Životnost baterie K3

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Životnost baterie K3

Příspěvek od kluzo » 09 kvě 2014, 05:41

al.vlado píše:
kluzo píše:lennyl - jasně... Takže problém s těmi problémovými objektivy je jen na ty nízké clony? Při zaclonění na třeba 3,5 už je to OK?
Je to jedno ako zaclonis. Zaclonenie sa aplikuje az pri exponovani. Takze na AF snimac pocas zaostrovania dopada vzdy rovnake mnozstvo svetla (cez plnu dieru)...
Díky, to jsem si při svém dotazu neuvědomil...
cport píše:K ergonomii: myslim, ze ergonomie se neda hodnotit na zaklade nejakeho jednodenniho testu. Pokud by teda 2 tela byla pro toho daneho nova a clovek by mel stejne casu na jejich srovnani, pak budiz. Ale pokud ma ovladani jednoho fotaku zazite ... no nevim.
To máš pravdu, ale to platí u nějakých drobných nuancí. U Canonu (já zkoušel jen půl dne 60D) to bylo tak, že abych zmáčkl spoušť s foťákem na oku, bylo mi to dost nepříjemné a ovládání předního rolleru mne už fyzicky bolelo. Ale nepochybuji o tom, že by se časem ukazováček rozcvičil, jen podle mne už to není o ergonomii, ale spíše o anatomii :-)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 09 kvě 2014, 07:01

Jestli ve stručnosti můžu já....

- Já se tady vůbec nebavim o nějaké extrémní situaci s prudkým sluníčkem. Všechny fotky o kterých mluvim jsou v kombinaci s umělým světlem (tedy s časem do Xsync). Takže každému trochu technicky zdatnému fotografovi hned dojde, že v kombinaci clony pod F2, časo pod 1/180 a ISO 100 (občas i 200), se určitě nejedná nějaké extrémní světelné podmínky.

- Když tady KEN mluví o nějakém kulometu fotek, tak je to hrozně hezké, ale u focení s umělým světlem to prostě nejde. Bateriovej generátor fakt nenabiju XYx za vteřinu a i kdyby ano, vyplácám baterii dříve než potřebuju.

- Jedná se prostě o nějakej druh bugu. Často se mi v protisvětle jak blázen podaří na plnou díru luxusně zaostřit. Pak ale za celkem standardních podmínek, které by člověk rozhodně nenazval poledním sluncem (zastíněný interiér) to sice ostří jak ďas... ale pak zjistíš, že nepřesně.

- je klidně možné, že třeba polarizák pomůže... ale to mám proboha všechny fotky fotit s polarizákem? :-/ Dost blbě se odhaduje, kdy se bude K3 chtít zrovna ostřit správně.

- Ať jsme trochu k tématu, chvilku jsem si myslel, že na to mají vliv i baterie a v některých situacích mi přijde, že to tak i může být. Mám velmi drobný a neověřený pocit, že s novou originální baterií je AF o něco spolehlivější, než s neoriginálníma... ale nedělal jsem v tomhle směru žádné testy a možná je to jen pocit.

Ken: Ergonomie Canonu je všeobecně jiná než u Pentax/Nikon. Osobně bych řekl, že je taky horší. Ale pokud si na pár dní přejdeš na Canon tělo, tak je jasné, že ten zvyk z Pentaxu Ti tu "user experience" dost otočí. Nějakej Canonář by to mohl mít podobné. Já osobně taky v ergonomii preferuju Pentax/Nikon, ale neřekl bych, že to je nějakej klíčovej a neřešitelnej problém.

Ale to k tomuhle vláknu nepatří.

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 17 kvě 2014, 05:17

lennyl píše:takze na ostrom slnku ti zle ostri s K3 DA55 aj DA200? no ja planujem kupit este DA300, ta snad bude OK... a este novy firmware vylepsi isto vsetko mozne. PS: co som predal K5IIs ostrila na AF-S vzdy ultimatne so vsetkymi sklami co mam :-(
No právě, blbě se chytá se všemi skly co mám (středoví AF). A když jsem se to snažil nějak ,,vyštelovat", tak jsem zjistil že na všechny pravé body to ostří blíž než na ostatních a to celkem dost. Ke všemu spoušť funkuje většinou až tak na druhé namáčknutí, někdy třetí. Ale to mě začalo dělat už v Republice chvilku před odjezdem.
Takže když to tak shrnu a připočtu i pro mě horší ovládání ( bohužel musím foťák ovládat v rukavicích) tak jsem se nasral a objednal od Japončíků, novou osvědčenou K-5IIs za nějakých 650$ :) a k ní přidal Fa 31mm :D
STŘÍBRU ZDAR

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 17 kvě 2014, 09:19

Mně ta spoušť taky trochu zlobí... ne že by nereagovala, ale občas tam je lag. Mechanickej problém to není, protože to stejně dělá i na gripu.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 17 kvě 2014, 19:47

Čtvrtek: to je to najlepsie co si mohol urobit kupit K5IIs s FA31 :))
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 17 kvě 2014, 19:55

To jo, ale kousal jsem si prsty než jsem zmáčkl tlačítko objednat :D
STŘÍBRU ZDAR

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 17 kvě 2014, 20:41

Jste šílenci.... :-).

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 17 kvě 2014, 20:43

BTW... k tématu.

Dneska jsem nastřílel na K3 832 fotek, než umřela první baterka. Ale na LV bylo max 10%. Kdyby neumřela při LV, možná bych jich nastřílel ještě o pár desítek více.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 17 kvě 2014, 20:49

Vzhledem k tomu, že nefotím příliš velké množství fotek za den, tak víc než množství fotek (kterých nastřílím na jedno nabití na K-5II i dost přes 1000) kvituji s povděkem, že netrpí aku skoro žádným samovybíjením, a to je asi i u K-3 stejně, ne?

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 17 kvě 2014, 23:28

Tak já se taky připojim k tématu...
Běžně na K-3 na jednu baterku nastřílím tak 1000fotek. Dnes... vlastně už včera focen přátelský fotbálek kamarádů a na něm nafoceno přes 2000 fotek (6×16GB karta), ještě jsem na tu baterku přetáhl přes kabel všechna data do počítadla a ještě stále na baterce poslední dílek svítí (a ne červeně).
Foceno tak z 60% na AF-C, 40% AF-S, z toho všeho tak každá desátá, možná dvacátá kontrolována narychlo na displeji (histogram, ostrost). 70% pohánělo SDM motor, 30% motor z těla.
Baterky mám dvě, obě originál Pentax 1,860Ah.
Osobně jsem to ani nečekal, protože loni na K-30 mi baterka klekla a měnil jsem. Letos vyšší počet fotek a baterie stále drží. Takže za mě co do baterky - spokojenost.

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 19 kvě 2014, 07:25

tak to su slusne vysledky!

horsie je to v zime pri foteni hviezd, dlhe expozicie, zima, ledva 300 fotiek
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 kvě 2014, 23:15

kluzo píše:Vzhledem k tomu, že nefotím příliš velké množství fotek za den, tak víc než množství fotek (kterých nastřílím na jedno nabití na K-5II i dost přes 1000) kvituji s povděkem, že netrpí aku skoro žádným samovybíjením, a to je asi i u K-3 stejně, ne?
Aku jsou stejne... takze netrpi ;-). Ale tyhle moderni aku uz nemaji se samovybijenim problemy obecne.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 19 kvě 2014, 23:17

kordoz píše:tak to su slusne vysledky!

horsie je to v zime pri foteni hviezd, dlhe expozicie, zima, ledva 300 fotiek
Ale k5 na tom nebyla o moc lepe, ne?

Slo mi v tomhle vlakne o obecne srovnani. Na zacatku jsem mel obavu, ze baterka fakt vydrzi 1/2... ale ukazalo se, ze to neni nakonec realny problem a ta vydrz je hodne podobna s k5.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 20 kvě 2014, 04:16

miky_lbc píše:
kluzo píše:...že netrpí aku skoro žádným samovybíjením, a to je asi i u K-3 stejně, ne?
Aku jsou stejne... takze netrpi ;-). Ale tyhle moderni aku uz nemaji se samovybijenim problemy obecne.
No tohle bych až tak paušálně netvrdil, setkal jsem se s různými aku, tedy zatím ne v akupacích (protože akupack mám jen ve foťáku a v mobilu se samovybíjení nemůže projevit), ale jen jako samostatné AA a AAA aku, ale nedělám si iluze, co rvou Číňani i do těch paků. A to podotýkám, že ty aku byly označeny takovými logy jako např. Sony (koupeno v Kauflandu), atd. Ty Sonky (NiMH) byly do 3. dne od plného nabití na 20%, prostě použitelné jen po vyndání z nabíječky.

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 20 kvě 2014, 06:26

Li-Ion a Li-Pol samovybíjením netrpí oproti NiCd a NiMH. U NiMH jsou poslední generace typu eneloop taky téměř bez samovybíjení. Ty shit AA a AAA jsou samozřejmě někde uplně jinde.

Li-Ion a Li-Pol zase nemají rády hluboký vybíjení. Úplně jim nesvědčí ani dobíjení na 100% kapacity. Udává se, že ideální pro životnost je využívání rozmezí cca 40-85%. Stejně tak životnost zmenšují vysoký proudy, což je mimo jiné důvod, proč v ntb vydrží baterka cca 2 roky, v tabletu a mobilu 3, ale například v mp3 i 5 a víc let.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-3, K-3 II, K-3 III“