu). Ten nasledne bude aplikovany na vsetky vybrane foto, ale ak sa preset vyberie len z menu nalavo, tak sa aplikuje len na sucasne otvorenej fotografii, aj ked su oznacene viacere..
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
Čtvrtek: Tu http://www.youtube.com/watch?v=HK7Hgu-I4i8 chlapik hovori o Camera Calibration a taktiez ku koncu hovori o moznosti "Set Default Settings .." (resp. nastavit vychodzi nastaveni), ze s tym treba trosku opatrne..! ak chces aplikovat rovnake nastavenia na hromadu foto, tak to som to popisal v predch. prispevku..
admin: asi by sa uz na toto hodilo nove vlakno..?
admin: asi by sa uz na toto hodilo nove vlakno..?
Měnit barevnost v LR v menu Kalibrace fotoaparátu je ale nejlepší dělat pokud všechny fota z daného foťáku někam barevně ujíždějí.A pak to uložit jako výchozí nastavení toho kusu.
To už je lepší si vytvořit vlastní profily, jak je vidět na tom videu víš od Lennyho. (je tam upravovaná fotka z Nikonu a tam už přímo v LR jsou přednastavené profily od Adobe, pro Pentax chybí, ty si musíš udělat sám) stáhni si aplikaci DNG Profile Editor, vytvoříš si různé profily, např portrét, krajina atd., které se ti pak budou zobrazovat v menu LR/CRW. Při jejich vytváření si můžeš měnit jak podání barev, kontrast nebo oboje. U toho podání barev Adobe doporučuje osvětlení 2850K a 6500 a vyvotit kartu ( ColorCecker). DNG ti pak vytvoří profil a sám nahraje do ACR. Mě třeba K-5 táhla do červena jak ...
Jinak, to místo kam ručně vložit profil aby se v CRW a LR ukazoval je UŽIVATEL - KNIHOVNA(bývá skryta) - APPLICATION SUPPORT - ADOBE - CAMERA RAW - CAMERA PROFILES
Ale mám Macy, takže u Win to bude trochu jiné. Po nahrátí profilu, vypnout LR a znovu zapnout a mělo by se to tam ukázat.
To už je lepší si vytvořit vlastní profily, jak je vidět na tom videu víš od Lennyho. (je tam upravovaná fotka z Nikonu a tam už přímo v LR jsou přednastavené profily od Adobe, pro Pentax chybí, ty si musíš udělat sám) stáhni si aplikaci DNG Profile Editor, vytvoříš si různé profily, např portrét, krajina atd., které se ti pak budou zobrazovat v menu LR/CRW. Při jejich vytváření si můžeš měnit jak podání barev, kontrast nebo oboje. U toho podání barev Adobe doporučuje osvětlení 2850K a 6500 a vyvotit kartu ( ColorCecker). DNG ti pak vytvoří profil a sám nahraje do ACR. Mě třeba K-5 táhla do červena jak ...
Jinak, to místo kam ručně vložit profil aby se v CRW a LR ukazoval je UŽIVATEL - KNIHOVNA(bývá skryta) - APPLICATION SUPPORT - ADOBE - CAMERA RAW - CAMERA PROFILES
Ale mám Macy, takže u Win to bude trochu jiné. Po nahrátí profilu, vypnout LR a znovu zapnout a mělo by se to tam ukázat.
STŘÍBRU ZDAR
admin: prosim presunut tieto prispevky do noveho vlakna "Nacitanie DNG do ALR podla Profilu K-3" 
vidim ze ma tu chalani aj pochopili,co chcem. robit si na urcitu seriu fotiek presety nie je stastne riesenie, vzdy je ine svetlo atd.
jednoducho, chcem mat v ALR nacitany DNG tak ako sa naozaj vyfotil. ked to vie Camera Utility, aj Zoner, tak patram ako to urobit v ALR. Ked nafotim svadbu nemam chut 400fotiek kazdu skumat a priradovat jej preset, aj ked hromadne, tieto veci ovladam uz od ALR 3.6 davno.
ps: v camera utility 4 (cd s verziou 5 nemam pri sebe) ma daco ako Save Image Data list, vyrobi csv s udajmi o fotke a fotaku, ale s tymto suborom neviem dalej pracovat v ALR (asi to ani nepojde).

vidim ze ma tu chalani aj pochopili,co chcem. robit si na urcitu seriu fotiek presety nie je stastne riesenie, vzdy je ine svetlo atd.
jednoducho, chcem mat v ALR nacitany DNG tak ako sa naozaj vyfotil. ked to vie Camera Utility, aj Zoner, tak patram ako to urobit v ALR. Ked nafotim svadbu nemam chut 400fotiek kazdu skumat a priradovat jej preset, aj ked hromadne, tieto veci ovladam uz od ALR 3.6 davno.
ps: v camera utility 4 (cd s verziou 5 nemam pri sebe) ma daco ako Save Image Data list, vyrobi csv s udajmi o fotke a fotaku, ale s tymto suborom neviem dalej pracovat v ALR (asi to ani nepojde).
- Přílohy
-
- toto nastavenie chcem mat v ALR, vsetky JPG su dobre odfotene,ale chcem mat moznost upravovat DNG nie JPG
- IMG_20131205_105632.jpg (154.92 KiB) Zobrazeno 3045 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Re: Nacitanie DNG do ALR podla Profilu K-3
Skusal si uz zmenit profil v Camera Calibration z Adobe Standard na Embedded ?? To by mohlo (malo) zobrat profil, ktory bol pouzity vo fotaku pri snimani fotky.. mne to jemne meni fotku, ale ja pouzivam profil Natural, tak tam nie je velmi co zmenit.. skus uletene dvihnut kontrast / saturaciu (prip. dat monochrome) v profile fotaku a v ALR potom prepnut na Embedded.. nemam teraz pri sebe fotak, tak si to neviem cvaknut
Z mojich skúseností tie profily v LR skôr jemne prispôsobujú farebné vyváženie, než globálne parametre, ako sú kontrast, či expozícia. Kedysi som skúšal aj Zoner vo verzii tuším 8 a tam tie farby boli rovnaké, ako u JPEG-u. To ale bolo skôr tým, že Zoner zobrazoval práve len ten nahľadový JPEG.
Nástroje priamo od výrobcov asi vedia preniesť aj tieto globálne parametre (aspoň takú skúsenosť mám s Pentaxom aj Olympusom), takže zrejme sa tie nastavenia niekde do súboru ukladajú, každopádne ani jeden z mnou používaných softov (LR, Capture One, Aperture) ich nevie prečítať (asi to bude niekde v "private maker notes").

Gaprielko: v K-3 mam tiez Neutral profil, je nastaveny vid moj screen hore. V ALR mam samozrejme Embedded, inu volbu tam totiz ani nemam. Ale toto meni iba jemne podanie farieb, nie exponovanie fotky, tj. JPG je exponovany OK, nacitane DNG je uplne na nule a uplne vyflusnute.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
takze zatial som neuspesny. skusal som cez dcpTool extrahovat z DNG (K5IIs aj K-3) *.xml a nasledne kompilovat ten *.xml na *.dcp. S dcp formatom uz vie pracovat ALR. Ale ten moj *dcp file bol daky maly zmrsteny. To ale stale neriesi, ako extrahujem z DNG samotny preset, ktory by bol obrazom nastavenia (a odfotenia) DNG z Pentaxu a vedel by som ho pohodlne importovat do ALR.
patram dalej, uvidim ci na nieco narazim
http://dpbestflow.org/DNG
patram dalej, uvidim ci na nieco narazim

dalsi pokus neuspesny, nevzdavam sa 
1. Decompile DCP-file with dcptool (freeware) to XML
2. Open XML with Notepad or Wordpad
3. Add "K-3" (without " ") to K-3 the 2. last line:
<UniqueCameraModelRestriction>Pentax K-3</UniqueCameraModelRestriction>
4. Save XML and compile with dcptool too DCP again
5. copy DCP in Windows 7:
C:\Users\<USERNAME>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

1. Decompile DCP-file with dcptool (freeware) to XML
2. Open XML with Notepad or Wordpad
3. Add "K-3" (without " ") to K-3 the 2. last line:
<UniqueCameraModelRestriction>Pentax K-3</UniqueCameraModelRestriction>
4. Save XML and compile with dcptool too DCP again
5. copy DCP in Windows 7:
C:\Users\<USERNAME>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Chalani neviem o co vam presne ide ale mam pocit, ze sa vam pletu pojmy.
Skusim to takto: RAW je subor zo zaznamenanymi jasovymi hodnotami pre jednotlive pixely. Je zavisly len od zvolenej hodnoty expozicie a povedzme ze aj od ISO. Z toho vyplyva, ze nemozete tvrdit, ze chcete vidiet dng tak ako ho fotak odfotil. To ako vyzera vysledny snimok je zavisle len na postprocese tohto RAW suboru. LR pouzivame prave preto lebo chceme mat nad tym kontrolu, inak by sme fotili do jpg a nastavili si konverziu vo fotoaparate podla svojho gusta.
Treba si aj uvedomit, ze LCD fotoaparatov sa podanim lisia od monitorov.
Na zaciatok len tak zjednodusene
Skusim to takto: RAW je subor zo zaznamenanymi jasovymi hodnotami pre jednotlive pixely. Je zavisly len od zvolenej hodnoty expozicie a povedzme ze aj od ISO. Z toho vyplyva, ze nemozete tvrdit, ze chcete vidiet dng tak ako ho fotak odfotil. To ako vyzera vysledny snimok je zavisle len na postprocese tohto RAW suboru. LR pouzivame prave preto lebo chceme mat nad tym kontrolu, inak by sme fotili do jpg a nastavili si konverziu vo fotoaparate podla svojho gusta.
Treba si aj uvedomit, ze LCD fotoaparatov sa podanim lisia od monitorov.
Na zaciatok len tak zjednodusene

Uf, to že vypadá náhled v každém converteru jinak, závisí jak moc soudruzi naprogramovali přihnutí křivky při převodu z lineární gamy
Jsem rád že se CRW drží při zemi a mám skoro všechny možnosti úpravy ve svých rukách. Jak psal Lukás. Gal.
Akorát nechápu proč extrahujete v jednom converteru z DNG profil, aby jste ho nahráli do LR? Když už tak moc toužíte po vzhledu JPG tak buď cestou presetu, nebo vytvořením nového profilu v již zmiňovaném DNG profil Edituru, kde si ho můžeš vyladit jak chceš a ten pak používat na vybrané fota.
Ano, změnil jsem výchozí nastavení CRW, jen proto že mě můj foťák táhl všude do červena. DNG profily požívám často, buď při focení něčeho echt, aby mě to nebylo neomláceno o hlavu. Při použití silných ND filtů atd. A vždy používám X-Rite ColorChecker Passport.

Akorát nechápu proč extrahujete v jednom converteru z DNG profil, aby jste ho nahráli do LR? Když už tak moc toužíte po vzhledu JPG tak buď cestou presetu, nebo vytvořením nového profilu v již zmiňovaném DNG profil Edituru, kde si ho můžeš vyladit jak chceš a ten pak používat na vybrané fota.
Ano, změnil jsem výchozí nastavení CRW, jen proto že mě můj foťák táhl všude do červena. DNG profily požívám často, buď při focení něčeho echt, aby mě to nebylo neomláceno o hlavu. Při použití silných ND filtů atd. A vždy používám X-Rite ColorChecker Passport.
STŘÍBRU ZDAR
samozrejme viem co je RAW, JPG, TIF atd. fotim do RAWu uz od doby Pentax K100D Super. Vtedy som este pouzival PENTAX PHOTO Laboratory (SILKYPIX zaklad?). Nacitalo mi to RAW v tom istom nastaveni ako JPG a v podstate som ani moc neupravoval az na drobnosti, urobil export a finalna fotka bola kvalitnejsia ako JPG z fotaku, o to ide.
po prechode na ALR je uz ale situacia ina. (od doby K20D, K5 atd.). jednoducho musim kazdu fotku zvlast chytit do ruky a upravit, mozem samozrejme na podobne sceny hromadne uplatnit nastavenie, alebo rovno pri importe nacitat preset k tomu vytvoreny. Ale aj to mi zozerie dost casu, hlavne ked fotim akciu (aj svadbu napr.) a meni sa svetlo. Vsetky JPG su dobre exponovane samozrejme. Len potom sa drbkam tyzden s DNG v ALR. takze tak.
preco nefotim iba do JPG? jednoducho, staci aby mala jedna baba na svadbe cervene saty a je to v prdeli. kazdu fotku kde je musim stahovat cerveny kanal v saturacii (odhadom na -27 v ALR). Dalej doostrovanie, odsumenie, zmena WB, pri JPG tomu moc na kvalite neprida. Preto RAW (DNG).
cital som teraz aj rozne fora,kde sa ludia pytali,ako dostanu profily z Canon/Nikon do ALR. Neda sa to. Jedine si vytvorit presety a tie aplikovat.
Aktualny stav? naimportujem DNG do ALR, tak fotka je tmavsia, zasedla, logicky, kedze sa naimportuje surovy RAW. Urobil som si default preset, kde mam natvrdo pridane +1.07EV, zapnutu korekciu na odstranenie aberacie na objektive, jemne doostrenie.
Myslim ze nikto mi tu uz viac k tomu nenapise,ci je ine riesenie. ci?
po prechode na ALR je uz ale situacia ina. (od doby K20D, K5 atd.). jednoducho musim kazdu fotku zvlast chytit do ruky a upravit, mozem samozrejme na podobne sceny hromadne uplatnit nastavenie, alebo rovno pri importe nacitat preset k tomu vytvoreny. Ale aj to mi zozerie dost casu, hlavne ked fotim akciu (aj svadbu napr.) a meni sa svetlo. Vsetky JPG su dobre exponovane samozrejme. Len potom sa drbkam tyzden s DNG v ALR. takze tak.
preco nefotim iba do JPG? jednoducho, staci aby mala jedna baba na svadbe cervene saty a je to v prdeli. kazdu fotku kde je musim stahovat cerveny kanal v saturacii (odhadom na -27 v ALR). Dalej doostrovanie, odsumenie, zmena WB, pri JPG tomu moc na kvalite neprida. Preto RAW (DNG).
cital som teraz aj rozne fora,kde sa ludia pytali,ako dostanu profily z Canon/Nikon do ALR. Neda sa to. Jedine si vytvorit presety a tie aplikovat.
Aktualny stav? naimportujem DNG do ALR, tak fotka je tmavsia, zasedla, logicky, kedze sa naimportuje surovy RAW. Urobil som si default preset, kde mam natvrdo pridane +1.07EV, zapnutu korekciu na odstranenie aberacie na objektive, jemne doostrenie.
Myslim ze nikto mi tu uz viac k tomu nenapise,ci je ine riesenie. ci?

Naposledy upravil(a) lennyl dne 06 pro 2013, 00:00, celkem upraveno 1 x.
nechápu, jaký profil dostat z CaNik do LR?lennyl píše: cital som teraz aj rozne fora,kde sa ludia pytali,ako dostanu profily z Canon/Nikon do ALR. Neda sa to. Jedine si vytvorit presety a tie aplikovat.
No, jestli chceš saturovanější a kontrastnější fotky v základním nastavení tak ještě vyzkoušej Capture One 7. A tady jsou někdy celkem slušné rady a návody http://blog.phaseone.com
STŘÍBRU ZDAR
aky profil? ten co mas vo fotaku, Neutral, Portrait, Vivid, Landscape atd.
- na ALR je blbe to, ze importujem DNG a je hned podexponovane. takze prve co je dviham EV. V PENTAX Digital Camera Utility to nemusim robit, ale to je soft od pentaxu (ricoh).
- moc sa mi nechce prachadzat z ALR na ine softy, ale raz sa na to pozriem (rawtherapee,capture one,DxO optics pro,bibble, zoner mi ale moc nevonia na raw,acdsee som snad od doby WindowsForWorgrups 3.11 ani neinstaloval..)
edit: fajn porovnanie je napr.aj tu: http://www.twin-pixels.com/best-photo-raw-converters/
- na ALR je blbe to, ze importujem DNG a je hned podexponovane. takze prve co je dviham EV. V PENTAX Digital Camera Utility to nemusim robit, ale to je soft od pentaxu (ricoh).
- moc sa mi nechce prachadzat z ALR na ine softy, ale raz sa na to pozriem (rawtherapee,capture one,DxO optics pro,bibble, zoner mi ale moc nevonia na raw,acdsee som snad od doby WindowsForWorgrups 3.11 ani neinstaloval..)
edit: fajn porovnanie je napr.aj tu: http://www.twin-pixels.com/best-photo-raw-converters/